DSC_0809.jpg (115 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Bylinky do trhaného chleba můžete obměňovat podle toho, co máte na zahrádce nebo v květináči na okně. Výborně chutná také majoránka, tymián nebo rozmarýn. 

Suroviny

  • 100 ml mléka
  • 1 kostka droždí 
  • špetka cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 650 g hladké mouky
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce měkkého másla

na potření

  • 4 stroužky česneku
  • 2 stonky jarní cibulky
  • hrst listů zelené petržele
  • hrst listů čerstvé bazalky
  • 125 g másla
  • 1,5 lžičky soli

Postup

Vlažné mléko smícháme se špetkou cukru, lžící mouky a přidáme rozdrobené droždí. Necháme deset minut na teplém místě, dokud na povrchu nebudou bubliny.

Poté přidejte další suroviny na těsto a umíchejte nelepivé těsto. Ručně nebo v robotu. Nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím si připravte bylinkové máslo na potření. Ve větším hrnci rozpusťte máslo. Přidejte nasekané bylinky, najemno nakrájenou cibulku a také sůl. Promíchejte.

Připravte si formu na pečení. Skvělá je větší forma na toastový chléb. Aby byla úzká a dlouhá.

Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník. Ten potřete bylinkovým máslem. Krájejte z něj pruhy široké asi 6 cm, které potom poskládejte jako harmoniku, na takovou šířku, jak široká je vaše forma na pečení. Skládejte do formy. Pokud máte formu z kvalitního materiálu, není potřeba ani vymazávat. Z těsta totiž lehce vyteče máslo a chleba jde pak pěkně vyndat ven. Jinak lehce vymažte máslem.

Až bude forma plná těsta, nechejte ještě 20 minut kynout.

Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, přibližně 20 až 30 minut, dozlatova.

Chleba můžete klidně podávat vlažný, ale i studený.

Dobrou chuť přeje Elly.

Domácí sádlové rohlíky

1.jpg (144 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Párky zapečené v rohlíku

2.jpg (96 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama