640f1f3dda1d8obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Suroviny na 4 porce:
Sugo:

  • 3x 60 g tuňáka Rio Mare Leggero
  • 400 g rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 4 cl olivového oleje
  • 10 g bazalky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Rajčátka nakrájíme na malé kostky a dáme do misky. Česnek rozmáčkneme plochou nože a vložíme do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile bude mít česnek zlatavou barvu, přidáme kostky rajčat a ztlumíme plotýnku na polovinu. Rajčata necháme vařit cca 15 minut. Čím větší rajče, tím silnější slupka. Proto pokud nepoužíváme cherry rajčátka, nařízneme velké rajče tvarem ne příliš hlubokého X a vložíme na pár vteřin do horké vody. Poté radikálně ochladíme a slupka se bude loupat skoro sama. Základ suga je téměř hotový, přidáme tuňáka a necháme společně prohřát.

Bešamel:

  • 500 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • bílý pepř
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g másla

Postup:

Ve středně velkém kastrolu rozpustíme na mírném ohni máslo, zasypeme moukou, pečlivě promícháme a necháme asi minutu zatáhnout. Zalejeme mlékem, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme, dokud směs nezíská konzistenci omáčky, cca 10-15 minut.

Lasagne:

  • 1 balení lasagní
  • 2 cl olivového oleje
  • 4 mozzarelly
  • 100 g sýru Parmigiano
  • 4 vajíčka
  • 150 g hrášku

Postup:

Vajíčka si uvaříme, necháme vychladit a nakrájíme na plátky. Hrášek necháme povolit, sýr Parmigiano nastrouháme a mozzarellu též nakrájíme na plátky. Připravíme si středně velký pekáč (cca 30 cm). Lasagne jsou spíš o skládání, než o vaření J ...tak pojďme na to. První vrstva je vždy bešamel. Bešamelem nejprve pokryjeme dno pekáče, zakryjeme pláty lasagní a ty zakryjeme opět bešamelem. Bešamel zakryjeme sugem, ozdobíme hráškem, vajíčkem a mozzarellou a vše zaprášíme sýrem Parmigiano. Nyní máme hotovou první vrstvu. Pravé italské lasagne mají přesně 4 vrstvy, takže uděláme-li jen 3 nebo 5 tak už to nejsou pravé lasagne. Vrstvení proto ještě 3x zopakujeme. Troubu zahřejeme na 170 stupňů a pečeme cca 45 minut. Po vyndání z trouby necháme lasagne ještě minimálně 10 minut odpočívat, budou se pak mnohem lépe porcovat.

Servírování:

  • 200 ml smetany
  • 50 g sýru Parmigiano
  • 5 g bazalky
  • 2 cl olivového oleje

V malém hrnečku si zahřejeme smetanu, přidáme Parmigiano a necháme rozpustit. Na talíř nalejeme porci tohoto „fondue“ a doprostřed položíme vykrojenou čtvrtku horkých lasagní. Natrhaná bazalka a pár kapek olivového oleje umocní skvělý gastronomický zážitek. Buon Appetito.

Itálii na talíři můžete mít s našimi recepty častěji:

1.webp (124 KB)

Foto: Rio Mare

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková