Suroviny
- 1 kg hladké pšeničné mouky
- 40 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
- špetka cukru
- 1 lžíce soli
- 200 ml vlažného polotučného mléka
- 400 ml vody
- 10 lžic extra panenského olivového oleje
na posypání a potření
- 1 vejce
- hrubá sůl
- kmín
- mák
Postup
Do mísy robota dejte mouku. Pokud použijete sušené droždí, přimíchejte ho do mouky a přidejte zbytek surovin. Pokud použijete čerstvé droždí, tak do vlažného mléka vmíchejte cukr a nadrobte do něj droždí. Počkejte, až se na povrchu udělají bubliny. Potom je připravený kvásek.
Mléko s droždím přidejte k mouce a přidejte i další suroviny. Umíchejte hladké, nelepivé těsto.
Kdo chce, může do těsta přidat nadrobno nasekané olivy.
Těsto nechejte kynout hodinu na teplém místě, v přikryté míse.
Vál posypejte moukou a vyválejte na něm těsto, na výšku asi 1 cm. Z těsta krájejte proužky, ideálně kolečkem na krájení pizzy.
Tyčinky přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem. Posypejte je solí, kmínem, mákem, co máte rádi.
Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, dozlatova. Bude to trvat asi 25 až 35 minut.
Dobrou chuť přeje Elly.
Domácí křupavé tyčinky? Máme pro vás výborné recepty!
Mozzarella tyčinky se sušenými rajčaty
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Vítková, archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
zkusím některý recept