I v době, kdy jsem o Vánocích byla těsně před porodem (první termín byl tuším 27.12), navíc s cukrovkou, která mi nedovolovala ani uždibnout (já jsem prostě byla vzorná matka a moje miminko bylo vymodlené, a tak jsem neriskovala ani trošku) jsem prostě neodolala a původní rozhodnutí, že upeču jen symbolicky dva druhy, nakonec skončilo na mé oblíbené desítce...
Moje rodina a zejména můj muž a tchán tvrdí, že lepší pečivo nikde nejedli, a já jim to ráda věřím... A v čem spočívá mé „kouzlo“?
Netuším, snad v té lásce, se kterou vše připravuji. Za ty roky mám dokonce svůj rituál...
Možná vás to překvapí, ale peču velice brzy, buď poslední víkend v listopadu nebo první v prosinci.
V pátek si připravím veškeré suroviny pro výrobu a postupně v robotu zadělám všechna těsta.
Podotýkám, že ho ani jednou za tu dobu nemyji, a tak ušetřím spoustu času.
Postupuji od světlých těst, přes oříšková (ořechy nasekám také ve stejné míse v robotu, jen přidám nástavec) a končím u kakaových.
Tuk si hromadně rozpustím v míse v mikrovlnce a postupně ho do jednotlivých těst přilévám. Nesmí být horký, ale musí být úplně tekutý.
Nijak se nepářu s postupným přidáváním surovin, vždy je tam „naházím“ všechny tak, jak jsou v receptu, a zapnu robot.
Jakmile je těsto kompaktní, vyklopím ho na potravinářskou fólii a pečlivě zabalím a označím názvem.
Takto zpracuji všechny druhy.
Robot rozeberu a naskládám do myčky. Nechci přehánět, ale do hodinky je hotovo...
Sobotu si vyhradím na pečení téměř celou.
Dopoledne uvařím sníh na kokosky, které pomocí mikrotenového sáčku nastříkám na pečící papír.
Ten používám vždy, už si vlastně neumím vůbec pečení bez něj představit.
Kokosky peču docela zprudka, žádné vysušování, máme je rádi uprostřed maličko vlhké. Podle počtu hromádek (ten závisí na množství bílků, ze kterých se uvařil sníh), nejdříve z lineckého těsta vykrájím stejný počet koleček.
Potom postupně vyválím a vykrájím ostatní těsta, a kromě perníčků se snažím, aby každý druh měl svůj tvar.
Milenčino pečivo jsou vždy srdíčka, linecké jsou hvězdičky, ledovci malé kytičky apod. Mám prostě ráda, když pečivo ladí i na talíři. Při vykrajování mi rády pomáhají děti a já se nebráním...
K obědu mezi tím upeču pizzu, když už máme rozpálenou troubu...
Plnění pečiva se provádí třetí večer, který tomu určím.
Protože nemám zastřešený balkón a před několika lety byla zima teplá a hodně pršelo, zkusila jsem pečivo naskládat do plastových krabic a dát do mrazáku.
A od té doby to nedělám jinak. Většinou hned den po pečení připravím všechny krémy – opět, jak jinak, v jedné míse mixéru bez průběžného omývání, a naplním.
Při plnění mám malý trik, který jsem okoukala v cukrářské výrobně – ani krémy ani marmeládu nemažu nožem – je to za prvé pracné a za druhé si tím „zamatláte“ jeden bok pečiva...
Krémy i marmeládu plním do mikrotenových sáčků, kterým ustříhnu růžek a malé množství nastříknu doprostřed každého kousku a druhým přiklopím, a tím stejnoměrně krém rozmažu. Práce jde rychle od ruky a za pomoci dětí to zvládnu za večer komplet i s úklidem.
Pokud budete zkoušet pečivo podle mých receptů, tak začněte krémem do Kadaňských rohlíčků, ten naplňte do cukrářského sáčku s ozdobným nástavcem a po nastříkání na rohlíčky dejte pečivo do mrazáku.
Po naplnění krémem přichází čas čokolády.
Opět se vyplatí, dělat vše najednou.
Míchejte opravdu důkladně, protože dobré promíchání (nejlépe ručním mixérem) je důležité pro krásnou hladkost polevy.
Pro jednoduchost pečivo čokoládou nepotírám, ale do čokolády ho namáčím obrácené vzhůru „nohama“ (opět dobrá zkušenost ze školních brigád v cukrářské výrobně aneb co se v mládí naučíš...).
Vše naplněné, nazdobené nechám ztuhnout.
Zbylou polevu, krémy a drobky zužitkuji do tatrankových koulí, jediného nepečeného cukroví, kterým zakončím svou estrádu v kuchyni... :-)))
Do plastikových krabic již „namixuji“ všechny druhy a vytahuji postupně jednu za druhou. Stačí půl hodiny před podáváním.
A když se občas stane, že některou zapomeneme v mrazáku, chutná skvěle i o Velikonocích.
