MENU 1
      
Houbový kaviár

Treska v bylinkové omáčce s lehkým bramborovým salátem

Ovocný salát s punčem

 

Houbový kaviár

Suroviny na 4 porce:
500 g různých druhů hub (mražené, zavařené)
2 mladé cibule
10 g olivového oleje Bertolli
sůl, pepř
100 g bílého jogurtu
10 g Flory light
plátky tmavého chleba
listy salátu

Postup:
Očištěné a omyté houby (mražené, zavařené) nakrájíme na drobné kousky, vhodíme na rozpálený olej a krátce opečeme. Jemně krájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme k ní houby a společně krátce dusíme. Necháme vychladnout. Ochutíme solí, špetkou pepře a vmícháme bílý jogurt a Floru light. Podáváme na opečeném tmavém chlebu doplněné listovým salátem.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 1054,3 kJ
bílkoviny: 8,8 g
sacharidy: 39,1 g
tuky: 8,2 g
cholesterol: 2,3 mg


Treska v bylinkové omáčce s lehkým bramborovým salátem
Suroviny na 4 porce:
4 porce tresky
20 g olivového oleje Bertolli
sůl, pepř
2 lžíce sekaných bylinek
---
400 g brambor vařených ve slupce
1 cibule
100 g vařené mrkve

100 g mraženého luskového hrášku
sůl, pepř
20 ml olivového oleje Bertolli Extra Vergine
---
omáčka:
125 ml suchého bílého vína
125 ml Ramy Cremefine zakysaného krému
1 lžíce Flory s vlákninou
2 lžíce sekaných bylinek
sůl, pepř
---
Rybí várka na tresku:
300 ml bílého vína
1 mrkev
1 cibule
divoké koření (celý pepř, bobkový list, nové koření)
pár snítek bylinek

 

Postup:
Nejprve si připravíme omáčku: 125 ml bílého vína svaříme za stálého míchání s Ramou Cremefine zakysaným krémem, přidáme bylinky, osolíme a zamícháme, na závěr zjemníme Florou s vlákninou.

Společně svaříme 300 ml vína, přidáme mrkev, cibuli a divoké koření. Do várky (zhotoveného vývaru) vložíme porce ryby obalené v sekaných bylinkách, soli, pepři a zakápneme Bertolli olivovým olejem a vaříme 10 minut.
Rybu po uvaření z vývaru vyndáme a dáme na mísu. Podáváme s omáčkou a lehkým bramborovým salátem, který připravíme z vařených brambor, které oloupeme a společně s mrkví nakrájíme nahrubo, přidáme rozmražené lusky a jemně krájenou cibuli. Ochutíme solí, pepřem a Bertolli olivovým olejem a vše důkladně promícháme.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 1561,6 kJ
bílkoviny: 23,3 g
sacharidy: 25,7 g
tuky: 17,02 g
cholesterol: 75,5 mg


O
vocný salát s punčem
Suroviny na 4 porce:
2 sladké pomeranče
2 banány
2 menší sladkokyselá jablka
1 menší oranžový meloun galio
---
30 ml punče
šťáva z 1 citrónu 

Postup:
Banány nakrájíme na kolečka, pomeranče a jablka na trojúhelníčky, meloun vykrajujeme čajovou lžičkou na mističkovité tvary. Přidáme punč
a citrónovou šťávu. Vše dobře promícháme a necháme vychladit.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 883,9 KJ
bílkoviny: 1,7 g
sacharidy: 47,5 g
tuky: 0,7 g
cholesterol: 0 mg


MENU 2

Dýňovává polévka s řeřichou
Grilovaný kapr s rajčaty, hráškovými lusky a mladými bramborami
Pomerančový sorbet


Dýňová polévka s řeřichou

Suroviny na 4 porce:
1 l zeleninového vývaru
300 g dýně
200 g brambor
125 ml  Ramy Cremefine na vaření
1 kávová lžička čerstvého zázvoru (najemno nastrouhaného)
4 filátka ze pstruha
20 ml olivového oleje Bertolli classico
mořská sůl, řeřicha
balzamikový ocet, pepř, mletý zázvor

Postup:
Oloupeme dýni a brambory, odstraníme dýňová semínka. Dýni a brambory nakrájíme na malé kostičky a uvaříme ve vývaru doměkka. Přilijeme smetanu na vaření a rozmixujeme na jemné pyré. Filátka ze pstruha osolíme mořskou solí a opečeme na Bertolli olivovém oleji dozlatova. Polévku ochutíme solí, pepřem, zázvorem a balzamikovým octem, nalijeme do předehřátých talířů, přidáme filátko ze pstruha a zdobíme řeřichou.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 1294,8 kJ
bílkoviny: 21,5 g
sacharidy: 32,5 g
tuky: 10,4 g
cholesterol: 60 mg


Grilovaný kapr s rajčaty, hráškovými lusky a mladými bramborami

Suroviny na 4 porce:
4 porce čerstvého kapra
4 rajčata
250 g hráškových lusků
20 g olivového oleje Bertolli
čerstvá bazalka, portské víno
20 g Flory light
citrón, sůl, drcený pepř
1/2 kg mladých brambor
řapíkatý celer
šafrán
10 g Flory s vlákninou

