detskyden2.jpg (93 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Brownies je dezert, který nikdy nezklame. Tak si dnes upečte čokoládový dort. Nakombinovaly jsme bílou a tmavou čokoládu a sladily jsme nejen cukrem. Bonus navíc? Tento dezert je bezlepkový!

Suroviny

horní a dolní patro

  • 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (cca 60%)
  • 50 g mléčné čokolády
  • 100 g kvalitního kakaového prášku
  • 250 g másla
  • 4 zralé banány
  • 6 vajec
  • 2 lžičky soli
  • 100 g mandlové mouky

střední patro

  • 100 g bílé čokolády
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru krupice
  • 2 zralé banány
  • 100 g mandlové mouky
  • kousek tonka fazole
  • semínka z jednoho vanilkového lusku

máslo na vymazání hrnců nebo forem

mandlová mouka na vysypání hrnců nebo forem

detskyden4.jpg (109 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Připravte si formy na dort nebo Ingenio hrnce, které jsem použila já, o průměru 17, 19 a 25 cm.  Ty si vymažte rozpuštěným máslem a vysypejte mandlovou moukou. Ta na dortu udělá hezký efekt.

Nejprve si připravte střední světlé patro. Hlavně z toho důvodu, že ušetříte mytí nádobí. Na míchání použijete 1 větší keramickou nebo kovovou misku a 1 mísu a šlehací metlu robota. Když budete první připravovat světlé těsto, nemusíte před tmavými patry misky přemývat. Stačí je pěkně vytřít stěrkou.

Troubu předehřejte na 180 °C, horní a dolní ohřev.

Do mísy robota dejte vejce, cukr a banány. Šlehejte na vysoké otáčky, po celou dobu, co připravujete čokoládu. Klidně třeba deset minut.

Bílou čokoládu nasekejte nadrobno. Kdo chce, může použít čokoládové pecky. Čokoládu dejte do misky. Nastrouhejte k ní kousek tonka fazole (kdo nemá, může vynechat) a přidejte semínka z vanilkového lusku. Obsah misky zalijte rozpuštěným horkým máslem. Nechejte tři minuty stát a potom rozmíchejte metličkou. Pokud vám v misce zbydou malé kousky čokolády, vůbec nevadí.

Zastavte robota a ke směsi vajíček a banány přilijte čokoládovou směs. Přisypejte mandlovou mouku. Opatrně promíchejte. Nalijte do hrnce Tefal Ingenio střední velikosti.

Podobným způsobem připravíte horní a spodní patro, z tmavé čokolády.

Do mísy robota vyklepněte vajíčka a přidejte oloupané banány. Dejte šlehat na vysoké otáčky a šlehejte po celou dobu, co se bude připravovat čokoláda.

Do misky nasypejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové pecky. Přidejte 50 g kvalitního kakaového prášku. Zalijte rozpuštěným horkým máslem. Nechejte tři minuty stát a potom promíchejte metličkou. Opět nebude vadit, když ve hmotě budou malé kousky.

Zastavte šlehání, do našlehaných vajíček dejte dalších 50 g kakaového prášku. Ideální bude, když ho přesijete přes sítko, aby v těstě nebyly hroudy kakaa. Vlijte čokoládovou hmotu, vsypejte mandlovou mouku a opatrně promíchejte. Ochuťte ještě solí.
Tmavé čokoládové těsto nalijte do největšího a nejmenšího hrnce Tefal Ingenio.

Všechny tři hrnce dejte postupně do předehřáté trouby. Použijte k tomu odnímatelnou ručku. Troubu zavřete a pečte 55 minut.
Vyndejte a nechejte vychladnout. Vyklopte. Dort poskládejte a ozdobte podle fantazie a chuti.

Protože jde o dort pro děti, můžete ozdobit různými bonbony, neslazenou šlehačkou, zakysanou smetanou, tvarohem, ovocem. Fantazii se meze nekladou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Perfektní čokoládové dezerty

Výborné čokoládové brownies 
1.jpg (254 KB) 

Foto: Chupa Chups

Čokoládový cuketový koláč 

2.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Čokoládový dort s granátovým jablkem

3.jpg (178 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama