Podvědomě tuky často odmítáme, bráníme se jim, máme pocit, že tuk s sebou přináší jen obezitu. To však není ani zdaleka pravda. Tuk je základním a nezbytně důležitým stavebním kamenem našeho organizmu, jež bez něj nemůže správně fungovat. Tuk má ve výživě svou jasnou roli. Je důležitým zdrojem energie a nezbytných mastných kyselin a zlepšuje vstřebávání v tuku rozpustných živin a vitaminů. V naší stravě by měly tuky tvořit 30–35 % z celkové denně přijaté energie.
Není tedy dobré tělu znemožňovat a bránit v přísunu tuků. Je však nutné uvědomit si, jaké tuky nejčastěji konzumujeme. Zda ty, které pomáhají organizmu správně pracovat, nebo ty, které naopak zhoršují zdravotní stav a výrazně nám škodí.
Hodina chemie
Pojďme se společně podívat na to, jaké tuky jsou dobré a jaké naopak ty špatné. Těmi dobrými a pro naše tělo velmi potřebnými jsou nenasycené mastné kyseliny (mononenasycené – MUFA, vícenenasycené – PUFA), které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Ty špatné představují nasycené mastné kyseliny (SAFA) a v poslední době velmi často skloňované transmastné kyseliny (TFA). Ty naopak podporují zvyšování hladiny cholesterolu.
Margarín nebo máslo?
Margarín, tedy rostlinný tuk, je správnou volbou především proto, že obsahuje vitaminy A, D a E. Zároveň jde o „dobrý“ tuk (MUFA, PUFA) z rostlinných olejů, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a obsahuje nutričně nevýznamné množství transmastných kyselin.
Skryté tuky, skrytá hrozba
Chceme-li hubnout, většinou se zaměříme na omezení příjmu tuků. Mažeme méně na chleba, méně mastíme při vaření. Ale stačí to? Omezujeme tak opravdu příjem těch špatných tuků? Odpověď vás možná překvapí. Často a nevědomky totiž konzumujeme tzv. skryté tuky, které jsou součástí běžně dostupných potravin a patří mezi ty špatné (SAFA, TFA). Objevují se například v paštikách, tučném mase, uzeninách, smetanových jogurtech a tučných mléčných výrobcích, sušenkách a nejrůznějších zákuscích.
Pokud tedy chcete hubnout, zaměřte se více na to, jaké tuky konzumujete, a snažte se přijímat větší množství rostlinných tuků, které podpoří nejen vaši lepší kondici, ale i zdraví.
Věděli jste, že…?
Mozek, jeden z nejdůležitějších lidských orgánů, je ze 60 % tvořen tuky a spotřebovává 20 % energie? Je tedy nutné dopřát mu tu nejlepší výživu. A o jakou jde? Nejdůležitějšími živinami jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny DHA a ALA (PUFA), které můžeme najít v mateřském mléce, rybách a rostlinných olejích. I proto tedy dbejte na přísun nutričně vyvážených potravin, které vašemu tělu prospějí a umožní správně fungovat všem životně důležitým orgánům.
Více o tucích na www.mojerama.cz.
Tabulka: Margarín je zdrojem vitaminů A, D a E
Vitaminy Důležité pro |
A – Dobrý zrak |
D-silné kosti |
E-ochrana buněk |
Margarín |
V |
V |
V |
Rostlinný olej |
- |
- |
V |
Máslo |
V |
V |
~ |
V obsahuje
- neobsahuje
~ malé množství
PUFA = polynenasycené mastné kyseliny
MUFA = mononenasycené MK
SAFA = nasycené MK
TFA = transmastné kyseliny
Nový komentář
Komentáře
Já radši máslo a olivový olej.
No, taková domácí vajíčka na špeku...to jsou tuky, a jaké dobré !!!Vůbec se tím netrápím !
A jéje, zase vymejvárna typu "Je zdravé jíst margarín"