Nový komentář
Komentáře
_Lucky: napis normalne vsechno do navodu
Tak to my robota nepoužíváme. Snažíme se celá rodina zapojit, i když mamčiny zásluhy jsou nesmírné
. Osobně nejraději mám "Opilé čerty", je to zvláštní cukroví, protože se ho dají jednoduše nadělat obrovská kvanta a chutná bombasticky (i když to není nic extra) a navíc NESTÁRNE, neschne, prostě chutná! Nepodařilo se mi ale vložit recept ... nevím, jak přidat ingredience (blbej, holt blbej)
Taky mě překvapil ten tekutý tuk. Není pak to těsto spařené, jak píšou v těch komerčních článcích na Heru? Já ji mám vždycky ztuhlejší, strouhám jí a rychle těsto zpracovávám...
Tak já taky asi od příštích Vánoc budu strkat cukroví do mrazáku - letos jsem ho dala na balkon a víte jak to dopadlo? Nějaký
si těch pár krabiček "půjčil"
(bydlíme v paneláku ve vyvýšeném přízemí) - no napadlo by vás, že někdo ukradne i to pitomý cukroví?
A ani nevadilo, že některé druhy ještě nejsou naplněné krémem a dozdobené
Týden práce po večerech včudu,
si na zítřejší besídku do školky nese cukroví od babičky a já to
Hezký začátek Vánoc...
Jé tak to já peču většinou po večerech - takže každý den jeden druh, další večery pak zas dodělávám (marmeláda do lineckých, zdobení perníčků ap.) - taky vždycky jeden druh. Pak už jsme většinou grogy
Pečeme s mamkou a ségrou, někdy pomáhá i brácha- hlavně vyklepávat formičky. Letos už budeme jen zdobit, pečeno už je. Ještě nás čekají vosí hnízda a nepečené koule.
Souhlasím s Gabi, pekla jsem cukroví, když byly
malé, ale nikdy mě to zvlášť nebavilo
a teď už několik let mi peče cukroví jedna má známá, která je cukrářka a úplně se v tom vyžívá a má ho moc dobré
a za přijatelnou cenu
Máňa-opice:Eva bydlí v Kalifornii, pochybuji,že tam mají formičky. Já je vozila i do Německa a to je za rohem.
Julinka: Jak ti může vánočka dlouho vydržet?
Já musím péct mezi vánoci a Silvestrem další a to mám v první várce upečenou ještě štolu!!!
Anomis: pozor ta marmeláda musí být bez velkých kousků ovoce, aby se nezacpávala ta díra v sáčku.
salamandra: Kadaňské jsou proto, že jsou od našich (já jsem původně z Kadaně
), doufala jsem, že jsem je vloni vkládala... a vidím, že to bylo jen mé zbožné přání... hodím ti je odpoledne do vzkazíků, teď nestíhám je najít...
Dašenka: VCaletkova: Vladunka: díky
. Koupila jsem jak tmavou, tak i bílou, takže budu zdobit a zdobit
Zrovna včera jsem s dětmi pekla cukroví - linecké a vanilkové rohlíčky. Pustili jsme si u toho koledy a ta vůně, která se linula z trouby byla úžasná a krásně provoněla celý byt. Měla jsem takový hezky pocit blížících se vánoc a měla jsem i radost, když dětem i manželovi cukroví chutnalo.
Jéé.Čtu Kadaňské rohlíčky?!Jsem z Kadaně a nic takového neznám-kukala jsem do receptů, vložené nejsou.Šlo by jej napsat?:-)
tyno, ty si proste kouzelnice...teto dokonalosti asi nedosahnu nikdy
Týnko, dobrý vychytávky!
Take to delam podobne jako Tyna. Ja nejsem vzorna hospodyne, ale obcas me to prepadne a vyslovene me tesi pect. To si obycejne upecu ruzne sladke pedcivo jako babovky, pernik, srnci hrbety, cukrovi... i slane a domaci housky a chleb. Udelam si vlastni testoviny.Vsechno pak nastrkam do mrazaku a pak uz jen vytahujeme a cekame, kdy to na me zase prijde. Uplne cerstva babovka je asi lepsi a i ta se obcas prihodi, ale my uz jsme si zvykli a kdyz prijde necekane nekdo na navstevu, docela se to hodi.
To:Zuzča:Normalne to muzes pouzit na nekolikrat.Poleva ztuhne a pak ji zase zahrejes. Je to fajn. Ustrihnes jen maly ruzek a muzes rovnou zdobit.
Dělám to přesně tak jako ty, akorát mažu nožem a polevu štětcem na malování. Pro Zuzča: čokoládu postavím zpět do ledničky a nechám ztuhnout.Dá se použít později. Jinak já od každého druhu odeberu do krabice, kterou dám do mrazáku a na velikonoce mám vystaráno. Cukroví je pak super.