tunak7.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 4 steaky z tuňáka
  • 1,5 lžičky soli
  • čerstvě mletý bílý pepř
  • kůra z 1 citronu
  • čerstvá petrželová nať

pyré

  • 500 g květáku
  • 1 šalotka
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžičky soli
  • bílý pepř
  • 3 snítky petrželové nati
  • 3 snítky tymiánu
  • 200 g smetany na vaření

na ozdobu

  • květákové listy
  • trochu másla

tunak4.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Všechny steaky z tuňáka ochuťte solí, pepřem, citronovou kůrou a vložte do připravených vakuovacích sáčků. V sáčku lehce zakápněte olivovým olejem a na každý steak položte kousek petrželové nati. Připravte si vakuovou svařovačku a každý sáček zavakuujte. Teď můžete nechat pár hodin nebo do druhé dne odpočívat v lednici. Před vařením však sáčky vytáhněte z lednice přibližně hodinu předem.

Připravte si velký hrnec nebo nádobu na vaření sous vide. Dejte do něj vodu a také přístroj na vaření sous vide. Vodu ohřejte na 43 až 52 °C. Čím nižší teplota, tím bude tuňák uvnitř růžovější, křehčí. Čas nastavte na 45 minut.

tunak5.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Teď máte čas připravit si květákové pyré. Květák rozeberte na malé kousky. Do hrnce dejte máslo a zahřívejte. Až bude rozpuštěné, dejte na něj opékat šalotku nakrájenou nadrobno a růžičky květáku. Opékejte 8 minut. Zalijte smetanou, ochuťte solí, pepřem, petrželkou a tymiánem. Vařte mírným varem, dokud není květák měkký. Rozmixujte na hladké pyré.

Schovejte si pár listů z květáku, ty nakrájejte najemno a opečte na kousku másla. Použijte je na ozdobu květákového pyré.

Hotové steaky ještě jen velice, velice krátce opečte na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje a ihned podávejte s květákovým pyré.

Dobrou chuť přeje Elly.

Candát připravený metodou sous vide
1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Pomazánka z červené řepy vařené metodou sous vide 

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková