Ještě jednou dobrý den,
zasílám Vám receptík na židovský medovník - Lekach. Dneska si už sice osladit život nestihnete, ale zítra si už na něm smlsnout můžete.
Lekach je tradiční moučník východoevropských Židů. Podává se hlavně na svátek Roš ha-šana jako symbol dobrého a sladkého nového roku, ale taky na velkých rodinných slavnostech jako jsou narozeniny, křtiny, bar micva, zásnuby, svatby...
To ale neznamená, že si nemůžeme osladit život i jindy.
S pozdravem
Šárka
A takto si ho můžete připravit:
Lekach - medovník
1 hrnek silné kávy
1 3/4 hrnku medu
3 lžíce koňaku
4 vejce
1 1/4 hrnku hnědého cukru
4 lžíce oleje
3 1/2 hrnku hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
1/4 lžičky mletého hřebíčku
1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
1/2 lžičky zázvoru
1 hrnek vlašských ořechů
1 hrnek rozinek
2 lžíce kandované citrónové kůry
Na pánvi rozehřejeme kávu s medem, dobře promícháme, uvedeme do varu a odstavíme. Po vychladnutí přilijeme koňak, ale ten můžeme vynechat. Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem a za stálého šlehání postupně přiléváme olej. K ušlehaným vejcím střídavě přidáváme prosátou moku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou a kávu s medem a koňakem, nakonec přidáme koření, nadrobno nasekané vlašské ořechy, opláchnuté rozinky a nadrobno nakrájenou kandovanou citrónovou kůru.
Těsto nalijeme do vymazané formy vysypané moukou a pečeme při teplotě
Milá Šárka,
mnohokrát ďakujeme ! Klobúk dole. Fantastické :-)
Mňam Mňam :-)
Nový komentář
Komentáře
novinka: Se mnou jo. S papiňákem jsme neuzavřeli pakt o neútočení
Jednou z něj po celé kuchyni stříkalo mleté srnčí
Meander: vidíš to moc pesimisticky..pochopitelně ho vybuchnout nesmíš nechat..přece si s tebou blbej papiňák nebude dělat, co si usmyslí
navia: Já ještě nikdy salko nevařila, takže představa, že vařím 4 naráz, je pro mě poněkud bizardní
Meander: kdepak, obrovská ňamka
Jo a na "vaření" holky psaly že klidně uvaří salka naráz třeba 4, že uvařené to vydrží dlouho
novinka: Dvojitý výbuch?
..pokud někdo máte zálusk na ten medovník s karamelovým krémem, tak k tomu "malá technická" Vařit 3 hodiny Salko, z toho by mě ranilo
-já hodím plechovku do papiňáku a za hodinu je hotovo.
Šárkaa: FP
Vrahu!
Šárkaa: Koukám do zdrojáku, je tam "přetagováno"
Proč je to roztažené na půl metru?
Šárkaa: nic ve zlým, recept vypadá zajímavě, možná or¨pravdu jen trochu "suše" proti medovníku s krémem. Ten jsem dělala a
(jen byl trošku jednodušší než to co psala ještěrka.ehp
tak sem našla tenhle recept, ale to zní už docela pekelně
:
Medovník Marlenka
Těsto: 100g pravého másla, 4 vrchovaté lžíce medu, 200g moučka cukru, 1a 1/2 lžičky octa, 1 vrchovatější lžíce jedlé sody, 2 trochu rozšlehaná vejce, 700g přesáté hladké mouky, 1/2 lžičky perníkového koření,rum na zvlhčení placek.
Karamelový krém: Část 1.:250g pravého másla, 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka (Salko). Část 2.:500ml mléka, 2 vanilkové pudinky v prášku, 50g krupice cukru, 150g pravého másla, rum.
Nejdřív dát neotevřené Salko do hrnce s vodou zcela ponořené a vařit 3hodiny a občas dolévat vodu. Část 1.:Uvařené a prochladlé Salko otevřít, vyklopit do misky, rozšlehat ručním el. šlehačem, vešlehat rozkrájené máslo.
Část 2.: V trošce mléka rozmíchat pudink, zbylé mléko dát vařit - uvařit hustou kaši, míchat ruční metlou. Pak přendat do mísy, zasypat cukrem a el. šlehačem šlehat do vychladnutí, občas stírat stěny mísy, nakonec vešlehat rozkrájené máslo a ochutit rumem. Do krému vešlehat ČÁST 1.
Těsto: do hrnce dát máslo, med a cukr a vymíchat, přidat ocet se sodou. Směs dát na mírný plamen a míchat, až se to mírně rozpustí, tak zašlehat vejce a míchat, dokud se nevytvoří pěna a celá směs musí získat tmavě-karamelovou barvu, pak odstavit a nechat trochu zchladnout a vmíchat koření.
V míse do mouky udělat důlek, vlít do něj ještě vlažnou směs a rukama zapracovat těsto (asi 20min.), pak těsto přikrýt utěrkou a nechat na teplém místě 1hodinu odpočinout.
Těsto rozdělit na 8 stejných dílů, každý dílek postupně vyválet, vykrojit z něj pomocí největší pokličky kruh (musí se vejít na plech s pečícím papírem), pomocí válečku přenést na plech, několikrát propíchat vydličkou, aby se při pečení nedělaly bubliny a péct při vyšší teplotě 7 - 8min., po vyjmutí z trouby odsadit na desku a pocákat rumem. Z odkrojků těsta upéct kolečka (vykrájet pomocí hrnku) - volné zpracování.
Krémem spojit 7 placek, vrch potřít krémem, posypat rozdrolenou 8. plackou smíchanou s troškou mleté skořice, to posypat 100g sekaných vlašských ořechů (pražené lískové oříšky nebo pražené mandle). Bohatě pocákat rumem a čokoládovou polevou (100g čokolády na vaření a 50g 100% tuku) vytvořit mřížku.
Hotový medovník zabalit pečlivě do alobalu a nechat 3 DNY uležet co nejníže v lednici. (Vydržet! Proleží se a je skvělý).
slonbidlo: jak se dělá, kde se prodává
Východoevropští Židé slaví křtiny?
slonbidlo: jak se dělá marlenka s krémem?
dneska se chystám na medovník s krémem, už se těším
to musí být dobrůtkaaaaa
nemám sodu a koňak taky ne, leda vaječný
. Může to být z něj?
Mám alergii na med - to bych si asi moc nepošmákla
Zdenicka1983: tak ho pohoď!
Taky mám recept na medovník a je výýýborný!