83e714c3a2ffb-shutterstock-2271553597.jpg

Foto: Shutterstock

Vejce natvrdo bez popraskání

  • Čím čerstvější vajíčka jsou, tím hůře se je podaří uvařit natvrdo. Mají totiž hodně pevnou skořápku. Po pár dnech skořápka zkřehne, protože se z ní odpaří voda. Vyberte tedy ty vajíčka, která už máte třeba týden doma, a ne ty, která jste si právě přinesli z obchodu.
  • Vejce vyndejte alespoň hodinu před vařením z chladničky a nechte je odpočinout v pokojové teplotě. Následkem teplotního šoku se totiž uvnitř může rozpínat vzduchová bublina a skořápka bude mít tendenci se roztrhnout.
  • Pamatujte, že i výběr hrnce může mít zásadní vliv na výsledek! Podle počtu vařených vajec vyberte takový, aby mělo každé vajíčko prostor a bylo potopené. Hladina vody musí být asi centimetr nad skořápkou. Během vaření by vajíčka do sebe neměla narážet, aby se skořápka neporušila.
  • Abyste měli skutečně pořádně uvařená vejce natvrdo, musíte je začít vařit už ve studené vodě, nikoliv až ve vroucí. Jakmile voda začne bublat, k uvaření natvrdo bude stačit 7-10 minut. Nenechávejte je vařit určitě déle. Pokud vajíčka rozvaříte, mohou mít poté našedlý nádech či hrudkovitý žloutek nebo lehce zapáchat. A skořápka bude náchylnější k popraskání.
  • Jako skvělý trik se doporučuje přidat do vody asi 5 lžic soli a lžíci octa. Obě ingredience napomohou k tomu, že skořápka během varu nepraskne. Ocet navíc zaručí, že žloutek neztratí svou žlutou barvu.


Jak vyfouknout vajíčko snadno a rychle?

Také je vám nepříjemné přitisknout rty na skořápku a vyfukovat obsah pusou? A přijde vám to zbytečně namáhavé? Pak určitě vyzkoušejte trik s injekční stříkačkou, kterou koupíte v každé lékárně. Stojí pár korun a bude vaším nepostradatelným pomocníkem před každými Velikonocemi. Jak na to? Stačí, když do vajíčka špendlíkem či nůžtičkami na nehty vytvoříte jeden malý otvor. Dírku do vejce dělejte velmi opatrně, spíše krouživými pohyby, aby vám křehká skořápka nepraskla. Pak pomocí stříkačky nasajete vzduch, který otvorem vtlačíte do vajíčka. Uvnitř skořápky vznikne přetlak, ja ten jednoduše vytlačí žloutek s bílkem ven. Nakonec vnitřek skořápky propláchněte vodou.

Zdroj: Youtube.com, Dumazahrada.cz, Ireceptar.cz, Blesk.cz