Čaj může člověka ochránit před některými formami rakoviny, kardiovaskulárním onemocněním, artritidou, dokonce i Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Oceníte i přítomnost látky theaflavin, která nás chrání před chřipkou, angínou a podobnými nevítanými návštěvníky.
Podle legendy čaj objevil čirou náhodou v roce 2373 př. n. l. čínský císař Šannung. Rozjímal v klidu lesního stínu, když vítr snesl do jeho kotlíku s vodou pár suchých lístků z blízkého keře. Probrala ho neznámá lákavá vůně, okusil a lahodná chuť ho uchvátila.
To zní tak poeticky, že jste teď na čaj určitě dostali chuť. Jak ho ale správně připravit?
Rituál přípravy
Konvička a šálky by měly být z keramiky, skla nebo porcelánu a neměly by se používat pro jiné účely. Po použití je stačí vymýt čistou vodou. Nikdy nepoužívejte kovová sítka, čaj by se chuťově „kontaminoval“.
Zásadní roli hraje voda. Nejvhodnější je pramenitá a nepříliš tvrdá. Její teplota by se měla pohybovat mezi 60 °C-90 °C. (Této teploty dosáhnete pětiminutovým odstavením vařící vody.)
Jaké myšlenky provázejí přípravu čaje, tak prý bude čaj i chutnat. Takže teď všechny starosti
Čaj v konvici přelijte a nahřejte šálky. Vylouhovaný pak postupně nalijte po troškách do šálků, aby se zaručila stejná kvalita nápoje.
Pokud je chuť, můžete čajové lístky v konvičce přelít podruhé. Tentokrát bude doba louhování kratší. Druhé přelití prý dělá čaj ještě lepším. Mezi prvním a druhým přelitím by ovšem nemělo být velké časové rozpětí.
V čem je chyba?
· Je-li čaj voňavý, ale chuť slabá, je buď nekvalitní, nebo jste spařili malou dávku. Prodlužte dobu vyluhování.
· Je-li chuť a vůně mdlá, může za to příliš tvrdá voda.
· Jsou-li na povrchu čaje povlaky, uvařili jste ho z vody obsahující težké kovy.
· Je-li čaj bez výrazného aroma, máte buď nekvalitní čaj, anebo nebyla voda dostatečně horká.
·
Je-li čaj „obohacen“ nepříjemnými chuťovými a pachovými podtóny, je to nejspíš nekvalitní vodou (zkuste ji filtrovat přes filtr s aktivním uhlím).
Jak je to s kofeinem?
Silnější čaje je dobré pít spíše dopoledne. Do 2 minut louhování je kofein obsažen v maximální míře, neboť ještě nedochází k rozkladu tříslovin. Do 4 minut se začínají rozpouštět i třísloviny, a tak se obsah kofeinu zmenšuje. Dlouho louhované čaje tedy mají spíše povzbuzující než uklidňující účinek.
Nový komentář
Komentáře
třeba tady http://www.zmekceni-vody.cz/242-kapkovy-tester-tvrdosti-vody-duke-t.html
Kde prosím koupím nějaký test jak je voda tvrdá?
Kotě: tady nejde o to jestli je v sáčku nebo sypanej, já už kupuju jen sypaný, ale tyhle se sypaný u nás neprodávaj, víš. Jo a pak jasmínovej zelenej, firmu nevím, je taky v sáčkách, ale v oválné vysoké krabičce.
Aha, v poslední větě jsou přehozená slova "povzbuzující" a "uklidňující"... já mám ráda dlouho louhovaný Earl Grey s mlékem a piju ho odpoledne nebo večer před spaním
Pokud už si dám čaj ráno, pak spíš zelený (jasmínový
) a louhovaný krátce.
Gedžitka: Aha, tak pokud ti stačí sáčkový čaj, tak jsem ti radila hloupost. Já mám ráda sáčkové čaje Lipton, ale ten typ se u nás vůbec neprodává, vozí mi je kamarádka z Anglie. Jsou v síťovaných sáčcích, ne v papírových, a jsou to skutečné čaje, ne jenom čajový prach, což je naprostá většina sáčkových čajů.
Kotě: aha, děkuju za radu, my kupujeme takový ruský, teď si nevzpomenu, sou sice sáčkový, ale fakt moc dobrý. Dělaj několik druhů, sou černý s příchutí - melounovej, třešňovej... A ty sou fakt nejlepší. Jo už vím jak, Shere tee, myslím.
Gedžitka: Nejlepší čaje koupíš přímo v nějaké čajovně, to platí hlavně u zelených, které například v prodejně OXALIS (takový asi nejznámější řetězec se sypanými čaji) nemají příliš kvalitní. Totéž ale platí například pro darjeelingy, taky je nejlepší jít do čajovny, protože oni mají čerstvou sklizeň, v normálním obchodě není výjimkou čaj loňský i předloňský
.
*Kotě*: takové chutě jsi mi udělala, že jsem si musela uvařit aspoň ten jasmínový zelený, co suším doma.
Kde kupujete kvalitní čaje? My mme jeden obchůdek u práce, ale moc toho nemaj a pak už nic, tak nevím kam.
Minulý týden jsem si donesla z čajovny nový čaj se zajímavým názvem Lanh Din Tra... a je to jeden z nejlepších zelených čajů, jaké jsem kdy pila, úžasně jemný, slaďounký a delikátní.
Teď v létě si hrozně ráda dělám studeného Touarega, tedy zelený čaj s marockou mátou a cukrem, dám ho hodně vychladit a je z toho moc osvěžující pití.
mam rad roiboss, oolong, darjeeling.. caj nesladim :) a hrozne moc se mi libi chanoyu, to bych si chtel nekdy poradne vychutnat, ten pocit a atmosferu cajoveho obradu :))
Ja jsem mela obdobi, kdy jsem se vyradila s cajikem, ale ted neni cas a neni s kym, samotna..si taky udelam cajik, ale malokdy se mi chce se s tim tak vyradit...
kote: ale caji jsem jeste nezpivala,asi to vyzkousim...
Ten konec s tim kofeinem - neni to spis obracene ? Ve dlouho louhovanem caji je nizsi obsah kofeinu a ma spis nizsi povzbuzujici ucinek ?
A urcite bys nama dala nejakej tip na dalsi zajimavy caje, ja tocim dokola porad jen par cajiku.
Kote ja se divim ze tyhle clanky nepises ty, ktera je tady cajovejma orgiema vyhlasena
Autorka zapomněla napsat, že vícekrát přelít lze pouze zelený čaj, černý ne. Já si připravuju zelený čaj do takové soupravy pro jednoho člověka a pokud se dobře připraví, lze ho znovu zalít klidně 3-5krát.
, který je na čaje veliký fajnšmekr, jemu stačí čichnout si k čajovým lístkům a pozná, jaká je to odrůda... příprava čaje v jeho stylu je opravdový rituál, on nad tím čajíkem medituje a někdy mu i zpívá
a pak si děláme doma čajovnu, sedneme si, povídáme a popíjíme... je to výborná relaxace, můžu doporučit...
Jinak milovníka dobrého čaje ze mě udělal můj