...zřejmě říkají známí čtenářce SStream, ale není všechno zlato, co se třpytí. Často narazí na opravdu odstrašující případy, o kterých se dočtete v jejím příspěvku z domova i zahraničí. Někdy opravdu není co závidět. Posuďte samy, milé čtenářky
inu...i tohle má své stinné stránky.
Několik úsměvných zážitků z restauračních zařízení:
Restaurace Černý Orel, Telč
„Promiňte, tohle jídlo si paní neobjednala, přála si zeleninový salát“ (klientka obdržela smažené filé z pangassiuse v těstíčku, ze kterého olej nekapal, přímo tekl...)
„No ale to jste jako měli říct dřív, a salát stejně nemáme, a proč to nejí?“
„Tento pán ještě neobdržel hlavní jídlo a ostatní už dojídají dezert, mohla byste mi říct, co se děje?“
„No já nevím, máme tady tolik lidí a oni si ani neuměj pořádně objednat“
„Pokud mě zrak nešálí, jsme tady sami“
„Ale dyť je vás tolik!“
„Nealkoholické pivo už není, dala jsem jim desítku“
„Vy si snad děláte legraci, to jsou řidiči!“
„No a co jsem jako měla dělat?“
Chtěla jsem tu paní prostě zabít, do této restaurace jsme hlásili měsíc předem příjezd 20 lidí a žádali jsme je o luxusnější menu...
Zážitky jsou to barvité.
Stravování v různých restauracích není zrovna med. Jsem štěstím bez sebe, když se dostanu domů a vařím si sama. Odhadla bych, že cca asi jedna z deseti restaurací mi nezpůsobí střevní potíže. Snažím se vybírat „nejjistější“ jídla, ale drtivou většinou pohořím.
Asi ještě horší je to v Rakousku. Servis Vás chce zabít už při příchodu do restaurace a při prvním pohledu na jídelní lístek je Vám jasné, že je to jeden velký mrazák. V Rakouské restauraci střední třídy netuší, jak se dělá trojobal, nedělám si srandu. Takový dvakrát rozmražený řízek mě dostal do nemocnice na týden. Pokud budete ve Vídni, máte dvě možnosti: buď drahý Plachutta, kde si můžete být jisté jak skvělým servisem tak vysokou kvalitou jídla, nebo pak boudy s kebabem (je to chutnější, levnější a nic vám z toho nebude). Pak jsou ještě tzv. Heuriger – jsou to místečka, kde se podávají jídla „vlastní výroby“, tudíž třeba domácí pomazánka (z běžně nakoupených surovin, ten pojem „domácí“ je o tom, že koupili máslo a vajíčka a SAMI to umíchali) či uzená masa a podobné výrobky farmářské produkce. Běžně nepodávají teplé jídlo. Taky Vám z toho nic nebude ale gurmánský zážitek (navzdory nákladům) nečekejte :-)
SStream
Děkujeme za vaše zážitky z domova i ze zahraničí. Určitě se hodí
Nový komentář
Komentáře
SStream — #4
Vídeň tolik neznám, žili jsme v Persenbeugu, a ikdyž to byla malá obec, tak minimálně dvě hospůdky (je to před 3mi lety a zrovna u nich věřím, že i nyní) vyřili právě a jen z čerstvých a sezonních surovin...a byla to paráda... a i v okolí, kam jsme kdy přišli, to bylo tak...
SStream — #4 On je asi jiný problém sehnat 20 jídel pro zájezd, než jedno meníčko, že?
Sapita — #3 možná je to trend moderní doby, sama nevím. Restaurace jak jsem psala oné "střední" třídy jsou na tom dneska opravdu bídně. Kupodivu i restaurace, které se prezentují poměrně honosně neváhají využít polotovarů a všelijakých pomocníků moderní doby zavánějícími ropnými produkty.Ve Vídeňských restauracích se ocitnu asi dvakrát týdně, pokaždé něco jiného - naše marketingové oddělení se předhání v tom, kdo vymyslí zajímavější místo či ještě více tradiční rakouskou kuchyni. Jako koníčka - side job tvořím jídelníčky - menu pro střední restaurace. Dokonce už ani lokální menší restaurace nemají nejmenší zájem držet cokoliv čerstvého (maso, zeleninu) :-( Proto jsem zmiňovala ony "boudy", je to vysokoobrátkové zboží a vyplatí se jim držet veškeré suroviny (mimoto se jedná většinou o turky, kteří si do Vídně dovážejí zeleninu i ovoce podstatně vyšší kvality za lidskou cenu) a že je ostatní nemají moc rádi, mají tam hygienu každý druhý den.
SStream — #2 v Rakousku jsme 4 roky žili a že by se ve Vídni nedalo najíst jinde než u Plachuty, to teda nevím... a i mimo Vídeň absolutně není problém. Jasně, že v místě, kde to znáš, víš jistě, kam jít, ale není problém... a naopak, proti Čechám teda vždy jde najít hospůdku, kde mají třeba jen 4 jídla v nabídce, ale z čerstvých surovin, narozdíl od Čech, kde se předhánějí v mnohastránkových jídelácích, kde ti musí být jasné, že to jinak než z mrazáku nejde
Anai — #1 ano, to máš pravdu, porce jsou skutečně velké
Nevím, ze spolehlivého zdroje vím, že v Rakousku jsou akorát velké porce, jinak spokojenost....