Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 4 steaky z tuňáka
- 1,5 lžičky soli
- čerstvě mletý bílý pepř
- kůra z 1 citronu
- čerstvá petrželová nať
pyré
- 500 g květáku
- 1 šalotka
- 3 lžíce másla
- 2 lžičky soli
- bílý pepř
- 3 snítky petrželové nati
- 3 snítky tymiánu
- 200 g smetany na vaření
na ozdobu
- květákové listy
- trochu másla
Foto: Alena Kolaříková
Postup
Všechny steaky z tuňáka ochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou a vložte do připravených vakuovacích sáčků. V sáčku lehce zakápněte olivovým olejem a na každý steak položte kousek petrželové nati. Připravte si vakuovou svařovačku a každý sáček zavakuujte. Teď můžete nechat pár hodin nebo do druhé dne odpočívat v lednici. Před vařením však sáčky vytáhněte z lednice přibližně hodinu předem.
Připravte si velký hrnec nebo nádobu na vaření sous vide. Dejte do něj vodu a také přístroj na vaření sous vide. Vodu ohřejte na 43 až 52 °C. Čím nižší teplota, tím bude tuňák uvnitř růžovější, křehčí. Čas nastavte na 45 minut.
Foto: Alena Kolaříková
Teď máte čas připravit si květákové pyré. Květák rozeberte na malé kousky. Do hrnce dejte máslo a zahřívejte. Až bude rozpuštěné, dejte na něj opékat šalotku nakrájenou nadrobno a růžičky květáku. Opékejte 8 minut. Zalijte smetanou, ochuťte solí, pepřem, petrželkou a tymiánem. Vařte mírným varem, dokud není květák měkký. Rozmixujte na hladké pyré.
Schovejte si pár listů z květáku, ty nakrájejte najemno a opečte na kousku másla. Použijte je na ozdobu květákového pyré.
Hotové steaky ještě jen velice, velice krátce opečte na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje a ihned podávejte s květákovým pyré.
Dobrou chuť přeje Elly.
Candát připravený metodou sous vide
Foto: Alena Kolaříková
Pomazánka z červené řepy vařené metodou sous vide
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář