DSC_0794.jpg (104 KB)

Steak z tuňáka většinou zachutná i lidem, kteří běžně rybí maso moc nemají rádi. Proč? Protože maso je velice pevné a i chuťově je odlišné od jiných ryb, není tolik cítit rybinou. Někdo jeho chuť přirovnává k telecímu masu. Maso z tuňáka je šťavnaté a je téměř bez kostí. 

Dávejte pozor, abyste maso z tuňáka nepokazili dlouhou tepelnou úpravou. Když ho dáte na gril nebo pánev, postačí mu maximálně minuta a půl z každé strany. Uvnitř by steak měl zůstat růžový. Já jsem steaky upravovala metodou sous vide, v receptu uvádím tedy tento způsob a také možnost grilování.

Suroviny

  • 4 steaky z tuňáka
  • několik listů čerstvé máty
  • sůl
  • černý, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

na přílohu

  • 250 g bezlepkových špaget  Schär
  • 1 cibule
  • 250 g čerstvých žampionů
  • několik lístků čerstvé máty
  • dvě hrsti čerstvé rukoly
  • olivový olej určený pro tepelnou úpravu

DSC_0791.jpg (101 KB)

Postup

Steaky z tuňáka omyjte, osušte, potřete olivovým olejem. Ochuťte solí a pepřem, posypejte nadrobno nasekanou mátou. Dejte do krabičky nebo vložte do sáčku a zavakuujte. Nechejte 24 hodin marinovat.

Úprava metodou sous vide

Pro úpravu touto metodou potřebujete sous vide přístroj. Buď koupíte celý hrnec, nebo praktickou pomůcku, která vypadá jako tyčový mixér. Skrývá v sobě topnou spirálu a stačí ji přicvaknout na jakýkoliv hrnec. Já jsem použila druhou zmíněnou variantu. Koupíte ji na zahraničních eshopech nebo nově ji najdete i v některých supermarketech, kde jsem ji objevila a koupila já.

sousvide.jpg (20 KB)

0ed8380e3807dcb27b2e41198eeec4e7.jpg (54 KB)

Tuňáka v tomto případě musíte i s bylinkou, již ochuceného, zavakuovat do folie a nechat marinovat rovnou ve folii. Celý balíček pak stačí přemístit do hrnce nebo mísy, připevnit sous vide přístroj, nastavit požadovaný čas a teplotu a zbytek přípravy už je bez práce.

Tuňáka doporučuji připravovat na  43–45°C.  Jak dlouho? Já jsem měla filet vysoký okolo 2 cm a připravoval se 15 minut. Když máte silnější kousek, okolo 2,5 cm, upravujte ho tepelně asi 25 až 30 minut. Rychlovka a bez práce, to vás bude bavit.

Výsledkem je neuvěřitelně šťavnaté a měkké maso.

Úprava na grilu

Ochuceného tuňáka, kterého jste po 24 hodinách v lednici vyndali a nechali při pokojové teplotě asi hodinu, dejte na rozpálený gril. Jakýkoliv. Grilujte z každé strany maximálně minutu a půl, raději jen minutu. Aby bylo maso uvnitř šťavnaté.

DSC_1008.jpg (129 KB)

Příloha

Uvařte si bezlepkové těstoviny. Sceďte, jeden hrnec vody nechejte stranou. Ve velké pánvičce opečte půlkolečka cibule s žampiony. Ochuťte solí, pepřem a troškou nasekané máty. Až jsou žampiony hotové, přidejte těstoviny. 

Promíchejte a přidejte asi půl hrnku vody ze špaget. Opět promíchejte a ještě minutu, dvě povařte. Voda z těstovin se postará o „omáčku“ a příloha tak nebude suchá. Vypněte plotnu, promíchejte ještě jednou a vmíchejte do těstovin lístky rukoly.

Ihned podávejte, s tuňákovým steakem.

Nechte se inspirovat skvělými bezlepkovými recepty na stránce zde. 

Přečtěte si také:

Dobrou chuť přeje Elly.

Tuňákové pochoutky na našem magazínu

Tuňákový steak s letním bulgurem

tunaka2.jpg (401 KB)

Tuňák v koriandrovém chlebu naan

naan1.jpg (79 KB)

Letní těstoviny s rajčaty a tuňákem

letni.jpg (273 KB)

Zroj fotografií: Alena Kolaříková, Lidl eshop

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama