Foto: Alena Kolaříková
Brownies je dezert, který nikdy nezklame. Tak si dnes upečte čokoládový dort. Nakombinovaly jsme bílou a tmavou čokoládu a sladily jsme nejen cukrem. Bonus navíc? Tento dezert je bezlepkový!
Suroviny
horní a dolní patro
- 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa (cca 60%)
- 50 g mléčné čokolády
- 100 g kvalitního kakaového prášku
- 250 g másla
- 4 zralé banány
- 6 vajec
- 2 lžičky soli
- 100 g mandlové mouky
střední patro
- 100 g bílé čokolády
- 80 g rozpuštěného másla
- 50 g cukru krupice
- 2 zralé banány
- 100 g mandlové mouky
- kousek tonka fazole
- semínka z jednoho vanilkového lusku
máslo na vymazání hrnců nebo forem
mandlová mouka na vysypání hrnců nebo forem
Foto: Alena Kolaříková
Postup
Připravte si formy na dort nebo Ingenio hrnce, které jsem použila já, o průměru 17, 19 a 25 cm. Ty si vymažte rozpuštěným máslem a vysypejte mandlovou moukou. Ta na dortu udělá hezký efekt.
Nejprve si připravte střední světlé patro. Hlavně z toho důvodu, že ušetříte mytí nádobí. Na míchání použijete 1 větší keramickou nebo kovovou misku a 1 mísu a šlehací metlu robota. Když budete první připravovat světlé těsto, nemusíte před tmavými patry misky přemývat. Stačí je pěkně vytřít stěrkou.
Troubu předehřejte na 180 °C, horní a dolní ohřev.
Do mísy robota dejte vejce, cukr a banány. Šlehejte na vysoké otáčky, po celou dobu, co připravujete čokoládu. Klidně třeba deset minut.
Bílou čokoládu nasekejte nadrobno. Kdo chce, může použít čokoládové pecky. Čokoládu dejte do misky. Nastrouhejte k ní kousek tonka fazole (kdo nemá, může vynechat) a přidejte semínka z vanilkového lusku. Obsah misky zalijte rozpuštěným horkým máslem. Nechejte tři minuty stát a potom rozmíchejte metličkou. Pokud vám v misce zbydou malé kousky čokolády, vůbec nevadí.
Zastavte robota a ke směsi vajíček a banány přilijte čokoládovou směs. Přisypejte mandlovou mouku. Opatrně promíchejte. Nalijte do hrnce Tefal Ingenio střední velikosti.
Podobným způsobem připravíte horní a spodní patro, z tmavé čokolády.
Do mísy robota vyklepněte vajíčka a přidejte oloupané banány. Dejte šlehat na vysoké otáčky a šlehejte po celou dobu, co se bude připravovat čokoláda.
Do misky nasypejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové pecky. Přidejte 50 g kvalitního kakaového prášku. Zalijte rozpuštěným horkým máslem. Nechejte tři minuty stát a potom promíchejte metličkou. Opět nebude vadit, když ve hmotě budou malé kousky.
Zastavte šlehání, do našlehaných vajíček dejte dalších 50 g kakaového prášku. Ideální bude, když ho přesijete přes sítko, aby v těstě nebyly hroudy kakaa. Vlijte čokoládovou hmotu, vsypejte mandlovou mouku a opatrně promíchejte. Ochuťte ještě solí.
Tmavé čokoládové těsto nalijte do největšího a nejmenšího hrnce Tefal Ingenio.
Všechny tři hrnce dejte postupně do předehřáté trouby. Použijte k tomu odnímatelnou ručku. Troubu zavřete a pečte 55 minut.
Vyndejte a nechejte vychladnout. Vyklopte. Dort poskládejte a ozdobte podle fantazie a chuti.
Protože jde o dort pro děti, můžete ozdobit různými bonbony, neslazenou šlehačkou, zakysanou smetanou, tvarohem, ovocem. Fantazii se meze nekladou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Perfektní čokoládové dezerty
Foto: Alena Kolaříková
Čokoládový dort s granátovým jablkem
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Máme asi obr velkou troubu, protože takové tři prťavé kastrolky by se tam vešly naráz.