V minulém měsíci jste se mohli zapojit do soutěže se značkou Valfrutta o zajímavé výhry: Kurzy vaření dle vlastního výběru, které pořádal Pražský kulinářský institut, a balíčky s produkty Valfrutta, kvalitními konzervovanými rajčaty. Naše čtenářka, paní Ryšavá, se stala jednou z prvních výherkyň, a když viděla seznam kurzů, ze kterých si mohla vybrat, neváhala a přenechala svou výhru manželovi. Je milovníkem sushi a kurz byl pro něj opravdovým dárkem! Byl to kurz přípravy sushi pro pokročilé, který pořádal Pražský kulinářský institut a vedl jej lektor Tomáš Hnátek .
Spojili jsme se s „výhercem“ a z kurzu vám nyní přinášíme reportáž.
Pokud patříte k příznivcům strašidla českého kulinářství, „nahrazovače“ Babici, přestaňte číst a raději odejděte, následující řádky nejsou pro vás.
Jednu ze základních věcí, kterou vás v Pražském kulinářském institutu naučí, je, že když děláte jídlo nazvané Losos na kapari omáčce s rýží basmati, tak jej nemůžete nahradit kaprem, olivami a knedlíkem.
Základem každého jídla by měly být čerstvé a kvalitní suroviny. A u sushi, kde se často konzumují tepelně neupravená masa, jde o čerstvost a kvalitu v první řadě. Pokud tedy už nějaké sushi vyrobíte nebo koupíte, tak není dobré čekat od středy do soboty, až přijede tchyně na návštěvu. I když v případě, že ji nemáte rády a bude jíst jen ona, proč ne?
A už jsme u základu sushi, v kurzu pro pokročilé sushisty se základy neprobírají detailně, ale pro jistotu Tomáš Hnátek opět zdůraznil, že je nutné rýži na sushi důkladně promýt, a když říkal důkladně, tak to také důkladně udělal. Promývání netrvalo 15 vteřin pod tekoucí vodou, jako když vymývám pytlík s předvařenou rýží, ale pěkně ručně v hrnci s opakovaným vypouštěním a napouštěním vody tak dlouho, dokud se vám nezdá, že rýže vodu již nekalí. Teprve pak ji dáte vařit zásadně neosolenou a i jinak nedochucovanou, v poměru 1:1 do hrnce na vaření rýže (jestli nevíte, jak vypadá, tak tady jsem jeden namátkou našel HRNEC NA RÝŽI) Ale není to nutné… můžete ji udělat i klasicky. POZOR! Z rýže v sáčku sushi neuděláte (ale ten, kdo by to zkoušel, měl už dávno odejít!) Je třeba koupit rýži nishiki, která má malá okrouhlá zrna a po uvaření lepí.
Další důležitou věcí, která ovlivňuje zásadně chuť sushi, je sojová omáčka, do které se sushi namáčí. Když jsem se o sushi doma pokoušel poprvé, měl jsem dojem, že mi ta sojová omáčka svou chutí přebíjí vše, co jsem do sushi dal. Trápil jsem se tím, a i proto jsem své pokusy už neopakoval. Ale Japonci to mají vychytané a kurzisty to naučili. Oni nejdříve nalijí do hrnce jeden díl červeného vína – uvedou ho do varu – zapálí (fakt hoří!) a poté, co dohoří, do něj dají dva díly sojové omáčky na sushi. Výsledek je velmi překvapivý. Chuťově se sojová omáčka zjemní, ztratí ostrost a ve výsledku doplňuje chutě použitých ingrediencí a nepřebíjí, jako když je surová. Doporučované typy jsou Kikoman nebo Yamasa.
A do třetice všech svatých je wasabi křen. Ten se dá koupit v tubě, nebo jako pasta. Lektor jednoznačně doporučil ten sušený. Jednoduše ho smíchal s vodou, a ten pak pálil jako sto japonských čertů.
Tak rýži, sojovou omáčku i wasabi máme, a tím dalším je samotná příprava sushi. V rámci kurzu se pan Ryšavý naučil následující druhy sushi: rainbow roll sushi (duhové sushi), skin roll sushi, maki mozaiky, dragon roll sushi, sotohiro style sushi (amuse bouche), temaki sushi kornouty a jejich variace, ozdobné gunkan nigiri sushi.
