Triphala znamená doslova „tři ovoce“. Jde o tradiční ajurvédskou bylinnou kombinace tří druhů plodů: Embliky lékařské, Vrcholáku tříslovinného a Vrcholáku myrobalánového.  Je to nejoblíbenější ajurvédská směs s množstvím zdravotních výhod:

  • Detoxikace.
  • Jemně udržuje pravidelnost vyprazdňování.
  • Vyživuje a omlazuje tkáně. 
  • Podporuje zdravé trávení a vstřebávání. 
  • Obsahuje přírodní antioxidanty.

Triphala je známá jako nejčastěji používané jemné střevní tonikum, které je užitečné při trávení a podporuje pravidelné pohyby střev. Kombinace těchto tří druhů ovoce má synergický efekt, který podporuje mnoho dalších tělních systémů. Vedle gastrointestinálního traktu používá Ajurvéda Triphalu k podpoře respiračních, kardiovaskulárních, močových, reprodukčních a nervových systémů.  Triphala je také účinným antioxidantem, který chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Je vhodná pro lidi s pomalým trávením, zlepšuje zažívání a umožňuje ze stravy získat co nejvíce živin.

Tři ovoce, které se podílejí na tvorbě triphaly, jsou také známé pro své individuální účinky:

  • Emblika lékařská: Má chladicí účinek, podporuje přirozené funkce jater a imunitního systému.
  • Vrcholák tříslovinný: Podporuje dýchací systém.
  • Vrcholák myrobalánový: Je známý svým „škrábaním“ účinkem, který odstraňuje toxiny a pomáhá udržovat zdravou hmotnost.

Triphala a hubnutí
V podmínkách nadměrné hmotnosti, jiným slovy, když je člověk obézní, může být Triphala použita jako hlavní součást programu hubnutí, který následně zahrnuje zdravou výživu a pravidelné cvičení. Správné trávení a eliminace toxinu jsou velmi důležitými faktory pro dosažení dlouhodobého úspěchu při udržování optimální tělesné hmotnosti. Triphala také podporuje zdravé vstřebávání a přijímání živin.

Reklama