Grilování patří mezi naše nejmilejší činnosti na zahrádce. K tomuto účelu jsme zakoupili litinový soudek na dřevěné uhlí a vesele si pochutnáváme na dobré baště. Současné počasí to dovoluje víc než obvykle. Z grilovaných pokrmů naše rodina miluje grilování uzenin. Zasílám pár rodinných receptů i s jejich zvláštními názvy, jak jsme si je pojmenovali.
(soutěž 10 – s)
Jehla zbohatlíka:
200 g točeného salámu, 2 ostravské klobásy, 2 čabajky, 2 cibule rozebrané na lístečky, 2 rajčata, 1 paprikový lusk, na potírání - 2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu a 1 lžička mleté papriky.
Uzeninu pokrájíme na špalíčky, zeleninu na dílky a střídavě napichujeme na jehlu. Z oleje, rumu a papriky smícháme marinádu, kterou jehly během grilování potíráme. Grilujeme asi 6 minut za častého otáčení.
Živáňská pro chudé:
8 špekáčků, 300 g slaniny, 2 cibule, 1 pórek, 4 malá rajčata, 2 paprikové lusky, na potírání - 2 lžíce oleje, 2 lžíce piva, mletý zázvor a 1 lžíce sójové omáčky, alobal.
Špekáčky pokrájíme na plátky, slaninu na kostky, pórek na 2 cm špalíčky, ostatní zeleninu na dílky. Vše střídavě napichujeme na rožeň, potřeme marinádou a zabalíme do alobalu. Rožníme za stálého otáčení asi 30 minut. Rozdělíme na talíře a přikusujeme hojně chleba, zapíjíme troškou piva. Podle finančních možností lze i obráceně.
Trempovo zoufalství:
4 silnější plátky měkkého salámu, 2 lžíce hořčice, 8 vypeckovaných švestek, 50 g strouhaného sýra, 1 malá paštika, 2 cibule, olej na potření.
Do plátku salámu opatrně prořízneme kapsu, kterou vytřeme hořčicí a naplníme švestkami, sýrem, paštikou a cibulí. Sepneme párátkem a grilujeme na každé straně asi 2 minuty. Švestky lze nahradit jiným ovocem.
Dobrou chuť všem a málo spálených dobrot přeje Januše.
Děkujeme za skvělé recepty!
Až se mi sliny sbíhají, když to čtu. Obzvláště trempovo zoufalství mě uchvátilo :)
Máte také své oblíbené recepty? Pište a posílejte fotografie!
Nový komentář
Komentáře
já chci kus masa
Měkký salám
To někdo fakt jí??
Znovu jsem koukla na ten článek a byť vim, že to byla před odjezdem k
"jehla zbohatlíka", teď jsem to prostě přelítla okem jako "jeDla zbohatlíka"
Jo, to bude asi úpal ze šlapadel
Gabi: kde kupuješ pražmy, aby byly dobré??? Mňam!!!
Kamarád má i mini udírničku a lososy udí, ježkovy voči, to je dobrota!!
lilithheta: dávam tam jen malinkou snítku - 2 lístečky na pstruha a po dopečení je hned ze pstruha vyhodim.
Amálie: pstruha
, taky dělám celého lososa nebo pražmy, jako koření mám oblíbenou bazalku nebo snítky rozmarýnu nebo tymiánu
O víkendu jsme grilovali mořskou štiku
, pepu na gril
a kotletky
. Já chci ještě
.
Amálie: No nevím s tím libečkem. Onehdá to vychvalovala v televizi ta osoba, která mluví Máničku (nemůžu si vzpomenout jak se jmenuje), ale ta tím cpala makrely. Tak jsme tu zkusili a hned na velko se 4 makrelami a všechny skončily v koši pro svoji nepoživatelnost. Ještě, že jsme měli v mrazáku ulité nějaké ty buřtíky ...
Dohromady bych to nazvala "socialistický sen". Fujtajxl, uzeniny!
O víkendu jsme grilovali kuřecí masíčko. To byla mňamka! K tomu byl zeleninový nebo šopský salát a příjemná společnost.
Žábina: no jo, auta, rallye a smyky se mi holt prolínaj do všech sfér života
Gabi: zkoušela jsi pstruha, do něj jen snítku čersvého libečku, trošinku másla, kmín, sůl, zabalit do alobalu a na grilu je to za chvilku hotovka
Tak uzeniny opravdu ne
, ugriluju si raději rybičku nebo zeleninku.
Amálie:
Brr, uzeniny
Ty mi domu nesmí ani smykem
Trempíka vyzkouším.