DSC_1958.jpg (119 KB)

Dnešní recept mám ve svém kuchařském sešitu už mnoho let, určitě přes 15 let. Když se chystáme na nějakou akci, a domlouváme se, kdo co upeče a přinese, jsou česnekové trojhránky na prvním místě. Těch se dožaduje každý. A já jsem je pro vás trochu upravila, na aktuální sezonu medvědího česneku. Až medvědí česnek skončí, použijte česnek obyčejný.

Trojhránky nezapomeňte na plechu posypat - sezamovým nebo lněným semínkem, kmínem, mákem, čerňuchou nebo hrubou solí.

Suroviny

  • 500 ml polotučného mléka
  • 100 ml rozpuštěné Hery
  • 1 lžička cukru moučka
  • 800 g hladké mouky
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 2 lžičky soli

česneková náplň

  • 1/2 kostky másla (125 g)
  • sůl dle chuti
  • 2 stroužky česneku
  • hromada listů medvědího česneku (mimo sezonu můžete použít pesto z medvědího česneku nebo zhruba 10 stroužků klasického česneku)
  • vejce na potření
  • cokoliv na posypání

DSC_1960.jpg (103 KB)

Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí, které smícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek. Smícháme spolu s ostatními surovinami na těsto. Mísu s těstem přikryjeme potravinářskou folií a necháme asi hodinku na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Mezitím si připravíme česnekovou náplň. Máslo rozpustíme a vmícháme do něj sůl a prolisovaný česnek. Medvědí česnek nasekáme nadrobno. 

DSC_1952.jpg (92 KB)

Těsto vyklopíme, rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl rozválíme na obdélník, potřeme česnekovou náplní, posypeme medvědím česnekem a zavineme do rolády. Okraje trochu zastrčíme dovnitř, aby náplň zbytečně nevytékala. Přendáme na plech, vejdou se dvě rolády vedle sebe. A teď přijde nejdůležitější krok. Roládu nakrájíme nožem, došikma - na trojúhelníčky, jak vidíte na obrázku. Překrojíme, ale neoddělujeme. Oddělí se po upečení samy.

DSC_1954.jpg (91 KB)

Všechny čtyři rolády potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme i posypat, čím chceme.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C, asi půl hodiny.

Necháme vychladnout. Dokonalá pochoutka k pivu, vínu nebo jen tak.

Dobrou chuť přeje Elly.

Sezona medvědího česneku

Rychlý pečený pstruh

rybymale_1.jpg (103 KB)

Trhaný kynutý koláč z medvědího česneku

medvedikolac.jpg (307 KB)

Koláč se sýrem, špenátem a medvědím česnekem

kolac1.jpg (581 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama