85239296_3418821261525588_7257714579495452672_n.jpg (110 KB)

Suroviny

  • 1 kg hladké pšeničné mouky
  • 40 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
  • špetka cukru
  • 1 lžíce soli
  • 200 ml vlažného polotučného mléka
  • 400 ml vody
  • 10 lžic extra panenského olivového oleje

na posypání a potření

  • 1 vejce
  • hrubá sůl
  • kmín
  • mák

Postup

Do mísy robota dejte mouku. Pokud použijete sušené droždí, přimíchejte ho do mouky a přidejte zbytek surovin. Pokud použijete čerstvé droždí, tak do vlažného mléka vmíchejte cukr a nadrobte do něj droždí. Počkejte, až se na povrchu udělají bubliny. Potom je připravený kvásek. 

Mléko s droždím přidejte k mouce a přidejte i další suroviny. Umíchejte hladké, nelepivé těsto. 

Kdo chce, může do těsta přidat nadrobno nasekané olivy.

Těsto nechejte kynout hodinu na teplém místě, v přikryté míse. 

Vál posypejte moukou a vyválejte na něm těsto, na výšku asi 1 cm. Z těsta krájejte proužky, ideálně kolečkem na krájení pizzy.

Tyčinky přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem. Posypejte je solí, kmínem, mákem, co máte rádi. 

Pečte v troubě vyhřáté na 150 °C, dozlatova. Bude to trvat asi 25 až 35 minut. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Domácí křupavé tyčinky? Máme pro vás výborné recepty!

Mozzarella tyčinky se sušenými rajčaty

tycinky.jpg (72 KB)

Grissini - italské tyčinky

tycinky_1.jpg (92 KB)

Sýrové tyčinky

tyce.jpg (118 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Vítková, archiv redakce