Sladké tvarohové noky patří mezi nejoblíbenější prázdninová jídla. A to nejen pro děti, ale také pro dospělé. Maminky mají radost, že příprava noků nezabere moc času a děti sladké milují. Když můžete navíc k nokům přidat hromadu čerstvého ovoce, bude jídlo opravdu dokonalé.
Suroviny
- 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- 100 ml plnotučného mléka
- 3 vejce
- 50 g měkkého másla
- 300 g hrubé pšeničné krupice
- špetka soli
- ovoce podle chuti
- trocha cukru
- smetana
Postup
Tvaroh, mléko, máslo, špetku soli a hrubou krupici smíchejte. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky dejte šlehat do kuchyňského robota s metlou, na vysoké otáčky. Ušlehejte je do krémova. Bílky ušlehejte na tuhý sníh a opatrně vmíchejte do zbytku surovin.
Do širokého hrnce dejte vodu, kterou osolíte špetkou soli a přivedete k varu. Pomocí dvou lžic odkrajujte kousky těsta, ze kterých tvarujte noky. Ty dávejte do vroucí vody a vařte asi 4 až 5 minut. Hotové noky plavou na povrchu.
Sceďte a podávejte přelité ovocnou omáčkou. Díky bílkovému sněhu jsou noky krásně nadýchané, jakoby pěnové.
Jak na ovocnou omáčku? Tu vyrobíte jednoduše. Ovoce nakrájejte na kousky, vsypejte do hrnce, trochu ocukrujte a chvíli povařte. Přidejte smetanu. Tuto směs můžete podávat s většími kousky ovoce, nebo rozmixovat.
Můžete si připravit také studenou omáčku. Ovoce se smetanou a trochou cukru pouze rozmačkejte, nevařte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Sladké ovocné knedlíky na několik způsobů
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Mňam.
Hned bych si dala!
Dobrota.