Kdo ji vyzkouší, ten ji hned umístí na první místo v žebříčku všech bábovek, které kdy pekl. „Obyčejný“ základ jsme v našem receptu vylepšili čokoládou a oříšky. Vy můžete půl těsta obarvit kakaem a upéct mramorovou bábovku. Nebo přidat rozinky. Žádnou čokoládu a více ořechů, kokos. Fantazii a chutím se meze nekladou.
Suroviny
- 4 vejce
- 250 g cukru krupice
- 2 lžíce rumu NEBO 1 Dr. Oetker třtinový cukr rumový
- 250 g plnotučného tvarohu
- 250 g másla nebo Hery máslové
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva (mírně do kopečku)
- 1 lžička jedlé sody (zarovnaná)
- 250 g čokolády a mandlí, nebo jiných ořechů (například 100 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa a 150 g mandlí, nebo vlašských ořechů)
na vymazání a vysypání formy
- maličko z rozpuštěného tuku
- trochu polohrubé mouky
Postup
Když použijete robota, bude práce rychlejší. Nasaďte šlehací metlu. Do mísy dejte celá vejce, cukr a rumový cukr, pokud se ho rozhodnete použít. Je moc dobrý, krásně voní. Kdo ho nemá, může použít rum, asi tak jednoho malého panáka.
Robota zapněte na nejvyšší otáčky. Nechejte směs šlehat několik minut, dokud v míse robota nevznikne krásně nadýchaná, světle žlutá pěna. Mezitím, co se pěna šlehá, nechejte rozpustit a lehce vychladnout tuk.
Do mísy robota přidejte tvaroh a prochladlý rozpuštěný tuk.
Na pomalejší otáčky promíchejte. Do mouky vmíchejte sodu a prášek do pečiva. Tuto sypkou část receptu přidejte do mísy robota.
Mandle (nebo libovolné ořechy) nasekejte nadrobno. Čokoládu také nasekejte ostrým nožem, klidně na různě veliké kousky. Obojí opatrně vmíchejte do těsta.
Formu na bábovku vymažte trochou Hery a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte těsto.
Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, 30 minut. Dalších 20 minut dopékejte na 170 °C. Po této době vpíchněte do středu bábovky špejli. Pokud vyjde ještě ušpiněná od těsta, dopečte ještě pár minut.
Upečenou bábovku vyklopte a po vychladnutí lehce pocukrujte.
Dobrou chuť přeje Elly.
Tři skvělé bábovky z našeho magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
250g cukru mi přijde moc, do tohoto množství mouky dávám polovinu.
Mám podobný recept, jen bez sody a čokolády a ořechů. Je krásně vláčná. A děláme sníh. Co jsem s mužem, jsem ji nepekla, je čokoholik a chtěl by všechno sladké čokoládové.
Proč používat do jednoho receptu jedlou sodu a kypřící prášek? Jsou téměř totožné, jen síla sody je 3 -4 větší. Takže zde používáte téměř 5 lžiček prášku.
Bábovka to je klasika a dá se vylepšit opravdu kdečím. Tuhle jsem do ní dala nastrouhanou mrkev. Zkusila jsem i pomerančovou nakrájenou kůru. Včera jsem sklidila rebarboru, tak ta by se taky do ní hodila
Mamča peče podobnou a také výbornou.