Tuky jsou nezdravé
Jen některé – většinou v souvislosti se škodlivými tuky hovoříme o tucích živočišných. Naopak malé množství rostlinných tuků (nejlépe olejů) je zdraví velice prospěšné. Tuky hradí podstatnou část celkové energetické potřeby organismu. Rostlinné tuky jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin. Ale je nutné, aby náš jídelníček obsahoval alespoň malé množství tuků živočišných.
Tuky v našem životě hrají důležitou roli. Jsou stavební složkou důležitých hormonů, pomáhají udržovat tělesnou teplotu a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K).
Při dietě musím vyloučit z jídelníčku všechny tuky
Příjem tuků je vhodné omezit, ale rozhodně není dobré je zcela vyloučit. Při nedostatečném příjmu tuků je ohroženo naše zdraví. Je nezbytné, aby byly alespoň v minimální míře přítomny v každém jídle. V žádném případě by denní příjem tuku neměl klesnout pod cca pod 45 g. Pokud nedržíte dietu, měl by se váš příjem tuků pohybovat mezi 60–80 g/den. Samozřejmě dávejte přednost tuků rostlinným, ale je nutné, aby se v denním příjmu objevilo i malé množství tuku živočišného.
Jídlo bez tuků je zdravé
Tuky obsahují cholesterol a cholesterol je špatný
To je pravda jen napůl. Stejně jako cukry, tuky, tak i cholesterol existuje „hodný a zlý“. Škodlivý LDL cholesterol má tendenci usazovat se v cévách, čímž zhoršuje jejich průchodnost. Souvislost s rizikem infarktů a mozkové mrtvice je nasnadě. Oproti tomu vyšší hladina „hodného“ HDL cholesterolu cévám prospívá, pozitivní vliv mají i na tělesný vývoj a vývoj mozku.
Hladinu škodlivého cholesterolu pomáhá snižovat příjem rostlinných tuků obsahujících nenasycené mastné kyseliny. Živočišné tuky pro změnu obsahují cholesterol, ze kterého se tvoří steroidní hormony.
Máslo a margarín není totéž. Zatímco másla obsahují minimálně 80 %, margaríny (rostlinné tuky) mohou obsahovat tuků mnohem méně. Možností obsahu tuku v margarínu se pohybuje od 20 do 80 %. Margarín (rostlinný tuk) s nízkým obsahem tuku je tedy ideální řešení při dietách.
Kolik tuku denně přijímáte? Vyhýbáte se všem tučným jídlům?
Nový komentář
Komentáře
no snazime sa ... cim menej tuku tym lepsie,varime zdravo a smazime na olivovom oleji,alebo na vode..
Tuky moc nemusím,snažím se vařit a jíst zdravě a k tomu vedu i ostatní členy domácnosti.
nejíme mastné
margaríny nekupuji,jen máslo a na vaření slunečnicový olej
nevím,kolik tutků denně přibírám,ale doufám,že málo,protože jím asi jen 2-3x denně,...všem tučným jídlům se nevyhýbám,samozřejmě se snažím nejíst celý den tučné,ale jednou,dvakrát,třikrát za týden si něco tučnějšího dám-mám ráda bůček v troubě...
vyhýbám se tučným jídlům a tuky přijímám v menším množství
Známá byla u poradkyně na dietu a ta ji doporučila nepříjímat vůbec žádné tuky.A ještě za to zaplatila 2000,-kč.
7658: A máslo po 3/4 roku zplesniví? To bych teda šla reklamovat, protože tam plíseň nemá na čem růst
Nedávno jsem četla, že rostlinému tuku chybí pouze jedna molekule a je z toho umělá hmota. Beru to samozřejmě s nadhledem, ale po vl. zkušenosti, kdy se krabička perly zatoulala v ledničce a objevila jsem ji za 3/4 roku a nebylo jí nic ani se nezkazila ani náznak plísně. Tak jsem se vrátila k starému dobrému máslu. Radši si odpustím něco jiného.
mám z mládí uložené v paměti - umělý tuk = KUNEROL. byl to hnus a to mi připomínají některé umělé tuky. Všeho s mírou a je to v pohodě. Já osobně vařím jen na sádkle !! A cholesterol nikdo nemá !!
Anime Otaku: No tak to už můžeš rovnou i ten margarín. V chuti sice rozdíl není, ale řepkový olej má převážně nasycené mastné kyseliny
MArgarín nikdy nepoužívám. Jen na vaření jsem přešla ze slunečnicového na řepkový olej - v chuti není rozdíl a má vyšší teplotní odolnost, takže se na něm dá i fritovat a o cedně radši nemluvím
Souhlas s Bebinou, delam to uplne stejne.
Když namazat pečivo, tak jedině máslem. A nebo ničím - pod plátek sýra mazat nepotřebuju.
margarín teda k nám domů taky nesmí, máme se totiž rádi....fuj
Fuj margarín. Pamatuju se, jak kdysi hodně dávno moje matka kupovávala Juno - to bylo pěkně hnusný. Nedávno mi zas tchýně vnucovala nějakou směsku másla a margarínu a děsně se divila, když jsme jí nadávali, co to kupuje za svinstvo. Má to 20 procent másla a zbytek je margarína chutná to hnusně.
Jako některé z vás dávám na chleba máslo (nebo pomazánkové či domácí tvarohovou pomazánku, nebo lučinu a tak, ale hnusnej margarín nikdy) a na vaření používám olivový a slunečnicový olej.
Momentálně jsem přijmula jednu klobásu
a margarín mi do baráku nesmí
Já si zase prostě margarin na chleba mazat budu. Máslo už dávno používám jen na vaření, třeba na omaštění ovocných knedlíků.
"Možností obsahu tuku v margarínu se pohybuje od 20 do 80 %." Čeho zdravého je tam potom těch 80%?
Taky už jsem to slyšela, že margarin není zdravý... používám ho jen o víkendu na pečivo ráno, jinak ne, on se totiž maže lépe, než máslo.