UNcle bensZáklad jídelníčku většiny lidí na celém světě tvoří rýže, která představuje asi dvacet procent celkové kalorické spotřeby lidské populace a která nabízí více než sto tisíc možností přípravy. V jihovýchodní Asii se rýže pěstovala již před více než 6 000 lety. Do Evropy ji přivezli arabští obchodníci – nejdříve se dostala do starověkého Řecka, odkud ji Alexandr Veliký dovezl do Indie. Odtud se už začala šířit po tradičních obchodních cestách na další kontinenty. V 8. století se rýže objevila ve Španělsku, na začátku 16. století byla v Itálii založena první rýžová pole. Do Čech byla rýže dovezena asi v 16. století.

„Rýže je sacharidová potravina, tzn. že většinu její energie tvoří sacharidy (hlavně škroby), vhodná pro běžné, ale i dietní stravování. Neobsahuje totiž žádný cholesterol, má pouze stopové množství tuku a díky absenci lepku se skvěle hodí pro osoby s celiakií, které musí dodržovat zásady bezplepkové diety,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová a dodává: „rýže natural navíc obsahuje větší množství vlákniny, v celozrnné rýži je zase více tuku, z 65 % složeného ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Rýže, zejména natural nebo parboiled, je však zdrojem i dalších důležitých látek – některých vitamínů skupiny B, vitamínu E, železa, draslíku nebo hořčíku.“ Nespornou výhodou rýže je také její obrovská variabilita v kuchyni. Protože má neutrální chuť, může být základem slaných i sladkých pokrmů. Hodí se skvěle jako příloha k hlavním pokrmům, na přípravu salátů, nádivek, ale také moučníků.

Jednou z nejkvalitnějších rýží na světě je rýže Uncle Ben´s. Její příprava je velmi snadná, po uvaření zůstává nelepivá a krásně bílá, jednotlivá zrníčka nejsou polámaná, mají vynikající chuť a jsou velmi dobře stravitelné. Značka Uncle Ben´s klade velký důraz na kvalitu, a proto proces výroby rýže podléhá rozsáhlému procesu kontroly – každé zrníčko je 215x kontrolované v několika fázích od sběru až k zákazníkovi, a to například na přítomnost cizích elementů nebo polámaných zrn. Výrobce zároveň klade důraz i na výběr kvalitních odrůd, které jsou sice dražší, ale zato výrazně chutnější.

NOVINKA Uncle Ben´s Tricolo  

Tříbarevná rýže Uncle Ben´s Tricolo obsahuje tři druhy rýže z celého světa – bílou dlouhozrnnou rýži z jižní Evropy, divokou rýži z Maďarska nebo USA a červenou rýži z Asie. Tmavá zrnka divoké rýže a zrnka červené rýže dodávají rýži Uncle Ben´s Tricolo lahodnou oříškovou příchuť, která tak představuje výbornou alternativu bílé rýže pro zpestření jídelníčku.

Tato novinka je k dostání ve varných sáčcích v klasickém půlkilovém balení za doporučenou maloobchodní cenu 55,90 Kč.

Značka Uncle Ben´s nabízí také dlouhozrnnou rýži sypanou nebo ve varných sáčcích, celozrnnou sypanou a Basmati ve varných sáčcích. Všechny rýže Uncle Ben´s včetně novinky Uncle Ben´s Tricolo jsou upraveny procesem parbolizace, což znamená, že je rýže předem upravena horkou parou – nedochází k omílání tmavé slupky broušením jako u běžných rýží, ale slupka se napaří horkou parou a pak stáhne. Rýže si tak zachovává více vitamínů a minerálních látek (běžně odstraněné broušením), které jsou těsně pod slupkou. Zároveň tato technologie zabraňuje rozptýlení škrobů při vaření ve vodě, a proto rýže Uncle Ben´s nelepí.

Studený salát s pomerančovými kapustičkami a zázvorem

UNcle bens

pro 4 osoby

příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut

  • 3 varné sáčky rýže Uncle Ben´s Tricolo (tj. 375 g)
  • 300 g růžičkové kapusty
  • 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka)
  • panenský olivový olej
  • sůl

Rýži uvaříme podle návodu, tj. 20 minut v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme,  vhodíme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát,
který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.

Krůtí rýže s celerem, brynzou a chilli

UNcle bens

pro 4 osoby

příprava 30 minut

  • 2 varné sáčky rýže Uncle Ben´s Tricolo (tj. 250 g)
  • 200 g oloupaného celeru
  • 1 menší chilli paprička
  • bylinky (libeček nebo petrželka)
  • 800 g krůtího masa
  • sůl
  • pepř
  • panenský olivový olej
  • 200 g brynzy

Rýži uvaříme podle návodu, tj. 20 minut v osolené vodě. Celer pokrájíme na drobné kousky a pět minut před koncem varu přihodíme k rýži, poté vše scedíme. Chilli papričku posekáme na tenké plátky, bylinky obereme na drobné lístky. Maso rozkrájíme na velikost soust, osolíme, opepříme a dozlatova opečeme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem (asi 5 lžic). Smícháme s rýží a celerem, chilli papričkou a rozdrobenou brynzou (část můžeme použít na ozdobu). Zlehka promícháme s dalšími 4 lžícemi olivového oleje a rozdělíme na talíře. Podáváme zdobené bylinkami.

Více o rýži Uncle Ben´s a další recepty na www.unclebens.cz

Reklama