Udělejte si pořádek v těstovinách: Penne se hodí k hustým omáčkám, do salátu použijte farfalle
Že existuje několik druhů těstovin a každé se hodí k jiným typům pokrmu, ví asi každý. Málokdo už ale ví, jak je to správně. Pojďme se podívat na nejčastější druhy těstovin, se kterými se můžeme setkat a k jakým jídlům je můžete podávat.
Foto: Shutterstock
Spaghetti Jsou asi nejoblíbenějším druhem těstovin už jen kvůli tomu, že si s každým soustem můžete vychutnat pořádnou porci, kterou jste si pečlivě namotali na vidličku. Jedná se o klasické dlouhé tenké válcové trubičky, které byly dříve ještě mnohem delší nežli dnes. Kratší délky pak získaly na oblibě během druhé poloviny 20. století a nyní jsou nejběžnější ty, jež dosahují 25 až 30 centimetrů. Spaghetti se většinou podávají s jemnými rajčatovými omáčkami, s masem nebo klidně jen s lehkým dresinkem z olivového oleje a česneku.
Penne
Označení „penne“ pochází z italského slova penna, které znamená pero. Rourovité a na konci zkosené těstoviny skutečně připomínají hrot starého psacího brku. Skvěle se hodí k hustějším masovým nebo krémovým zeleninovým omáčkám, protože se kousky masa či zeleniny dostanou i dovnitř těstoviny. V Itálii si vyrábí ve dvou variantách - „penne lisce“, které jsou hladké a „penne rigate“, s rýhami.
Farfalle
Asi bychom bez problémů odhadli, z jakého slova pochází název těchto těstovin. Ano, je to slovo motýl (italsky farfalle). „Křídla“ těchto těstovin skvěle zachytávají omáčky (nejlépe se hodí k těm rajčatovým a smetanovým), ale výborné jsou též do studených těstovinových salátů. Červená řepa, špenát či inkoust sépie zase motýlky obarví na příslušné barvy, což oceňují zejména děti.
Macaroni
Jedná se o duté kratší těstoviny podlouhlého tvaru. V USA se pod pojmem macaroni zase ukrývají krátké zahnuté těstoviny, které jsou obdobou českých kolínek. Macaroni jsou jedním z nejoblíbenějších druhů těstovin zejména díky proslulé kombinaci mac ‘n’ cheese (makaróny se sýrem). Macaroni obvykle nedrží omáčku na svém povrchu, ani uvnitř. Nicméně to ani nepotřebují, protože je nejčastěji najdete plavat v polévce nebo omáčce. Často se také zapékají.
Ravioli
Jedná se o typ plněných těstovin, obvykle čtvercového tvaru (ale může být i kulatý). Dvě tenké vrstvy těsta jsou spojené po okrajích s náplní uvnitř. Tato náplň je pak různorodá – může to být ricotta, špenát, maso,… Omáčka a náplň jsou vždy navrhovány tak, aby k sobě chuťově ladily. Většinou by se mělo jednat o omáčky jednoduché, jemné.
Fusilli
Těstoviny podobající se vývrtkám, jsou v češtině označované jako vřetena. Obvykle jsou dlouhé asi 4 cm a díky svým zákrutům jsou vhodné k hustým omáčkám, která se na ně nabalí. Stejně tak dobře ale mohou být použity do těstovinových salátů.
Tagliatelle
Jedná se o dlouhé ploché nudle, které se obvykle připravují čerstvé, takže mají často porézní hrubou strukturu. Kromě boloňské omáčky se tagliatelle skvěle hodí k sýrovým omáčkám či pestu z čerstvé bazalky. Vzhledem ke své textuře se náramně hodí také pouze k zelenině a bylinkám.
Přispět do diskuze můžete po ZAREGISTROVÁNÍ a
PŘIHLÁŠENÍ,
nebo přihlášení přes Facebook
Přihlášení
Komentáře
Ta bývalá
Jako makarony celý život připravuji dlouhé duté špagety. A myslím, že nejsem sama.
vladka321
U nás máme rádi všechny těstoviny a jsem ráda za přehled které těstoviny se na co hodí. Vyzkoušené mám všechny výše zmíněné druhy a pracuji s nimi v kuchyni. Vyjma těstovin tagliatelle, ty si vždy a s chutí dávám v restauracích specializovaných na těstoviny a ravioli jsem si nikdy ještě netroufla koupit, ty si vyrábím sama
Nový komentář
Komentáře
Jako makarony celý život připravuji dlouhé duté špagety. A myslím, že nejsem sama.
U nás máme rádi všechny těstoviny a jsem ráda za přehled které těstoviny se na co hodí. Vyzkoušené mám všechny výše zmíněné druhy a pracuji s nimi v kuchyni. Vyjma těstovin tagliatelle, ty si vždy a s chutí dávám v restauracích specializovaných na těstoviny a ravioli jsem si nikdy ještě netroufla koupit, ty si vyrábím sama