Ochutnali jste v dětství někdy tvarohové koblihy? Pak se k nim určitě rádi vracíte. Jsou totiž výborné. Kdo je ještě nezná, může se inspirovat naším dnešním receptem.
My jsme je jako děti milovali. Nejčastěji s kopcem šlehačky. A to stačilo. Dnes si s nimi rádi pohrajeme a vytvoříme k nim ovocnou omáčku, zdobíme kysanou smetanou nebo šlehačkou, povidly, mákem, čerstvým ovocem. To už záleží na chuti každého, jak si koblihy doladí.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- trochu vody (podle potřeby)
- slunečnicový nebo řepkový olej na smažení
- cukr s vanilkou na obalení
na omáčku
- 300 g mražených malin
- třtinový cukr podle chuti
Postup
Prášek do pečiva vmíchejte do mouky. Všechny suroviny dejte do mísy. Vodu zatím vynechejte. Tu přidáte podle potřeby.
Vařečkou umíchejte těsto. Bude držet pohromadě a trochu lepit. Nevadí!
Připravte si velkou pánev a do ní nalijte olej, stačí menší vrstva. Vezměte si dvě polévkové lžíce. Jednou naberte těsto a tou druhou si pomozte vytvarovat koblížek, který pustíte do rozpáleného oleje.
Otáčejte, aby byly koblížky ze všech stran usmažené. Ke konci jich může být na pánvičce klidně hodně, jak vidíte na fotce. Na mírnější teplotu se tak koblížky pěkně prosmaží i uvnitř.
Horké koblihy obalujte ve směsi moučkového cukru s vanilkovými semínky.
Koblížky musí být obalené pěkně ze všech stran. Odkládejte je na čistý talíř.
Podávejte s ovocem, ovocnou omáčkou, povidly, kysanou smetanou, šlehačkou, rozpuštěnou čokoládou. Jak máte chuť.
Dobrou chuť přeje Elly.
Tvaroh je výborná surovina, která se vám bude hodit do sladkých i slaných jídel
Strouhaný kakaový koláč s tvarohem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Pavla_b — #15 Děkuju, vyzkouším je
A určitě bez té polevy.
Motty — #10 podobný jako ten výše, ale jen dvě vejce a víc mouky (až 300 g podle konzistence těsta a podle tvarohu, dávám půl na půl hladkou a polohrubou), 1 vanilkový cukr a přidávám citronovou kůru.
Původně byl recept v nějakém starším časopise jako Kovbojské koblihy a měla se na ně dávat citronová poleva, není to s ní špatné, ale dobré jsou jen pocukrované.
Koblihy...můj název nočky
Takové těsto se nelepí na lžíci, když ji před každým nabráním namočíme do vody. Postavit vedle hrnek s vodou a jde to líp.
Nádherná a určitě i vynikající kalorická bomba
spíš než koblihy bych to nazvala šišky, protože ty tvary jsou všelijaké
Pavla_b — #9 Sem s receptem, pěkně prosím
tvarohové koblihy jsou dobré, mám podobný recept na tvarohové koblihy - kovbojské, těsto je ale méně matlavé, lze s ním pracovat na vále, vyválet, vykrájet kroužky či kolečka a smažit.
to vyzkouším
Začínám s částečně očistný týdnem. Takže si nepochutnám
,ale ostatní ano. Musím vyzkoušet.
Ty dělá žena a jsou moc dobré
koblížky udělám
Samé dobroty a já bych potřebovala shodit nějaká kilečka,která jsem přes zimu nabrala...
Mám pocit, že jen z těch obrázků jsem pár kil nabrala
vypadají hrozně,ale dobré být můžou
vyzkouším ,můžou být dobré