Všechny byly úžasné na pohled a skvělé na chuť. Detailní popis přípravy vynecháme. Pokud máte zájem, můžete se na kurz Pražského kulinářského institutu přihlásit sami. Některé věci je totiž třeba vidět, jak kuchař dělá, protože kolikrát se nám nechtělo věřit, že to tak opravdu je a jde. Naučíte se, jak vykostit čerstvého lososa, naporcovat tuňáka, jak řezat marinovaného japonského úhoře (mňam), jak správně tvarovat sushi a mnoho dalšího
Tady se můžete podívat na to, co se naučil a stvořil náš výherce.
„Bylo to úžasné, už se těším, až tím překvapím přátele na sushi večírku, který brzy uspořádám!“ loučil se s lidmi z Pražského kulinářského institutu i se mnou jako zástupcem magazínu žena-in.cz, který také velmi rád vaří, pan Ryšavý, a bylo na něm vidět, že si kurz opravdu užil.
A na závěr jedno srovnání, které popsal lektor Tomáš Hnátek. Když český kuchař uvaří skvělé jídlo, hned přemýšlí, jak ho vylepšit. Když uvaří skvělé jídlo japonský kuchař, hned přemýšlí, jak ho příště udělat stejně dobré!
Dobrému jídlu ZDAR!
Čtěte také...
Vyhrajte Kurz vaření dle vlastního výběru!
Ta pravá konzervovaná rajčata mají chuť a vůni čerstvých!
Jak se vyrábějí kvalitní konzervovaná rajčata?
Nový komentář
Komentáře
nemusím
sikovnej ale tohle nemusim
nejedla jsem a ani po tom netoužím ...
Taky jsem to nejedla a ani mě to nějak neláká co je syrové tak nejím.

Suši jsme jedli jen jednou na dovči a to jsme ještě nedojedli a plivali, tak nevím, jestli někdy zase zkusím
Lyoness — #5 to neni o tom!
To je o ,,tataraku" z vareny brambory, napr.
Tak bud kurna mam maso a udelam si tatarak, nebo mam hovno a uvarim si bramboru na loupacku. Ale takhle prasit zradla je trestuhodne.
Anai — #4 Eva_Fl — #1
a proto ja nemuzu varit podle receptu... vzdy si z toho vyberu zaklad a pak si pridavam nebo tam neco nedam...podle chuti...
Vetsinou to chutna velmi dobre [v tech ridkych pripadech, kdyz uz tedy varim], ale s originalem to nema pravda moc spolecneho...
Eva_Fl — #1 Přesně tak! Pamatuju se, jak k nám za našeho mládí přišly cizí trendy ve vaření ... tak se vyvinuly třeba "špagety po česku" či česká "čína". Jistě, chutnají ta jídla dobře, ale italská či čínská kuchyně to fakt není... náhražky se daly tolerovat za totáče, kdy tady fakt nic k dostání nebylo ani za draho, prostě vůbec, dnes to lidi dělaj ze zvyku a šetrnosti.
Lyoness — #2 Já si bez wasabi sushi ani nedokážu představit... ale stačí jen troška... ne jako ve filmu Kráska v nesnázích...
Eva_Fl — #1 sushi mam rada.. zatim mi chutnaly vsechny, ktere jsem ochutnala. Ale wasabi nee, jelikoz kren taky vubec nejim. Ani s veprovym kolenem
Mam rada jen malo druhu sushi a vubec nemam rada wasabi - ne proto, jak je ostra, ale pro jeji chut, nemam rada kren. Ostry ja muzu, to zase jo.
Ale velmi souhlasim s timhle :
Jednu ze základních věcí, kterou vás v Pražském kulinářském institutu naučí, je, že když děláte jídlo nazvané Losos na kapari omáčce s rýží basmati, tak jej nemůžete nahradit kaprem, olivami a knedlíkem.
Pokud nemam suroviny na urcite jidlo, bud jedu do obchodu, nebo uvarim JINE jidlo.