Postup:
Filety kapra opláchneme, rozdělíme na porce, osušíme, kůži lehce nakrojíme, osolíme, zakápneme citrónem a okořeníme jemně nasekanou bazalkou. Pečeme na grilu na alobalu (nebo na pánvi či v troubě).
Na olivovém oleji orestujeme spařená, oloupaná a na měsíčky nakrájená rajčata bez dužiny společně s hráškovými lusky. Ochutíme solí, drceným pepřem a na nudličky nakrájenou bazalkou. Krátce prohřejeme a přidáme portské víno, na závěr zjemníme Florou light. Omáčku přeléváme přes grilovaného kapra. Podáváme s loupanými brambůrkami vařenými s přidáním šafránu, které promícháme s nakrájeným řapíkatým celerem.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 2638,1 kJ
bílkoviny: 50,7 g
sacharidy: 60,6 g
tuky: 22,1 g
cholesterol: 140 mg


Pomerančový sorbet

Suroviny na 4 porce:
2 velké pomeranče
2 citróny
skořice
10 střiků campari bitter
led

Postup:
Pomeranč oloupeme a zbavíme jader, dužinu nakrájíme na kousky a odložíme stranou. Citrón rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Dužinu
z pomeranče, citrónovou šťávu, skořici smícháme
s kostkami ledu a rozmixujeme v mixéru. Můžeme jíst takto připravené nebo ještě dáme za tuhnout do mrazáku, nejlépe do plastové nádoby. Podáváme, když je sorbet dobře zmrzlý, nejlépe s čerstvým ovocem (kousky pomeranče), přidáme střik campari bitteru.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 286 kJ
bílkoviny: 0,8 g
sacharidy: 13,1 g
tuky: 0,4 g
cholesterol: 0 mg


MENU 3


Krabí toasty s hroznovým vínem

Pečená vepřová panenka na kus kusu s vánočním ovocem

Salát z červené řepy s broskví, rukolou a medovo-balzamikovým dresinkem


Krabí toasty s hroznovým vínem

Suroviny na 4 porce:
50 g Ramy Cremefine ke šlehání
50 g nízkotučného měkkého tvarohu
400 g krabích tyčinek
citrónová šťáva, sůl a bílý pepř
čerstvý kopr
300 g modrého hroznového vína
toasty z celozrnného pečiva
listy salátu 

Postup:
Krabí tyčinky nakrájíme, přidáme půlky vína bez pecek a smícháme s do tuha vyšlehanou Ramou Cremefine ke šlehání a nízkotučným tvarohem. Vmícháme citrónovou šťávu, osolíme, opepříme, přidáme sekaný kopr. Podáváme s listovým salátem a teplými toasty.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 1457 kJ
bílkoviny: 16,8 g
sacharidy: 51,5 g
tuky: 9 g
cholesterol: 0,6 mg


Pečená vepřová panenka na kus-kusu s vánočním ovocem

Suroviny na 4 porce:
480 g vepřové panenky
sůl, špetka kari
20 g olivového oleje Bertolli
600 ml  100 % pomerančového džusu s dužinou
badyán, hřebíček
---
200 g kus-kusu
20 g Flory
3 červené grepy
50 g sušených datlí
50 g sušených fíků
javorový sirup, řeřicha

Postup:
Vepřovou panenku ochutíme solí, kari a opečeme na oleji dorůžova. Pomerančový džus svaříme společně s badyánem a hřebíčkem cca na 1/3 na skoro medovou konzistenci.

Kus-kus zalijeme horkou vodou, necháme dojít a poté dobře promícháme. Z grepu vykrájíme filátka. Nahrubo krájené fíky a datle opečeme  na Floře. Přidáme kus-kus, promícháme a ochutíme javorovým sirupem, zbytkem z grepu, z kterého vymačkáme šťávu. Na závěr přidáme filátka z grepu a společně prohodíme. Vše poskládáme na talíř, zdobíme řeřichou a podáváme.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 2641 kJ
bílkoviny: 25,8 g
sacharidy: 74,9 g
tuky: 24,5 g
cholesterol: 72 mg


Salát z červené řepy s broskví, rukolou a medovo-balzamikovým dresinkem

Suroviny na 4 porce:
3 červené řepy střední velikosti (vaříme s fenyklovým semínkem)
3 broskve
svazek rukoly
50 ml olivového oleje Bertolli Extra Vergine
10 ml balzamikového octa
bílý pepř, sůl, med
kešu ořechy

Postup:
Z olivového oleje, balzamikového octa, medu, soli a pepře vymícháme dresink.

Vařenou řepu nakrájíme na jemné plátky a broskve nakrájíme na osminky. Promícháme společně  s rukolou a dresinkem v míse. Na závěr zdobíme kešu oříšky.

nutriční hodnoty v jedné porci
energie: 1337,6 kJ
bílkoviny: 5,8 g
sacharidy: 36,4 g
tuky: 17,08 g
cholesterol: 0 mg