„Rýže je sacharidová potravina, tzn. že většinu její energie tvoří sacharidy (hlavně škroby), vhodná pro běžné, ale i dietní stravování. Neobsahuje totiž žádný cholesterol, má pouze stopové množství tuku a díky absenci lepku se skvěle hodí pro osoby s celiakií, které musí dodržovat zásady bezplepkové diety,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová a dodává: „rýže natural navíc obsahuje větší množství vlákniny, v celozrnné rýži je zase více tuku, z 65 % složeného ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Rýže, zejména natural nebo parboiled, je však zdrojem i dalších důležitých látek – některých vitamínů skupiny B, vitamínu E, železa, draslíku nebo hořčíku.“ Nespornou výhodou rýže je také její obrovská variabilita v kuchyni. Protože má neutrální chuť, může být základem slaných i sladkých pokrmů. Hodí se skvěle jako příloha k hlavním pokrmům, na přípravu salátů, nádivek, ale také moučníků.
Jednou z nejkvalitnějších rýží na světě je rýže Uncle Ben´s. Její příprava je velmi snadná, po uvaření zůstává nelepivá a krásně bílá, jednotlivá zrníčka nejsou polámaná, mají vynikající chuť a jsou velmi dobře stravitelné. Značka Uncle Ben´s klade velký důraz na kvalitu, a proto proces výroby rýže podléhá rozsáhlému procesu kontroly – každé zrníčko je 215x kontrolované v několika fázích od sběru až k zákazníkovi, a to například na přítomnost cizích elementů nebo polámaných zrn. Výrobce zároveň klade důraz i na výběr kvalitních odrůd, které jsou sice dražší, ale zato výrazně chutnější.
NOVINKA Uncle Ben´s Tricolo
Tříbarevná rýže Uncle Ben´s Tricolo obsahuje tři druhy rýže z celého světa – bílou dlouhozrnnou rýži z jižní Evropy, divokou rýži z Maďarska nebo USA a červenou rýži z Asie. Tmavá zrnka divoké rýže a zrnka červené rýže dodávají rýži Uncle Ben´s Tricolo lahodnou oříškovou příchuť, která tak představuje výbornou alternativu bílé rýže pro zpestření jídelníčku.
Tato novinka je k dostání ve varných sáčcích v klasickém půlkilovém balení za doporučenou maloobchodní cenu 55,90 Kč.
Značka Uncle Ben´s nabízí také dlouhozrnnou rýži sypanou nebo ve varných sáčcích, celozrnnou sypanou a Basmati ve varných sáčcích. Všechny rýže Uncle Ben´s včetně novinky Uncle Ben´s Tricolo jsou upraveny procesem parbolizace, což znamená, že je rýže předem upravena horkou parou – nedochází k omílání tmavé slupky broušením jako u běžných rýží, ale slupka se napaří horkou parou a pak stáhne. Rýže si tak zachovává více vitamínů a minerálních látek (běžně odstraněné broušením), které jsou těsně pod slupkou. Zároveň tato technologie zabraňuje rozptýlení škrobů při vaření ve vodě, a proto rýže Uncle Ben´s nelepí.
Studený salát s pomerančovými kapustičkami a zázvorem
pro 4 osoby
příprava 30 minut + chladnutí rýže 30 minut
- 3 varné sáčky rýže Uncle Ben´s Tricolo (tj. 375 g)
- 300 g růžičkové kapusty
- 4 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
- 1 malá nadrobno nasekaná cibulka (nejlépe šalotka)
- panenský olivový olej
- sůl
Rýži uvaříme podle návodu, tj. 20 minut v osolené vodě. Růžičkovou kapustu očistíme, vhodíme do vroucí vody a vaříme 5 minut. Poté scedíme, vhodíme do hrnce s ledovou vodou (nejlépe s kostkami ledu) a po pár minutách opět scedíme. Spolu s rýží necháme zcela vychladnout. Kapustičky překrojíme napůl, smícháme s rýží, zázvorem, pomerančovou kůrou a cibulkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí. Podáváme jako lehký salát,
který můžete ozdobit hoblinkami pomerančové kůry, vytvořenými pomocí speciální škrabky na citrusovou kůru.
Krůtí rýže s celerem, brynzou a chilli
pro 4 osoby
příprava 30 minut
- 2 varné sáčky rýže Uncle Ben´s Tricolo (tj. 250 g)
- 200 g oloupaného celeru
- 1 menší chilli paprička
- bylinky (libeček nebo petrželka)
- 800 g krůtího masa
- sůl
- pepř
- panenský olivový olej
- 200 g brynzy
Rýži uvaříme podle návodu, tj. 20 minut v osolené vodě. Celer pokrájíme na drobné kousky a pět minut před koncem varu přihodíme k rýži, poté vše scedíme. Chilli papričku posekáme na tenké plátky, bylinky obereme na drobné lístky. Maso rozkrájíme na velikost soust, osolíme, opepříme a dozlatova opečeme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem (asi 5 lžic). Smícháme s rýží a celerem, chilli papričkou a rozdrobenou brynzou (část můžeme použít na ozdobu). Zlehka promícháme s dalšími 4 lžícemi olivového oleje a rozdělíme na talíře. Podáváme zdobené bylinkami.
Více o rýži Uncle Ben´s a další recepty na www.unclebens.cz
Nový komentář
Komentáře
rýži mám moc ráda, určitě koupím a vyzkouším
vypadá to býborně, rýži mám moc ráda i jen samotnou opečenou na olivovým oleji
Rýži mám ráda, ale tříbarevnou jsem ještě neměla. Když jí někde uvidím, určitě ji koupím na vyzkoušení.
dobré recepty
Tříbarevnou rýži jsem ještě neměla, musím vyzkoušet.
ryža u nás "letí" viac ako iná príloha
Rýži kupuji jen bílou loupanou v kilovém balení, v pytlíkách nemusím
Dneska se chci podívat,jestli už u nás v obchodě rýži seženu.
black.bird.third — #32 neboj, jíst se dá i "zrní". Jen se musí předem namočit, jako luštěnina. Polévka z pšenice, tedy jejího zrna, je překvapivě dobrá. Já ji dělávám s kadeřávkem.
mám ráda každou rýži, ale nepoužívám sáčky. Rýži před dušením peru v několika vodách a ty sáčky se mi proto moc nezdají. Navíc je to zbytečně drahé.
vypadá to velice jedle
Zase nová inspirace pro vaření. Vařím každý den a často přemýšlím, co? To je někdy nejhorší.
vyskouším...vypadá to chutně
rýži mám ráda,určitě recepty vyzkouším
daska59 — #35 Tak tu já zase naopak kupuji nejčastěji.
rýži miluji, určitě něco vyzkouším
Trefa:ja mam strasne rada ryzi.vyskousim nove recepty.
rýži se nebráníme
rýži moc nemusím...