IMG_0908.jpg (47 KB)

Sladké tvarohové noky patří mezi nejoblíbenější prázdninová jídla. A to nejen pro děti, ale také pro dospělé. Maminky mají radost, že příprava noků nezabere moc času a děti sladké milují. Když můžete navíc k nokům přidat hromadu čerstvého ovoce, bude jídlo opravdu dokonalé.

Suroviny

  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • 50 g měkkého másla
  • 300 g hrubé pšeničné krupice
  • špetka soli
  • ovoce podle chuti
  • trocha cukru
  • smetana

Postup

Tvaroh, mléko, máslo, špetku soli a hrubou krupici smíchejte. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte šlehat do kuchyňského robota s metlou, na vysoké otáčky. Ušlehejte je do krémova. Bílky ušlehejte na tuhý sníh a opatrně vmíchejte do zbytku surovin.

Do širokého hrnce dejte vodu, kterou osolíte špetkou soli a přivedete k varu. Pomocí dvou lžic odkrajujte kousky těsta, ze kterých tvarujte noky. Ty dávejte do vroucí vody a vařte asi 4 až 5 minut. Hotové noky plavou na povrchu.

Sceďte a podávejte přelité ovocnou omáčkou. Díky bílkovému sněhu jsou noky krásně nadýchané, jakoby pěnové.

Jak na ovocnou omáčku? Tu vyrobíte jednoduše. Ovoce nakrájejte na kousky, vsypejte do hrnce, trochu ocukrujte a chvíli povařte. Přidejte smetanu. Tuto směs můžete podávat s většími kousky ovoce, nebo rozmixovat. 

Můžete si připravit také studenou omáčku. Ovoce se smetanou a trochou cukru pouze rozmačkejte, nevařte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sladké ovocné knedlíky na několik způsobů

Tvarohové knedlíky s ovocem

knedliky7.jpg (74 KB)

Knedlíky s ovocem

5b1e582fd9124obrazek.jpg (3.57 MB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Reklama