Tak jsme zase jednou vyrazili do velkého města a dovezli si odtud čerstvé ryby. Steaky z tuňáka a filety z platýze. Mňam. Pro čerstvou rybu si z naší vesnice musím jezdit světa kraj, takže po tomhle nákupu jsme měli doma malý svátek. První přišel na řadu tuňák. O platýzovi až příště...

tuňákový steak s fazolkami

Maso z tuňáka je jakoby nerybí. Nesmrdí rybinou a vypadá trochu jako kus hovězího nebo vepřového masa. Je pevné a libové. Nejčastěji u nás můžete koupit maso z tuňáka obecného, nejchutnější je z tuňáka křídlatého. Kdo má rád sushi, určitě se bez čerstvého tuňáka neobejde.

Tuňák obsahuje velké množství látek prospěšných tělu. Častá konzumace vám napomůže k hezkým vlasům a nehtům, může zmírňovat projevy různých kožních nemocí.

Co tedy s tuňákem?
Máte-li rádi syrové ryby a podaří se vám sehnat opravdu čerstvé maso, připravte si z něj tatarák nebo sushi. Pevné rybí maso se hodí také na gril a převelice si pochutnáte také, když připravíte maso jako steak. Hlavně příliš dlouho neopékejte, aby se maso nevysušilo. Postačí 2 až 3 minuty z každé strany.

Maso tuňáka má tak výbornou chuť, že není nutné ji čímkoliv „kazit“. Postačí trocha soli a pepře. A třeba nápaditá příloha, kterou jsme si připravili my.

Potřebujeme

  • steaky z tuňáka
  • sůl a pepř
  • zelené fazolové lusky
  • česnek
  • kousek anglické slaniny (5–10 dkg)
  • sůl a pepř

Postup

Pracujeme se dvěma pánvičkami a jídlo máme na stole za deset minut. Není to úžasné?
Na jedné pánvičce si rozehřejeme trošku olivového oleje. Steaky z tuňáka trochu posolíme a posypeme čerstvě drceným pepřem – černým nebo zeleným, případně citronovým pepřem.
Dáme na rozpálenou pánev a z každé strany opékáme 2 minuty. Kdo chce mít maso udělané opravdu důkladně, ale přesto nevysušené, osmahne tuňáka dvě minuty z jedné strany a po otočení lehce podlije vodou a nechá asi 4 až 5 minut.
Mezitím, co se nám připravuje tuňák, osmahneme na vedlejší pánvi malé kostičky anglické slaniny. Vsypeme fazolové lusky (já jsem použila zmražené, které jsem předem rozmrazila). Dochutíme solí a pepřem, a také česnekem. Ten dávkujeme podle chuti. Důkladně promícháme a promícháváme po celou dobu pobytu na pánvi, což je asi 10 minut.

Steaky z tuňáka podáváme s hotovými fazolkami a třeba křupavou bagetou.

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
MASO A RYBY