Po výborných hovězích plátcích s balsamikovým octem mi zbylo trochu bulguru. Připravila jsem z něj lehký oběd pro sebe i pro manžela do práce. Přiznám se, trochu „co lednice a spíž daly“, ale výsledek více než výborný. Kdybych měla po ruce konzervu sterilované kukuřice, přidám tam ještě tu. Protože kombinaci tuňák a kukuřice doma všichni milujeme.

salát z bulguru

Bulgur je skvělý základ pro saláty. Jeho příprava je velice snadná. Je to předvařená nalámaná celozrnná pšenice, takže jde také o velice zdravý pokrm plný vlákniny. Pokud nemáte zbytky od oběda jako já, je nejlepší zalít bulgur studenou vodou a nechat ho v klidu nabobtnat až do změknutí. Trvá to sice déle než tepelná úprava, ale zachová si všechny své minerály a vitaminy. Počkáte si na něj asi tak hodinku.

Suroviny

  • 200 g bulguru
  • 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo olivovém oleji
  • 1 sklenice sušených rajčat v olivovém oleji
  • svazek ředkviček
  • kousek oblíbeného sýra - já jsem použila goudu

Postup

Bulgur uvaříme podle návodu na sáčku. Nenašli jste návod? Je to jednoduché. Důkladně ho propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a vsypejte do hrnce. Do rychlovarné konvice dejte vařit vodu, jednou tolik co máte bulguru. Takže jsem použila 400 ml vody. Vroucí vodou bulgur v hrnci zalijeme, osolíme a dáme na horkou plotnu. Vaříme 2 minuty, stáhneme pryč, přiklopíme poklicí a necháme asi 15 až 20 minut bobtnat. Jednoduché, že?

Rajčata si nakrájíme na kousky, tuňáka stačí rozstrkat vidličkou. Olej z rajčat použijeme a celý nalijeme do bulguru. Salát nebude suchý a olej z rajčat výborně chutná. Přidáme tedy do bulguru i rajčata a tuňáka.

Omyté ředkvičky nakrájíme na větší kousky, které také přidáme do salátu. Můžeme přidat i zelenou petrželovou nať nebo pažitku. Nakonec zasypeme nastrouhaným sýrem.

Všechno důkladně promícháme a necháme vychladit.

Co dobrého byste do salátu přidali vy?

Dobrou chuť přeje elly.