Pokud něco dobrého uvaříme, samozřejmě si to také sníme. Ale kde? Nejběžněji přímo v kuchyni nebo jídelně, ale výjimkou není ani stolování v obývacím pokoji.
Chceme-li jíst zdravě i kulturně, jíme u jídelního stolu, který umožňuje vzpřímený sed a pohodlnou manipulaci s jídlem. Nízké stoly a křesla v obývacím pokoji jsou vhodné jen k podávání malého občerstvení, ale neměly by v rodinném životě natrvalo nahradit jídelní stůl.

Velikost jídelního stolu závisí na počtu osob, které u něho mají pravidelně, ale i občas sedat. Na jednu osobu počítáme plochu 60 x 40 cm. Stůl pro čtyři osoby by měl tedy mít 120 x 80 cm. Bude-li větší, bude pohodlnější. Protože na střed stolu klademe společné mísy, nádoby s přísadami, ošatku s pečivem a jiné drobnosti, je lepší přičíst k šířce stolu 5 až 10 cm. Pokud víme, že budeme častěji hostit větší počet lidí, je dobré pořídit si stůl se zvětšovací deskou. Pokud máme na stole stále málo místa, pomůžeme si servírovacím stolkem, který umístíme poblíž stolu, nejlépe v dosahu hostitelky. Takovéto stolky bývají často pojízdné.

K jídelnímu stolu bychom si měli pořídit vhodné a pohodlné židle. Je na osobním vkusu, jestli budou židle dřevěné, kovové nebo například polstrované. Nezapomínáme ani na malé děti, které mohou od malička sedět u stolu ve zvýšené židličce. Na trhu je jich dostatečný výběr.

Pěkně prostřený stůl by měl být každodenní samozřejmostí. Nemusíme prostírat na ubruse, stačí vkusné prostírání, textilní, plastové, slaměné…určitě si nějaké vyberete. Ale ubrus je samozřejmě ubrus. Měl by ladit s okolím, i s nádobím, které používáte.
Stůl by měl být prostřený předem, protože si potom ušetříte poskakování těsně před jídlem a vychladnutí hlavního chodu.
I k prostému jídlu o jednom chodu patří na stůl vhodný talíř, příbor, papírový ubrousek a sklenka či šálek na nápoj, aby se už pro nic nemuselo odbíhat do kuchyně.

Na střed stolu klademe nádoby a pomůcky sloužící všem stolujícím. Pod horké nádoby nezapomeneme nachystat podložky. Kuchařka, která zná dobře své pravidelné strávníky, přináší obvykle jídlo na stůl na talířích. Není však žádná ostuda nabírat si u stolu z pěkného, zvenčí čistého hrnce, ve kterém se polévka uvařila. Při slavnostnějších příležitostech je vhodné přinášet jídlo ke stolu v mísách. Ty se nechají kolovat nebo se umístí na střed stolu.

K prostřenému stolu patří především dobrá nálada a uvolněná atmosféra. Od stolu se nesleduje televizní program, ani se tu neřeší vážné problémy. Pamatujte, že dobrému zažívání vzrušení škodí. Při jídle se může samozřejmě mluvit, nikoliv však právě naplněnou pusou, se soustem nabodnutým na vidličce nebo s nožem v ruce jako ukazovátkem.

Pokud dříve dojíte, je slušné neodcházet od stolu, ale počkat až jídlo skončí i ostatní.

V dnešní uspěchané době jsou, bohužel, všechny tyto stolovací zásady brány jako zbytečná ztráta času. Ale zkuste si najít čas a dodržovat je alespoň o víkendu a svátcích. Uvidíte, že se vám u stolu bude líbit a že vám bude i více chutnat.

Dobrou chuť přeje      

    
TÉMATA:
DŮM A BYT