Lečo je pokrm pocházející z maďarské kuchyně. Jak už to bývá, cestováním po světě někde zdomácnělo, jinde ne a variace, na které můžete narazit, se od originálu z Maďarska často celkem liší. Co do něj však rozhodně patří a nesmí chybět, je trojice cibule - paprika - rajčata. Často se přidává klobása nebo jiná uzenina a většinou nesmí chybět vejce. Mnoho lidí však dělá variantu bez vajíček, pouze zelenina.
Suroviny
- 3 velké cibule
- 6 zelených paprik (klidně může být i mix barev)
- 5 krásně zralých rajčat
- sůl
- pepř
- klidně kousek feferonky
- 4 klobásky (ty nejlepší, které znáte)
- 8 vajec
- sádlo
Postup
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Papriku rozkrojte napůl, vydlábněte semínka a střed a nakrájejte na nudličky. Rajčata nakrájejte na osminky.
Ve velké pánvi rozehřejte sádlo a dejte na něj opékat cibuli. Tak dlouho, dokud nezesklovatí. Přidejte papriky a opékejte dál. Nepřikrývejte poklicí. Asi po 10 minutách přidejte na kolečka nakrájené klobásy. Promíchejte opékejte pět minut. Úplně nakonec vsypejte rajčata. Ta nechejte v pánvičce už jen pár minut, až lehce změknou.
Ochuťte solí a pepřem, kdo chce lečo pikantní, přidá i feferonku.
Vajíčka rozklepněte do misky, osolte a opepřete. Prošlehejte vidličkou. Pánvičku s horkou zeleninou sundejte z plotýnky a vmíchejte do ní vejce. Pokud budete chtít aby byla vajíčka více zatuhlá, ještě chvíli prohřejte na plotně. Někdo má rád v leču vajíčka krémovitá, tak tady stačí vajíčka promíchat s horkou zeleninou.
Podávejte s čerstvou zeleninou a chlebem.
Jak děláte lečo vy?
Dobrou chuť přeje Elly.
Další skvělé letní tipy ze zahrádky
Letní quiche s rajčaty a cuketou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Dělám bez vajec, ale zato s pikantní klobásou a rajčata loupu. Někdy děláme jen zeleninové s volským okem. S rozšlehanými vejci jsem to nikdy nejedla, vypadá to jak jednou snězené.
Lečo jsem už dlouho nedělala a tak děkuji za inspiraci.
Na zahrádce máme spoustu rajčat, takže lečo teď vařím často
Lečo máme radi.
Děláme podobně. Ale nedáváme feferonky. A děláme bez uzeniny.
Lečo miluji, místo sádla dávám olivový olej, uzeninu žádnou. Na dovolené v Maďarsku jsem prosila o lečo bez klobásy a udivený personál se na nás chodil dívat! :-)))
Lečo jsem dělala dnes ze své zeleniny...
Lečo dělám úplně stejně.
Díky za tipy na rychlý oběd.