Čaj může člověka ochránit před některými formami rakoviny, kardiovaskulárním onemocněním, artritidou, dokonce i Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Oceníte i přítomnost látky theaflavin, která nás chrání před chřipkou, angínou a podobnými nevítanými návštěvníky.

 

Nápoj starý čtyři tisíciletí

Podle legendy čaj objevil čirou náhodou v roce 2373 př. n. l. čínský císař Šannung. Rozjímal v klidu lesního stínu, když vítr snesl do jeho kotlíku s vodou pár suchých lístků z blízkého keře. Probrala ho neznámá lákavá vůně, okusil a lahodná chuť ho uchvátila.

To zní tak poeticky, že jste teď na čaj určitě dostali chuť. Jak ho ale správně připravit?

 

Rituál přípravy

Konvička a šálky by měly být z keramiky, skla nebo porcelánu a neměly by se používat pro jiné účely. Po použití je stačí vymýt čistou vodou. Nikdy nepoužívejte kovová sítka, čaj by se chuťově „kontaminoval“.

Zásadní roli hraje voda. Nejvhodnější je pramenitá a nepříliš tvrdá. Její teplota by se měla pohybovat mezi 60 °C-90 °C. (Této teploty dosáhnete pětiminutovým odstavením vařící vody.)

 

Jaké myšlenky provázejí přípravu čaje, tak prý bude čaj i chutnat. Takže teď všechny starosti stranou a soustřeďte se…

Čaj v konvici přelijte a nahřejte šálky. Vylouhovaný pak postupně nalijte po troškách do šálků, aby se zaručila stejná kvalita nápoje.

Pokud je chuť, můžete čajové lístky v konvičce přelít podruhé. Tentokrát bude doba louhování kratší. Druhé přelití prý dělá čaj ještě lepším. Mezi prvním a druhým přelitím by ovšem nemělo být velké časové rozpětí.

 

V čem je chyba?

· Je-li čaj voňavý, ale chuť slabá, je buď nekvalitní, nebo jste spařili malou dávku. Prodlužte dobu vyluhování.

· Je-li chuť a vůně mdlá, může za to příliš tvrdá voda.

· Jsou-li na povrchu čaje povlaky, uvařili jste ho z vody obsahující težké kovy.

· Je-li čaj bez výrazného aroma, máte buď nekvalitní čaj, anebo nebyla voda dostatečně horká.

·

Je-li čaj „obohacen“ nepříjemnými chuťovými a pachovými podtóny, je to nejspíš nekvalitní vodou (zkuste ji filtrovat přes filtr s aktivním uhlím).

 

Jak je to s kofeinem?

Silnější čaje je dobré pít spíše dopoledne. Do 2 minut louhování je kofein obsažen v maximální míře, neboť ještě nedochází k rozkladu tříslovin. Do 4 minut se začínají rozpouštět i třísloviny, a tak se obsah kofeinu zmenšuje. Dlouho louhované čaje tedy mají spíše povzbuzující než uklidňující účinek. 

     
TÉMATA:
DŮM A BYT