Ještě jednou dobrý den,  

 

zasílám Vám receptík na židovský medovník - Lekach. Dneska si už sice osladit život nestihnete, ale zítra si už na něm smlsnout můžete.

 

Lekach je tradiční moučník východoevropských Židů.  Podává se hlavně na svátek Roš ha-šana jako symbol dobrého a sladkého nového roku, ale taky na velkých rodinných slavnostech jako jsou narozeniny, křtiny, bar micva, zásnuby, svatby...

 

To ale neznamená, že si nemůžeme osladit život i jindy.

 

S pozdravem

 

Šárka

A takto si ho můžete připravit:  

 

Lekach - medovník

 

1 hrnek silné kávy

1 3/4 hrnku medu

3 lžíce koňaku

4 vejce

1 1/4 hrnku hnědého cukru

4 lžíce oleje

3 1/2 hrnku hladké mouky

3 lžičky prášku do pečiva

1 lžička jedlé sody

1 lžička skořice

1/4 lžičky mletého hřebíčku

1/4 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

1/2 lžičky zázvoru

1 hrnek vlašských ořechů

1 hrnek rozinek

2 lžíce kandované citrónové kůry

 

Na pánvi rozehřejeme kávu s medem, dobře promícháme, uvedeme do varu a odstavíme. Po vychladnutí přilijeme koňak, ale ten můžeme vynechat. Ve velké míse ušleháme vejce s cukrem a za stálého šlehání postupně přiléváme olej. K ušlehaným vejcím střídavě přidáváme prosátou moku smíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou a kávu s medem a koňakem, nakonec přidáme koření, nadrobno nasekané vlašské ořechy, opláchnuté rozinky a nadrobno nakrájenou kandovanou citrónovou kůru.

Těsto nalijeme do vymazané formy vysypané moukou a pečeme při teplotě 200°C asi 70 minut.  Podáváme až druhý den.


Milá Šárka,

 

mnohokrát ďakujeme ! Klobúk dole. Fantastické :-)

Mňam Mňam :-)

 

 

Reklama