Steak z tuňáka většinou zachutná i lidem, kteří běžně rybí maso moc nemají rádi. Proč? Protože maso je velice pevné a i chuťově je odlišné od jiných ryb, není tolik cítit rybinou. Někdo jeho chuť přirovnává k telecímu masu. Maso z tuňáka je šťavnaté a je téměř bez kostí.
Dávejte pozor, abyste maso z tuňáka nepokazili dlouhou tepelnou úpravou. Když ho dáte na gril nebo pánev, postačí mu maximálně minuta a půl z každé strany. Uvnitř by steak měl zůstat růžový. Já jsem steaky upravovala metodou sous vide, v receptu uvádím tedy tento způsob a také možnost grilování.
Suroviny
- 4 steaky z tuňáka
- několik listů čerstvé máty
- sůl
- černý, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
na přílohu
- 250 g bezlepkových špaget Schär
- 1 cibule
- 250 g čerstvých žampionů
- několik lístků čerstvé máty
- dvě hrsti čerstvé rukoly
- olivový olej určený pro tepelnou úpravu
Postup
Steaky z tuňáka omyjte, osušte, potřete olivovým olejem. Ochuťte solí a pepřem, posypejte nadrobno nasekanou mátou. Dejte do krabičky nebo vložte do sáčku a zavakuujte. Nechejte 24 hodin marinovat.
Úprava metodou sous vide
Pro úpravu touto metodou potřebujete sous vide přístroj. Buď koupíte celý hrnec, nebo praktickou pomůcku, která vypadá jako tyčový mixér. Skrývá v sobě topnou spirálu a stačí ji přicvaknout na jakýkoliv hrnec. Já jsem použila druhou zmíněnou variantu. Koupíte ji na zahraničních eshopech nebo nově ji najdete i v některých supermarketech, kde jsem ji objevila a koupila já.
Tuňáka v tomto případě musíte i s bylinkou, již ochuceného, zavakuovat do folie a nechat marinovat rovnou ve folii. Celý balíček pak stačí přemístit do hrnce nebo mísy, připevnit sous vide přístroj, nastavit požadovaný čas a teplotu a zbytek přípravy už je bez práce.
Tuňáka doporučuji připravovat na 43–45°C. Jak dlouho? Já jsem měla filet vysoký okolo 2 cm a připravoval se 15 minut. Když máte silnější kousek, okolo 2,5 cm, upravujte ho tepelně asi 25 až 30 minut. Rychlovka a bez práce, to vás bude bavit.
Výsledkem je neuvěřitelně šťavnaté a měkké maso.
Úprava na grilu
Ochuceného tuňáka, kterého jste po 24 hodinách v lednici vyndali a nechali při pokojové teplotě asi hodinu, dejte na rozpálený gril. Jakýkoliv. Grilujte z každé strany maximálně minutu a půl, raději jen minutu. Aby bylo maso uvnitř šťavnaté.
Příloha
Uvařte si bezlepkové těstoviny. Sceďte, jeden hrnec vody nechejte stranou. Ve velké pánvičce opečte půlkolečka cibule s žampiony. Ochuťte solí, pepřem a troškou nasekané máty. Až jsou žampiony hotové, přidejte těstoviny.
Promíchejte a přidejte asi půl hrnku vody ze špaget. Opět promíchejte a ještě minutu, dvě povařte. Voda z těstovin se postará o „omáčku“ a příloha tak nebude suchá. Vypněte plotnu, promíchejte ještě jednou a vmíchejte do těstovin lístky rukoly.
Ihned podávejte, s tuňákovým steakem.
Nechte se inspirovat skvělými bezlepkovými recepty na stránce zde.
Přečtěte si také:
Dobrou chuť přeje Elly.
Tuňákové pochoutky na našem magazínu
Tuňákový steak s letním bulgurem
Tuňák v koriandrovém chlebu naan
Letní těstoviny s rajčaty a tuňákem
Zroj fotografií: Alena Kolaříková, Lidl eshop
Nový komentář
Komentáře
Dala bych si.
Mnam dala bych si