Ramen nudle
Ramen nudle proslavila polévka ramen, vývar nabitý bílkovinami, zeleninou a kořením. Ramen nudle se skládají z pšeničné mouky, soli a vody. Tajemstvím nudlí ramen je kansui. Nudle bez kansui nejsou považovány za nudle pro polévky ramen. Jde o alkalický minerál obohacený o uhličitan sodný, uhličitan draselný a může obsahovat kyselinu fosforečnou. Kansui dodává nudlím jejich charakteristickou žlutou barvu a odlišuje je od jiných typů japonských nudlí. Také nudle ztužuje, brání vstřebávání vlhkosti a zabraňuje tomu, aby se v polévkáh rozmočily.
Foto: Shutterstock
Skleněné nudle
Skleněné nudle, známé také jako nudle z fazolových nití, jsou tenké dlouhé nudle vyrobené z vody a škrobu získaného z fazolí a hlíz. Výrobci používají k jejich výrobě škrob z mungo fazolí, škrob ze sladkých brambor, tapiokový škrob, hrachový škrob a bramborový škrob. Jsou bezlepkovou alternativou k pšeničným nudlím a těstovinám. Skleněné nudle nejsou vždy průhledné. Jejich barva se liší podle použitého škrobu. Nejběžnější typ skleněných nudlí pochází z Číny a vyrábí se ze škrobu z mungo fazolí. Na korejském a japonském trhu zase dominují nudle ze sladkého bramborového škrobu. Ve Vietnamu jsou pak oblíbené tapiokové nudle, které se ve středním a jižním Vietnamu používají k výrobě krabí tapiokové nudlové polévky banh da cua.
Foto: Shutterstock
Udon nudle
Udon jsou japonské pšeničné nudle s charakteristickou bílou barvou. Můžete si je koupit čerstvé nebo sušené. Čerstvé udon nudle mají často kulatější a baculatější tvary. Běžně se podávají v horkém vývaru a také jsou základem japonského kari. Jsou oblíbené v celé jihovýchodní Asii a jsou charakteristickou složkou slavného korejského pokrmu jajangmyeon.
Foto: Shutterstock
Rýžové nudle
Většina asijských rýžových nudlí je vyrobena z jednoduchých receptur z rýžové mouky a vody. Existují v různých tvarech a velikostech a jsou základem mnoha slavných jídel, jako je polévka pho, bun bo nam bo, bun cha nebo pad thai. Stejný základní recept se používá na výrobu rýžového papíru na vietnamské letní závitky. Výhodou rýžových nudlí je, že se rychle vaří. Uvařit čerstvé rýžové nudle zabere jen pár minut. Sušené rýžové nudle nemusíte vůbec vařit. Než je přidáte do připravovaného pokrmu, jednoduše je rehydratujte.
Foto: Shutterstock
Lo mein a chow mein
Dva nejběžnější typy čínských pšeničných nudlí jsou lo mein a chow mein. Jsou vyrobeny z pšeničné mouky a vajec. Mají válcovitý tvar jako špagety, ale jsou o něco silnější. Jak lo mein, tak chow mein jsou k dispozici v čerstvé i sušené formě. Chow mein jsou obvykle křupavější, zatímco lo mein jsou měkké. Liší se pouze ve formě přípravy. Chow znamená „smažené“, lo je pak výraz pro „házené“. Jde tedy o přípravu nudlí, kdy se s nimi na pánvi hází nebo se jednoduše míchají. Pro lo mein jsou lepší čerstvé nudle, zatímco pro chow mein se dají použít čerstvé i sušené. Chow mein se ještě dělí na dušené a křupavé. Při přípravě křupavých chow mein se nudle při smažení stlačí naplocho, čímž vznikne pokrm podobný palačince. Jakékoli další přísady a omáčky se navrství na nudlovou placku.
