Pro přípravu lineckého cukroví si zapamatujte jednoduchý poměr 3:2:1. Tři díly mouky, dva díly tuku a jeden díl cukru. Množství mouky může být pokaždé malinko jiné, v závislosti na použitém tuku a velikosti vejce.
Pak přidáte jen 1 vejce na 250 g tuku, špetku soli a nezbytnou citronovou kůru. Vše ostatní je zbytečné. Jen s těmito základními surovinami vykouzlíte to nejlepší linecké.
Když chcete malou obměnu a více druhů cukroví z jednoho základního receptu, můžete nahradit část mouky jinou surovinou. A vzniknou další skvělé vánoční kousky.
370 g mouky + 30 g kvalitního práškového kakaa
Z tohoto těsta můžete vykrojit kolečka, která namažete oblíbenou Nutellou a namočíte z poloviny v bílé nebo mléčné čokoláda. Ozdobte oříškem.
Ještě lepší jsou však kakaové pásky. Z těsta ručně nebo za pomoci strojku na cukroví vykrojte pásky. Ty slepujte máslovým kakaovým nebo čokoládovým krémem, kdo chce tak také marmeládou. Oba dva konce lehce namočte v čokoládě.
350 g mouky + 50 g velice jemně mletých mandlí
Vykrajujte srdíčka, která naplňte vanilkovém krémem nebo krémem s vaječným likérem.
Košíčky
Linecké těsto je dokonalý základ na mnoho druhů plněných košíčků. Inspiraci najdete na konci článku.
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 250 g dobře vychlazeného másla
- 125 g cukru moučka
- 1 dobře vychlazené vejce
- špetka vanilkového prášku
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- Postup
Všechny suroviny velice rychle zpracujte. Ideálně v robotu, aby se příliš neohřály. Dejte minimálně na dvě hodiny, ideálně do druhého dne, odpočinou v potravinové fólii do lednice.
Před zpracováním nechejte těsto trochu změknout. Vyválejte na lehce pomoučeném válu, na šířku asi 5 mm. Vykrajujte tvary a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova. Bude to trvat asi 10 – 13 minut, podle tloušťky těsta a také podle toho, jestli pečete zrovna tvary plné nebo s dírou uprostřed.
Nechejte vychladnout a slepujte oblíbenou marmeládou. Ideální je nějaká výrazná, snad nejoblíbenější je rybízová.
Krásné vánoční svátky přeje Elly.
Další linecké inspirace
zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
U nás se do lineckého dávají jen žloutky.