V mé kuchyni najdete nejrůznější množství nezbytností, které můžou někomu připadat jako zbytečnosti. No, uznávám, že některé věci využiji jednou za čas. Ale já mám ty kuchyňské pomůcky TAK ráda. Takže nákupy u Tescomy, Tchiba a v eshopu Vše na vaření jsou celkem pravidelné. A to nepočítám nákupy nejrůznějších nezbytností určených k servírování mých dobrot. Kuchyně praská ve švech, ale ještě pořád je tolik věcí, které nutně potřebuji.
A tak bych vám ráda některé své pomocníky představila a ukázala vám, k čemu všemu jsou dobré. Budu ráda, když mi se i vy podělíte o zkušenosti se svými kuchyňskými pomocníky, bez kterých byste se neobešli.
Má první oblíbená pomůcka vypadá vcelku nenápadně. Je to kolečko z velice pevného nerezu. Nezabere moc místa a je velice všestranné.
Tvořítko na foodstyling (nebo také tvořítko na tvarování dezertů či pokrmů) se hodí na tvarování dezertů, příloh, ale i hlavního jídla. Výborně poslouží také jako vykrajovačka. Díky kvalitnímu materiálu se dobře udržuje. Myslím, že by nemělo chybět v žádné domácnosti, protože dobře uvařené jídlo by mělo být i krásně upravené.
Nejčastěji se používá právě tvar kruhu. Ale třeba Tescoma má celou sadu tvořítek - čtyři kusy, tři tvary (na fotce chybí největší kolečko).
Na přílohy prostě ideální. Veselé, upravené. Můžete v nich vytvarovat rýži, šťouchané brambory nebo třeba polentu.
Tvořítko po použití jen omyjeme vlažnou vodou a vysušíme utěrkou. Není vůbec nutné dávat ho do myčky.
Takže jsem si pořídila sadu tří tvořítek různého tvaru a byla jsem moc spokojená. Až jednoho dne, jsem se rozhodla, že chci vyrábět roztomilé kulaté dezerty jako Iveta Fabešová. Jako první jsem vyzkoušela Míša dezert. Ale co teď? Nechci mít jeden ve tvaru trojúhelníku, druhý čtverce a třetí kulatý. Chci všechny stejné. Začala jsem pátrat po internetu. Chtěla jsem více kousků kulatých tvořítek stejné velikosti, za dobrou cenu.
Narazila jsem na nejrůznější profi e-shopy s gastronomickými potřebami. Tvořítka byla většinou v sadě a za peníze, které jsem určitě nebyla ochotná utratit. Cena okolo 150 Kč za jeden kus o průměru 8 cm mi na amatérské vaření nezdála vhodná. Nakonec jsem, díky kamarádce Lucii, objevila e-shopVše na vaření, kde si můžete vybrat jak výšku tvořítek, tak jejich průměr. Výběr je velký a cena mírná, okolo 40 až 50 Kč, podle velikosti.
Mohla jsem se pustit do pečení a vaření. Jediný problém byl, že jsem nemohla hotový dezert pěkně vyklepnout z formičky. Na to mi poradila fintu Iveta Fabešová, že stačí formičku nahřát třeba flambovací pistolí. Já jsem na to vyzrála ještě jinak a objednala si folie, které se používají na výrobu semifreda.
Koupila jsem ji v oblíbeném kamenném krámku, kam chodím na cukrářské potřeby, ve Sladkém pečení. Ve velkém balení je jí 300 m a při výšce 5 cm stála necelých 400 Kč. Dá se ale sehnat i v malém balení, cca po 5 m asi za 30 Kč. Stačí hledat „folie na semifreda“. Kdo by si chtěl tvořítka zkusit právě na dezerty, tak doporučuji jedině s touto folií.
Další využití, které je taky skvělé, použít tvořítko jako velkou vykrajovačku. Vykrajovat můžete sušenky, malé koláčky z listového těsta nebo jiné drobné pohoštění.
Máte nějaké další nápady na co využít tvořítka na foodstyling?
