Triphala znamená doslova „tři ovoce“. Jde o tradiční ajurvédskou bylinnou kombinace tří druhů plodů: Embliky lékařské, Vrcholáku tříslovinného a Vrcholáku myrobalánového. Je to nejoblíbenější ajurvédská směs s množstvím zdravotních výhod:
- Detoxikace.
- Jemně udržuje pravidelnost vyprazdňování.
- Vyživuje a omlazuje tkáně.
- Podporuje zdravé trávení a vstřebávání.
- Obsahuje přírodní antioxidanty.
Triphala je známá jako nejčastěji používané jemné střevní tonikum, které je užitečné při trávení a podporuje pravidelné pohyby střev. Kombinace těchto tří druhů ovoce má synergický efekt, který podporuje mnoho dalších tělních systémů. Vedle gastrointestinálního traktu používá Ajurvéda Triphalu k podpoře respiračních, kardiovaskulárních, močových, reprodukčních a nervových systémů. Triphala je také účinným antioxidantem, který chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Je vhodná pro lidi s pomalým trávením, zlepšuje zažívání a umožňuje ze stravy získat co nejvíce živin.
Tři ovoce, které se podílejí na tvorbě triphaly, jsou také známé pro své individuální účinky:
- Emblika lékařská: Má chladicí účinek, podporuje přirozené funkce jater a imunitního systému.
- Vrcholák tříslovinný: Podporuje dýchací systém.
- Vrcholák myrobalánový: Je známý svým „škrábaním“ účinkem, který odstraňuje toxiny a pomáhá udržovat zdravou hmotnost.
Triphala a hubnutí
V podmínkách nadměrné hmotnosti, jiným slovy, když je člověk obézní, může být Triphala použita jako hlavní součást programu hubnutí, který následně zahrnuje zdravou výživu a pravidelné cvičení. Správné trávení a eliminace toxinu jsou velmi důležitými faktory pro dosažení dlouhodobého úspěchu při udržování optimální tělesné hmotnosti. Triphala také podporuje zdravé vstřebávání a přijímání živin.
Nový komentář