Foto: Shutterstock
Kdo je připraven, může sázet
Určitě se neobejdete bez vhodného substrátu, který by měl být lehký, mít vysokou nasáklivost a dobře tak zásobovat bylinky vodou, aniž by jim uhnívaly kořínky. Na bylinky jsou nejvhodnější již připravené směsi, které obsahují vyvážené poměry živin a jsou doplněné hnojivem pro rychlejší růst – ideální je bio hnojivo, díky kterému máme jistotu, že si vypěstujeme opravdu kvalitní bylinky.
Na bylinky si připravte také vhodné květináčky. Můžete zvolit klasickou keramiku nebo plast, který usnadní manipulaci s bylinkami, a navíc si je můžete barevně sladit třeba s vybavením kuchyně. A pokud jste zahradník-začátečník, oceníte také rozlišovací zápichy, na které si napíšete název bylinky.
Jak při nákupu neplýtvat
Bylinky si můžete vypěstovat samozřejmě rovnou ze semínka – jen počítejte s tím, že na vzrostlou rostlinu si budete muset chvíli počkat. Lepší tak je sáhnout přímo po sazeničkách. Pokud nakupujete v zahradnictví, dejte pozor, abyste si domů nepřinesli sazenice napadené plísní či jinou chorobou a nepřenesli ji i na další rostliny. Sazeničky by měly mít pevné kořeny a listy by neměly být svěšené.
Přinesli jste si domů bylinky na vaření v květináči? Pravděpodobně celou rostlinku nevyužijete. Co se zbytkem? Lístky můžete zamrazit – ideálně formou ledových kostek ve tvořítku, nebo je usušit a uchovávat ve vzduchotěsné nádobě jako běžné sušené bylinky. Rostlinku v květináči je rozhodně škoda nechat zajít. Zkuste jí dopřát přesazení do čerstvého bylinkového substrátu, ve kterém vám vydrží i několik měsíců.
Nepřelít, ani nenechat uschnout
Bylinky obecně nejsou příliš náročné na pěstování, přesto je nemůžete nechat volně bujet bez občasné péče. Potřebují dostatek světla, takže se jim bude dařit spíše na oknech a balkonech orientovaných na východ či západ. Severní strana hrozí nedostatkem svitu a na jižní zase musíte dávat pozor, aby je ostré slunce nespálilo.
Bylinky můžete v květináčích také kombinovat. Vždy však vybírejte druhy, které vyžadují podobnou zálivku. Ladit to bude třeba petrželce, pažitce, koriandru a kopru, které mají rády vlhko, do jiné nádoby pak můžete dát suchomilné středomořské oregano či bazalku.
Pozor musíme dát na bylinky, které rády expandují a mají rychle rostoucí kořeny. Typickým příkladem je máta, která se dokáže rozrůst do celého květináče a vytlačit jiné bylinky. Proto je vhodné ji pěstovat samostatně.
Foto: Shutterstock
Co může být součástí bylinkové zahrádky
Pažitka – dvouletá bylina patří rodem pod česnek. Potřebuje dostatek živin i prostoru na růst a vyhovuje jí písčitá půda. V kuchyni nabízí mnohostranné využití. Kromě zdobení hotových jídel zvládne dobře dochutit polévky, omáčky i pokrmy z masa.
Petrželka – dvouletka ocení půdu s dostatkem humusu. Roste pomaleji, s čímž je třeba při výsadbě počítat. Stejně jako pažitka má mnohostranné využití k dochucení jídel – polévek, omáček či mas. Vynikne jako ozdoba hotových pokrmů.
Máta a meduňka – tyto bylinky ocení vlhké stanoviště s dostatkem světla, kterého však nesmí být příliš. Je třeba je pravidelně stříhat, protože se rychle rozrůstají. Aromatické bylinky se hodí k dochucení nápojů, vyniknou také v salátech a jako ozdoba hotových jídel a dezertů.
Oregano – dobromysl ocení lehkou půdu, dostatek světla a tepla. Jedná se o trvalku, takže vám vydrží i několik let. Vynikne především v italské kuchyni – pestech, omáčkách či těstovinách, ale hodí se i k masu.
Rozmarýn – středomořská bylinka je nenáročná na pěstování, snese i přímé slunce, ale vadí jí průvan. Její typické aroma dá vyniknout rybám, mořským plodům, grilovaným masům, a hodí se i do bylinkových másel.
Koriandr – jednoletá bylinka rychle roste a vyžaduje hodně zálivky i slunce. Při pěstování ji můžete kombinovat s dalšími středomořskými druhy bylinek. V kuchyni vynikne v asijských jídlech, hodí se k rybám a drůbežímu masu.
Bazalka – Jednoletá bylinka miluje slunné stanoviště a má ráda vlhkou půdu. Využijete ji především v italských jídlech, hodí se i ke grilovaným pokrmům, do polévek a těstovin.
Libeček – Velmi oblíbená bylinka je odolnou trvalkou, a bez problémů zvládne i naši zimu. V české kuchyni je nedílnou součástí zeleninových polévek, hodí se i k masu a do pomazánek.
Zdroj: Košík, Lenka Vlčková
Nový komentář