Foto: Shutterstock
Kal-guksu
Kal-guksu jsou korejské nudle vyrobené z pšeničné mouky, vody a vajec, které se liší od čínských vaječných nudlí díky způsobu jejich přípravy. Korejští výrobci nudlí rozválí těsto na tenký obdélník a poté ho nožem nakrájí na pruhy. Kal-guksu se dá přeložit jako „krájené nudle“. Do některých druhů Kal-guksu se na zahuštění přidává sušený fazolový prášek nebo rozmačkané fazole mungo. Jsou považovány za letní sezónní jídlo. Obvykle se podávají ve velké misce s vývarem a dalšími přísadami, jako jsou korýši a zelenina. Tradiční vývar pro kal-guksu se skládá z měkkýšů, chaluh a sušených ančoviček. Druhou nejoblíbenější volbou je kuřecí vývar. Nudle se buď vaří ve vývaru, nebo se přidávají na závěr.
Foto: Shutterstock
Soba nudle
Soba nudle jsou japonské nudle vyrobené z pohankové mouky a vody (pohanka se japonsky řekne soba). Existuje několik druhů. Některé obsahují i trochu celozrnné mouky, aby byly nudle pevnější. Čisté pohankové nudle se nazývá ju-wari soba. Nudle s 80 % pohanky jsou pak známy pod názvem hachi-wari soba. Soba nudle mají vyšší obsah bílkovin a vlákniny než jiné druhy asijských nudlí. Používají se do teplých nudlových pokrmů, studených salátů a vývarových nudlových polévek. Jsou skvělé pro lidi, kteří nemohou konzumovat lepek. Jen je nutné se ujistit ve složení na obalu, že kupujete 100% pohankové (ju-wari soba).
Foto: Shutterstock
Somen nudle
Nudle somen jsou jemné tenké japonské nudle vyrobené ze super jemné pšeničné mouky, soli a vody. Po ručním natažení na tenké proužky se nudlové těsto obalí rostlinným olejem, aby se zabránilo přesušení na vzduchu. Díky jejich nitkovité konzistenci uvaříte nudle ve vroucí vodě za méně než 3 minuty. Protože nudle obsahují sůl, nemusí se voda na vaření solit. Po uvaření se musí opláchnout ve studené vodě, aby se z nich odstranil olej. Léta v Japonsku jsou parná a usrkávání studených somen nudlí je oblíbený způsob, jak se zchladit. Studené nudle somen jsou namáčeny v omáčce omami tsuyu vyrobené spojením sójové omáčky, rýžového vína, saké, sušené řasy a sušených vloček bonito. V chladnějších měsících si zase Japonci nudle vychutnávají v teplých polévkách a smažených pokrmech.
Foto: Shutterstock
Shirataki nudle
Tyto kulaté neprůhledné nudle jsou vyrobeny z konjakového škrobu, který pochází z druhu japonského yamu. Mají super vysoký obsah vlákniny a neobsahují prakticky žádné kalorie, což z nich v posledních letech dělá oblíbené „nízkokalorické“ jídlo. V Japonsku se podávají stejně jako rýžové nudle v polévkách a smažených pokrmech.
Foto: Shutterstock
Lamian nudle
Lamian se překládá jako „tažené nudle“ a jde o nudle vyráběné z jemné pšeničné mouky. Vyrábí se ručně kroucením a taháním do dlouhých vláken. Následně se prodávají čerstvé. Říká se jim také nudle dlouhověkosti. Symbolizují dlouhý a šťastný život a často se konzumují během oslav nového lunárního nového roku. Ručně tažené nudle jsou jedním ze základních kamenů tradiční čínské kuchyně a pravděpodobně pocházejí ze severní Číny, kde je pšenice známá jako základní plodina po tisíce let. Nejstarší písemný záznam popisující jedinečný způsob výroby těchto nudlí byl však nalezen v knize Songshi Yangsheng Bu z roku 1504, kterou napsal Song Xu. Nudle lamian se nejčastěji konzumují v polévkách. Nejznámější je hovězí vývar zvaný niu rou mian. V létě lze nudle restovat a podávat za studena v mnoha zeleninových salátech.
Foto: Shutterstock
Zdroje: Autorka článku, The Spruce Eats, San-J, Spoon University, Taste Atlas, Pure Wow
Nový komentář
Komentáře
Děkuji, některé nudle jsem neznala. Ráda je vyhledám o obohatím svůj jídelníček