tvarohova_babovka.jpgFoto: Šárka Škachová

Suroviny

• 160 g másla
• 250 g cukru
• 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
• 1 citrónu (jemně strouhaná kůra a vymačkaná šťáva)
• 500 g tvarohu
• špetku soli
• 200 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
• prášek do pečiva
• na vymazání formy: plátek másla a jemná strouhanka

na ozdobení

  • lemon curd - můžete koupit nebo připravit podle tohoto receptu
  • jedlé květy - čerstvé nebo sušené

tvarohova_babovka_2.jpgFoto: Šárka Škachová

Postup

Vaječné žloutky třeme v misce s cukrem a máslem tak dlouho, dokud směs není hladká a nezačne pěnit. Práci usnadní elektrický šlehač.

Tvaroh smícháme se špetkou soli, citrónovou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou. Do tvarohu postupně přidáváme prosátou mouku předem smíchanou s práškem do pečiva a směs vaječných žloutků.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka ho zapracujeme do těsta. Pečeme v bábovkové formě, předem vymazané máslem a vysypané moukou nebo jemnou strouhankou. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 až 50 minut.

Bábovku necháme vychladnout a ozdobíme lemon curd a květy.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.

Košíčky s citronovým krémem a sněhovou čepicí

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

Citronový koláč - tarte au citron

2.jpgFoto: Dagmar Derré