![]() |
---|
Nový komentář
Komentáře
elly — #2 Divila by ses. Když nemůžu sehnat něco do domácnosti, třeba naprostou maličkost, o které bych řekla, že už ji nevyrábějí...tak to dostanu v Normě anebo u Hampla. Tam mají všecko. Takže pokud bych si umanula, že chci tvořítka na nějaký sulc či dortík, určitě bych dostala na výběr. Ale nemůžu si zanášet náš malý byt, vykrajovátek mám opravdu dost a použiju je párkrát do roka, a to se ještě musím přemlouvat. Mně se třeba líbí nápad udělat sázené vajíčko do formičky na vánoční cukroví, udělá to hezký tvar...ale když si představím, že musím přistavit židli ke špajzu, natáhnout se na špičky, vyhrabat krabici z nástavcové skříně.....tak to radši jednoduše plácnu na pánvičku klasicky. Na talíři přes ně hodím proužek barevné papriky, a taky dobrý.
Už se mi vážně nechce.
gerda — #20 ne tak bez tvých vtipných komentů. Tomu prvnímu zvyšuju karmu
Pouzivam. Mam rada hezky naservirovane jidlo.
kobližka — #19 pozdě, bude půl třetí, to už nic nevymyslím a neodešlu. Důležité je , že mám ono šťouchadlo - bez mého příspěvku se na ženě klidně obejdete
gerda — #18 No vidíš,o tom šťouchadle jsi mohla dneska napsat článek,když je téma "Památka po (pra) rodičích"
pajda — #14 šťouchám šťouchadlem made in první republika, obdržela jsem ho kdysi ctí a darem od první tchyně - tam se tomu říkalo "mačkač na zemňáky". Má dlouhatánskou rukojeť, aby se dosáhlo až na dno obrovského hrnce, když se měla nasytit velká rodina.
tohle mě nějak neláká... jasně, doma mám vykrajovátka a různé bebechy, ale nelíbí se mi, když jídlo vypadá, že člověk bude mít i po snězení stále hlad.. tohle naservírovat rodině při oslavě, tak se každý bude bát, že toho jídla mám málo a proto to tak dělím, aby to vůbec vyšlo..
kobližka — #13 No mě určitě
enka1 — #3 Vidíš,to je dobrý nápad s těma knedlema!
A ty cizí slova
Neumím ani napsat,ani vyslovit
pajda — #14 pajdo, představi si, že šťouchadlo na brambory máme úplně normální...
gerda — #8 tím chceš říct, že doma nemáš speciální trojúhelníkové šťouchadlo??? No to snad neee....jak můžeš bez toho žít?

gerda — #10 Třeba to bude tím,že nám jídlo chutná samo o sobě
free — #9 určitě bez tvořítka hlady neumřeme
To si tedy nemyslím, vy ano? To fakt neeee :-)) Nebojte ;-)
funnka — #7 mým dětem to jedno není
enka1 — #3 jasně - výborný nápad a stačí jen vlastní ruce. Pak je to raz dva pokrájené, bramborové těsto je přesné, takže tvar při vaření udrží.
Bože, bez tvořítka umřeme hladem.
elly — #2 a čím jsou brambory šťouchané? Je na to též speciální šťouchadlo??
Trápit se tím, jestli mám jídlo na talíři v tom správném úhlu či tvaru naštěstí nemusím.
elly — #2 já myslím,že jim bude úplně jedno,jestli to budou mít do trojúhelníku nebo kulatý
zatím mi vždycky bylo líto vydat tolik peněz za něco takového, takže si časod času vypomůžu jinými kuchńskými doplňky. Ujíždím ale na vykrajovátkách a mám jich doma bednuod kozaček. čas od času vykrájím např toustový chléb se šenkou a sýrem ve tvaru tučňáka, auta, kytary nebo kuřátka. Zeleninou či dipem dodělám ksichty a je doma radosti jak na starém bělidle. Má to něco do sebe. A užívám si to u slavnostních chodů. Jinak u všednodenních večeří preferuji nedbalou eleganci šmrcnutou trochou školní jídelny
Někde jsem viděla, že si tato tvořítka dělaly holky z krabice od mléka, ale nezkoušela jsem.
enka1 — #3 ...svýma rukama...