My, co máme lososy, sardinky a tuňáky rádi, na nich oceňujeme hlavně jejich specifickou chuť a zdravotní benefity. A protože jsme národ suchozemský, nezbývá nám než sáhnout po konzervě. Což může být ale velmi často lepší volba než tzv. ryba čerstvá, která leží na ledové tříšti v supermarketu a o jejím původu, transportu k nám a skladování se můžete jen dohadovat. Rybí konzerva přitom může plnohodnotně nahradit výživové hodnoty čerstvých ryb, pokud je maso kvalitní a šetrně zpracované.

Jak to vidí výživový poradce
Petr Havlíček vysvětluje: „Mořské ryby bychom měli konzumovat několikrát do týdne, protože jejich maso obsahuje plnohodnotné a lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny A a D, vápník, železo, fosfor a především jód. Navíc je bohaté na „zdravé“ tuky, které obsahují n-3 nenasycené mastné kyseliny, které získávají mořské ryby do těla z planktonu. Je ale třeba pečlivě vybírat. Domnívám se, že je často lepší vybrat opravdu kvalitní konzervované rybí maso, než zvolit čerstvé ryby z farmového chovu, kde jsou ryby krmeny nekvalitní potravou. Stejně tak není dobré konzumovat mražené ryby s přidanou vodou, která tvoří až 30 % hmotnosti. V některých případech tyto mražené ryby obsahují dokonce aditiva, která vodu v rybě udržují.“

Přinášíme vám několik zajímavých receptů na tuňákové dobroty. Vyzkoušejte!

Millefeuille z tvrdšího chleba a makrely se salsou verde

rio mareDoba přípravy: 20 minut
Ingredience pro 4 osoby:

  • 2 krabičky filet z makrely Rio Mare ve vlastní šťávě
  • 1 bochník tvrdšího chleba
  • 1 vařené vejce
  • 1 lžíce nakládaných kapar
  • hrst petrželky
  • 40 g extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

1. Nakrájejte tvrdší chléb na tenké krajíce. 12 krajíců položte na širokou pánev a opečte. Zbývající 3 namočte vodou a dejte je do mixéru spolu s vařeným vejcem, petrželkou a česnekem. Přidejte kapary, olej a špetku soli.

2. Lehce směs umixujte. Vznikne tak salsa verde. Poté slijte filety makrely.

3. Na opečený chléb naneste salsa verde a vždy tři krajíčky postavte na sebe. Nahoru na každou trojici krajíčků položte filet z makrely a rybu ozdobte poslední lžičkou salsa verde.

Mexický salát s avokádem a řeřichou

rio mareDoba přípravy: 15 minut
Ingredience pro 4 osoby:

  • 4 balení Rio Mare Insalatissime Messicana
  • 300 g dlouhozrnné rýže
  • 1 malá červená cibulka
  • 2 čajové lžičky sezamových semínek
  • 1 svazek šafránu
  • 40 g olivového oleje
  • sůl

1. Omyjte rajčata a nakrájejte je na kostky. Ostrouhejte kůru z limetky a vymačkejte šťávu.

2. Oloupejte avokádo a vyjměte z něj pecku. Nakrájejte dužinu na plátky a ochuťte ji limetkovou šťávou.

PerPasta alla Puttanesca se středomořskou zeleninou

rio mareDoba přípravy: 30 minut
Ingredience pro 4 osoby:

  • 2 balení PerPasta alla Puttanesca
  • 300 g makaronů
  • 1 dlouhý lilek
  • 1 cuketa
  • půlka žluté kapie
  • půlka cibule
  • 20 g olivového oleje
  • čerstvá majoránka
  • sůl

1. Přiveďte do varu vodu ve velkém hrnci a osolte ji. Nakrájejte cuketu na plátky a cibuli na kolečka. Papriku nakrájejte na proužky. Rozkrojte lilek na poloviny a poté pokrájejte na malé proužky.

2. Osmažte na pánvi na oleji cibulku do zlatova, přidejte všechnu zeleninu, trochu soli a majoránku a nechte vše 15 minut dusit. Často promíchávejte.

3. Do vařící vody přidejte těstoviny a uvařte je. Po dokončení těstoviny slijte, nasypte je zpět do hrnce, přidejte PerPasta a dobře promíchejte. Přidejte zeleninu. Podávejte horké.

Špagety s tuňákem a smaženými cuketami

rio mareDoba přípravy: 25 minut
Ingredience pro 4 osoby:

  • 2 balení tuňáka Rio Mare PerPasta s česnekem, olejem a čili papričkami
  • 300 g špaget
  • 3 cukety
  • olej na smažení
  • větévka čerstvé petrželky
  • sůl

1. Přiveďte do varu vodu ve velkém hrnci. Omyjte cukety, odřízněte konce a poté je nakrájejte na nudličky velikosti zápalky a dobře osušte.

2. Když se voda začne vařit, přidejte sůl a uvařte těstoviny. Mezitím nechte na pánvi ohřát trochu oleje a osmahněte cukety. Až budete hotovi, vyndejte je z pánve, dobře je osušte a rozložte na savý kuchyňský papír.

3. Slijte špagety, přidejte směs PerPasta a dobře promíchejte. Ozdobte nasekanou petrželkou a cuketami. Ihned podávejte.