Grilování patří mezi naše nejmilejší činnosti na zahrádce. K tomuto účelu jsme zakoupili litinový soudek na dřevěné uhlí a vesele si pochutnáváme na dobré baště. Současné počasí to dovoluje víc než obvykle. Z grilovaných pokrmů naše rodina miluje grilování uzenin. Zasílám pár rodinných receptů i s jejich zvláštními názvy, jak jsme si je pojmenovali.

(soutěž 10 – s)

Jehla zbohatlíka:
200 g točeného salámu, 2 ostravské klobásy, 2 čabajky, 2 cibule rozebrané na lístečky, 2 rajčata, 1 paprikový lusk, na potírání - 2 lžíce oleje, 2 lžíce rumu a 1 lžička mleté papriky.
Uzeninu pokrájíme na špalíčky, zeleninu na dílky a střídavě napichujeme na jehlu. Z oleje, rumu a papriky smícháme marinádu, kterou jehly během grilování potíráme. Grilujeme asi 6 minut za častého otáčení.

Živáňská pro chudé:
8 špekáčků, 300 g slaniny, 2 cibule, 1 pórek, 4 malá rajčata, 2 paprikové lusky, na potírání - 2 lžíce oleje, 2 lžíce piva, mletý zázvor a 1 lžíce sójové omáčky, alobal.
Špekáčky pokrájíme na plátky, slaninu na kostky, pórek na 2 cm špalíčky, ostatní zeleninu na dílky. Vše střídavě napichujeme na rožeň, potřeme marinádou a zabalíme do alobalu. Rožníme za stálého otáčení asi 30 minut. Rozdělíme na talíře a přikusujeme hojně chleba, zapíjíme troškou piva. Podle finančních možností lze i obráceně.

Trempovo zoufalství:
4 silnější plátky měkkého salámu, 2 lžíce hořčice, 8 vypeckovaných švestek, 50 g strouhaného sýra, 1 malá paštika, 2 cibule, olej na potření.
Do plátku salámu opatrně prořízneme kapsu, kterou vytřeme hořčicí a naplníme švestkami, sýrem, paštikou a cibulí. Sepneme párátkem a grilujeme na každé straně asi 2 minuty. Švestky lze nahradit jiným ovocem.

Dobrou chuť všem a málo spálených dobrot přeje Januše.


Děkujeme za skvělé recepty!

Až se mi sliny sbíhají, když to čtu. Obzvláště trempovo zoufalství mě uchvátilo :)

Máte také své oblíbené recepty? Pište a posílejte fotografie!

redakce@zena-in.cz

TÉMATA:
DŮM A BYT