DSC_0154.jpg (91 KB)

Lečo je pokrm pocházející z maďarské kuchyně. Jak už to bývá, cestováním po světě někde zdomácnělo, jinde ne a variace, na které můžete narazit, se od originálu z Maďarska často celkem liší. Co do něj však rozhodně patří a nesmí chybět, je trojice cibule - paprika - rajčata. Často se přidává klobása nebo jiná uzenina a většinou nesmí chybět vejce. Mnoho lidí však dělá variantu bez vajíček, pouze zelenina. 

Suroviny

  • 3 velké cibule
  • 6 zelených paprik (klidně může být i mix barev)
  • 5 krásně zralých rajčat
  • sůl
  • pepř
  • klidně kousek feferonky
  • 4 klobásky (ty nejlepší, které znáte)
  • 8 vajec
  • sádlo

Postup

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Papriku rozkrojte napůl, vydlábněte semínka a střed a nakrájejte na nudličky. Rajčata nakrájejte na osminky.

Ve velké pánvi rozehřejte sádlo a dejte na něj opékat cibuli. Tak dlouho, dokud nezesklovatí. Přidejte papriky a opékejte dál. Nepřikrývejte poklicí. Asi po 10 minutách přidejte na kolečka nakrájené klobásy. Promíchejte opékejte pět minut. Úplně nakonec vsypejte rajčata. Ta nechejte v  pánvičce už jen pár minut, až lehce změknou.

Ochuťte solí a pepřem, kdo chce lečo pikantní, přidá i feferonku. 

Vajíčka rozklepněte do misky, osolte a opepřete. Prošlehejte vidličkou. Pánvičku s horkou zeleninou sundejte z plotýnky a vmíchejte do ní vejce. Pokud budete chtít aby byla vajíčka více zatuhlá, ještě chvíli prohřejte na plotně. Někdo má rád v leču vajíčka krémovitá, tak tady stačí vajíčka promíchat s horkou zeleninou.

Podávejte s čerstvou zeleninou a chlebem.

Jak děláte lečo vy?

Dobrou chuť přeje Elly.

Další skvělé letní tipy ze zahrádky

Zapečené papriky s vejcem

papriky.jpg (76 KB)

Zapečená plněná rajčata

rajcata.jpg (112 KB)

Letní quiche s rajčaty a cuketou

qu.jpg (99 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama