Foto: Shutterstock
Suroviny na 4 porce:
Sugo:
- 3x 60 g tuňáka Rio Mare Leggero
- 400 g rajčat
- 1 stroužek česneku
- 4 cl olivového oleje
- 10 g bazalky
- sůl
- pepř
Postup:
Rajčátka nakrájíme na malé kostky a dáme do misky. Česnek rozmáčkneme plochou nože a vložíme do rozpálené pánvičky s olivovým olejem. Jakmile bude mít česnek zlatavou barvu, přidáme kostky rajčat a ztlumíme plotýnku na polovinu. Rajčata necháme vařit cca 15 minut. Čím větší rajče, tím silnější slupka. Proto pokud nepoužíváme cherry rajčátka, nařízneme velké rajče tvarem ne příliš hlubokého X a vložíme na pár vteřin do horké vody. Poté radikálně ochladíme a slupka se bude loupat skoro sama. Základ suga je téměř hotový, přidáme tuňáka a necháme společně prohřát.
Bešamel:
- 500 ml mléka
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- bílý pepř
- 40 g hladké mouky
- 40 g másla
Postup:
Ve středně velkém kastrolu rozpustíme na mírném ohni máslo, zasypeme moukou, pečlivě promícháme a necháme asi minutu zatáhnout. Zalejeme mlékem, přidáme koření a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme, dokud směs nezíská konzistenci omáčky, cca 10-15 minut.
Lasagne:
- 1 balení lasagní
- 2 cl olivového oleje
- 4 mozzarelly
- 100 g sýru Parmigiano
- 4 vajíčka
- 150 g hrášku
Postup:
Vajíčka si uvaříme, necháme vychladit a nakrájíme na plátky. Hrášek necháme povolit, sýr Parmigiano nastrouháme a mozzarellu též nakrájíme na plátky. Připravíme si středně velký pekáč (cca 30 cm). Lasagne jsou spíš o skládání, než o vaření J ...tak pojďme na to. První vrstva je vždy bešamel. Bešamelem nejprve pokryjeme dno pekáče, zakryjeme pláty lasagní a ty zakryjeme opět bešamelem. Bešamel zakryjeme sugem, ozdobíme hráškem, vajíčkem a mozzarellou a vše zaprášíme sýrem Parmigiano. Nyní máme hotovou první vrstvu. Pravé italské lasagne mají přesně 4 vrstvy, takže uděláme-li jen 3 nebo 5 tak už to nejsou pravé lasagne. Vrstvení proto ještě 3x zopakujeme. Troubu zahřejeme na 170 stupňů a pečeme cca 45 minut. Po vyndání z trouby necháme lasagne ještě minimálně 10 minut odpočívat, budou se pak mnohem lépe porcovat.
Servírování:
- 200 ml smetany
- 50 g sýru Parmigiano
- 5 g bazalky
- 2 cl olivového oleje
V malém hrnečku si zahřejeme smetanu, přidáme Parmigiano a necháme rozpustit. Na talíř nalejeme porci tohoto „fondue“ a doprostřed položíme vykrojenou čtvrtku horkých lasagní. Natrhaná bazalka a pár kapek olivového oleje umocní skvělý gastronomický zážitek. Buon Appetito.
Itálii na talíři můžete mít s našimi recepty častěji:
Foto: Rio Mare
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
lasagne dělám jen s mletým masem nebo špenátem, ale s tuňákem jsem ještě nevyzkoušela