71a845-drstky.jpeg (501 KB)Foto: Šárka Škachová

Trippa alla Romana je tradiční římské jídlo, připravované z drštěk (nejčastěji telecí žaludek), které je oblíbenou součástí římské kuchyně. Pochází z chudých částí města, kde byly hojně využívány nejlevnější kusy masa, jako právě vnitřnosti a dršťky.
Dnes je jídlo z drštěk považováno za pravou římskou delikatesu, proto si ho dnes můžete vychutnat v tradičních trattoriích po celém Římě. 
Jídlo má kořeny ve středověké římské kuchyni, kdy byla dršťka jednou z mála dostupných částí masa pro nejchudší vrstvy obyvatelstva. Přes svůj skromný původ si Trippa alla Romana získala oblibu díky silné chuti a výraznému omáčkovému základu. 

Suroviny

  • 1 kg telecích drštěk (dobře očištěných a nakrájených na proužky)
  • 1 bílá cibule (velmi jemně nakrájená)
  • 2 stroužky česneku (drobně utřené)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 500 g loupaných rajčat (sekaná nebo celá, ideálně naložená v rajské šťávě)
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 50 g nastrouhaného sýra Pecorino Romano
  • lístky čerstvé máty
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • malá špetka chilli

Postup

Pokud nejsou dršťky již předvařené, dejte je vařit ve velkém hrnci s osolenou vodou na cca 2 hodiny, dokud nejsou měkké. Poté je sceďte a nakrájejte na tenké proužky. To samé platí pro kotrč. Důkladně očistit a dobře povařit v osolené vodě.
V hluboké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a lehce ho opražte, aby se rozvinula jeho vůně.
Do pánve vložte nakrájené dršťky a krátce je opečte. Poté přidejte bílé víno a nechte ho několik minut vařit, aby se odpařil alkohol. Přidejte rajčata a podlijte vínem nebo vodou. Zamíchejte a nechte omáčku jemně probublávat na mírném ohni přibližně 40-50 minut, dokud se chutě dobře nepropojí a omáčka nezhoustne. Dochucujte solí, pepřem a případně trochou chilli.
Na závěr vmíchejte nasekanou čerstvou mátu. Podávejte horké. Nezapomeňte posypat malým množstvím sýru Pecorino Romano.

Trippa alla Romana se obvykle podává jako hlavní chod s čerstvým pečivem, které je ideální pro namáčení do omáčky. A rozhodně se hodí sklenka vína a od stolu nikam nespěchat. Je to dobrota. (z drštěk i z kotrče).

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.