kolace.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

těsto na koláče

  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • 250 ml polotučného mléka
  • 600 g hladké mouky
  • 200 g slunečnicového oleje
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • špetka soli

náplň do koláčů

  • 250 g tvarohu
  • trocha cukru na oslazení
  • 1 žloutek
  • podle potřeby trocha smetany

drobenka

  • 100 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • a taky povidla a černý rybíz ze zahrady

Postup

Suroviny na těsto smíchejte a nechejte půl hodiny vykynout. Rozdělte přibližně na 30 kousků, vyválejte z nich bochánky a naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Udělejte důlky. Já je dělám špičatým koncem vajíčka, které namáčím do mouky. Tak mě to naučila babička.

Do každého důlku jsem dala tvarohovou náplň (jen smícháte všechny suroviny), na ni buď trochu povidel nebo kuličky rybízu a hromadu drobenky (opět jen smíchejte suroviny).

Pečte na 165-170 °C, na horkovzduch, dozlatova. 

Dobrou chuť přeje Elly.

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

2.jpgFoto: Alena Kolaříková