Po výborných hovězích plátcích s balsamikovým octem mi zbylo trochu bulguru. Připravila jsem z něj lehký oběd pro sebe i pro manžela do práce. Přiznám se, trochu „co lednice a spíž daly“, ale výsledek více než výborný. Kdybych měla po ruce konzervu sterilované kukuřice, přidám tam ještě tu. Protože kombinaci tuňák a kukuřice doma všichni milujeme.
Bulgur je skvělý základ pro saláty. Jeho příprava je velice snadná. Je to předvařená nalámaná celozrnná pšenice, takže jde také o velice zdravý pokrm plný vlákniny. Pokud nemáte zbytky od oběda jako já, je nejlepší zalít bulgur studenou vodou a nechat ho v klidu nabobtnat až do změknutí. Trvá to sice déle než tepelná úprava, ale zachová si všechny své minerály a vitaminy. Počkáte si na něj asi tak hodinku.
Suroviny
- 200 g bulguru
- 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo olivovém oleji
- 1 sklenice sušených rajčat v olivovém oleji
- svazek ředkviček
- kousek oblíbeného sýra - já jsem použila goudu
Postup
Bulgur uvaříme podle návodu na sáčku. Nenašli jste návod? Je to jednoduché. Důkladně ho propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou a vsypejte do hrnce. Do rychlovarné konvice dejte vařit vodu, jednou tolik co máte bulguru. Takže jsem použila 400 ml vody. Vroucí vodou bulgur v hrnci zalijeme, osolíme a dáme na horkou plotnu. Vaříme 2 minuty, stáhneme pryč, přiklopíme poklicí a necháme asi 15 až 20 minut bobtnat. Jednoduché, že?
Rajčata si nakrájíme na kousky, tuňáka stačí rozstrkat vidličkou. Olej z rajčat použijeme a celý nalijeme do bulguru. Salát nebude suchý a olej z rajčat výborně chutná. Přidáme tedy do bulguru i rajčata a tuňáka.
Omyté ředkvičky nakrájíme na větší kousky, které také přidáme do salátu. Můžeme přidat i zelenou petrželovou nať nebo pažitku. Nakonec zasypeme nastrouhaným sýrem.
Všechno důkladně promícháme a necháme vychladit.
Co dobrého byste do salátu přidali vy?
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Tak nevím, asi ne
elly — #4 buldok — #2
gerda — #1 A to já bych zas nedala rajčata vůbec - mám to s nima jako s koprem
a mám rozhodnuto, co zítra poobědváme. Teď peču zelné vdolky, s ohledem na diabetika, kam jedem na návštěvu, jsem místo karamelového zelí udělala náplň ze zelí jen tak osmaženého na tuku a zvlášť jsem ještě usmažila dozlatova 5 velkých cibulí. Pomíchala jsem, opepřila, osolila, vdolky jsou skvělé. Ale náplň mi zbyla! Takže zítra udělám bulgur a promíchám ho s dnešní náplní, přičemž přidám zeleninové papriky. Udělala jsem si na misku rajčata + náplň a papriky budou lepší.
elly — #5 to vůbec nevadí, o ženách je přece známo, že dokáží udělat z ničeho něco - prý je to hlavně salát a klobouk
gerda — #1 ty rajčata sušená, naložená v olivovém oleji mají zvláštní chuť, která se právě do tohoto salátu dost hodí, fakt :-) Jarní cibulka mě napadla taky, ale přiznám se, nebyla po ruce :-D
gerda — #3 to je trochu jako v Prostřeno :-D
buldok — #2 tuňákový salát bez tuňáka? Čtu dobře??
Vypadá to hezky, tak dietně, akorát nejím tuňáka, takže bych to musela mít s něčím jiným.
Děkuju za radu s namočením bulguru, zatím ho dělám klasicky jako rýži a je pravda, že trvá trochu déle. Do salátu bych dala raději rajčata čerstvá a vynechala ředkvičky. Místo nich by mi víc chutnala paprika kapie, kvůli barvě asi žlutá. A syrová jarní cibulka.