Avokádo

Stalo se vám někdy, že jste koupili avokádo, které je příliš zralé, až se nedaří nakrájet ho tak, aby na talíři vypadalo alespoň trochu reprezentativně? Nebo se vám stává, že po oloupání zbyde velká část na slupce? A jak vlastně správně avokádo vypeckovat? Věřte, že plod hruškovce přelahodného dokážete rovnoměrně nakrájet během jedné minuty. Nejprve ovoce umyjte, rozkrojte na dvě poloviny, seknutím jemně zarazte čepel nože do pecky a vytáhněte ji. Poté už jen špičkou nože lehce na obou půlkách avokáda vytvořte mřížku, vtlačte pomocí prstů kůru dovnitř a vzniklé kostičky rukou nebo lžicí setřete do misky.

Cibule

Profesionální kuchaři krájí cibuli tak, že ani nestihnete postřehnout, jaká je vlastně jejich taktika. Pokud chcete docílit drobounkých kostek, které budou jedna jako druhá a navíc vám krájení nezabere celý den, měli byste zpozornět. Nejprve odstraníme pouze vyčnívající nať a pro snadnější loupání cibuli stačí rozdělit na dvě poloviny a až poté z ní slupku stáhnout. Polovinu cibule položíme rozříznutou částí na prkénko a z vrchu ji podržíme dlaní. Uděláme dva nebo tři podélné řezy, které budou končit u kořene. Dále krájíme svisle nejprve na proužky a nakonec přes proužky a tak vznikají rovnoměrné kostičky.



Parmazánové spirály

Jestliže vás přestalo bavit dělat jako občerstvení pro návštěvy chlebíčky, jednohubky či mini řízečky, máme pro vás originální variantu špízů. Jsou vegetariánské, hotové během chvilky a věřte, že po vás všichni budou chtít recept! Cuketu rozřízněte v půlce, propíchněte ji špejlí a chytněte palcem a ukazováčkem na jednom konci a na druhém zarazte nůž před špejli. Prsty otáčejte cuketu v jednom směru dokola, a nůž držte s mírným skosením, dokud nevznikne spirála. Tu následně roztáhněte po celé délce špejle. Spirály dejte na pečící papír, pokapejte olivovým olejem a posypejte ze všech stran třeba směsí strouhánky, parmazánu, pepře a papriky a dejte péct.

 

Reklama