Jednou tuky ano, podruhé zas ne... Pomalu ani nevíme, jak se v různých odborných studiích a doporučeních zorientovat a zvolit tu skutečně správnou variantu. Oč to měly naše babičky jednodušší. Prostě to neřešily a taky to šlo!
O škodlivosti a prospěšnosti tuku se toho popsaly celé stohy. Ale neuškodí si občas některé zásady připomenout.
Jak to tedy doopravdy je? Pokud chceme být zdraví a netrpět nadváhou, máme se tuků striktně vyvarovat? Dnes už ale skutečně věda pokročila, a co se týče tuků, má jasno.
Lidský organizmus se bez tuků neobejde. Při jejich používání však musíme být hodně vybíraví.
Co se týče stravování, vezměte rozum do hrsti: Proč si zbytečně zanášet cévy tukem? Stačí vynechat či alespoň výrazně omezit máslo, sádlo, tučné maso a mléčné výrobky s vyšším obsahem tuků a zvyknout si jíst ryby a používat jedlé oleje.
Budete-li konzumovat příliš mnoho tuků v potravě, zcela jistě ztloustnete, protože každý gram, který nespálíte, se dobře uloží. Pokud však tuky vyloučíte z jídelníčku úplně, připravíte se o cenné živiny, například o vitaminy A, D, E a K, které jsou v tucích rozpustné.
Například k tomu, aby se betakaroten z ovoce a zeleniny přeměnil v těle na vitamin A, potřebujeme denně přísun přibližně 25 g tuků.
Co bychom však vůbec neměli vynechávat, i když chceme zhubnout, jsou tučné ryby. Losos, makrela nebo tuňák obsahují tuky působící jako lék – udržují optimální hustotu krve a snižují riziko srdečních chorob.
Tuky dělíme na tři skupiny: nasycené, mononenasycené a vícenasycené. Pozor!
Nasycený tuk (máslo, sádlo, slanina apod.) zvyšuje hladinu cholesterolu a časem způsobuje cévní a srdeční potíže
Mononenasycené („hodné“) tuky – hlavně olivový olej – posilují náš imunitní systém
Vícenasycené tuky – např. slunečnicový olej, brutnákový nebo sójový – pomáhají potlačit záněty a mají pozitivní vliv na krevní tuky, podporují též pokles cholesterolu
Kromě těchto tuků, které si tělo dokáže samo vyrobit z bílkovin, sacharidů a alkoholu, potřebuje tělo takzvané esenciální mastné kyseliny pro stavbu buněk, ale tělo si je nedokáže samo vyrobit, a musí je proto načerpat z potravy
Patří sem mastné kyseliny ze skupiny omega-6 (kyselina linolová) a omega-3. Dospělý člověk potřebuje 3–4 g mastných kyselin omega-6, které se rovnají dvěma lžičkám olivového nebo slunečnicového oleje nebo hrsti mandlí či ořechů.
Pozor: dobrého pomálu! Vysoký příjem tuků skupiny omega-6 může být zdraví škodlivý!
Mastné kyseliny omega-3 potřebujeme jen v malých dávkách, asi tak 1–2 g denně, ale zato nezbytně nutně. Tuto dávku získáme z asi 100 g porce ryby – sledě, lososa, sardinek nebo ze dvou lžiček řepkového oleje.
Nejíte-li ryby, je vhodné občas polykat v kapslích rybí tuk z lékárny.
Jak zacházet s tuky
- Protože vysoký příjem tuků zvyšuje hladinu cholesterolu, měli bychom omezit spotřebu nasycených tuků, to znamená vynechat máslo, vyhýbat se tučným mléčným výrobkům, uzeninám a také pečivu, které obsahuje ztužené tuky
- Ani margaríny náš problém nevyřeší. Sice se vyrábějí z olejů, ale při ztužování se vytvářejí škodlivé trans-mastné kyseliny, které jsou spojovány se vznikem srdečních a cévních chorob
- Řešením pro zdraví je radikálně změnit skladbu tuků po vzoru národů žijících ve Středomoří – zvýšit příjem olivového oleje, ryb a plodů moře
- Spíše než ztužené tuky používejte na vaření oleje. Olivový olej například odolává i vyšší teplotě a nepřepaluje se
Nový komentář
Komentáře
musíme
hubajda — #7 já taky
SNÍŽEK — #6 ja mam oboje margarin pouzivam na pomazanku
margaríny nekupujeme,používáme máslo,ale s mírou
kamilka86 — #4 Souhlas!
tuky jsou třeba tak jako všechno ostatní-jenom v míře
karym — #1

Používám olivový olej nebo slunečnicový a ryby jíme často. Tak 2x týdně
.
Není tuk, jako tuk!!! Hlavně všeho s mírou.