trhané krůtí maso

Krůtí prsa nebo stehna, která pečete dlouze a na nízkou teplotu v troubě, jsou skvělou výchozí surovinou pro mnoho snadných, nejen letních jídel. Můžete je použít pro děti na svačinu, k těstovinám, nokům, do burgerů nebo spojit s lahodně dochuceným salátem.

Upečete si najednou velký kus. Já peču buď kilový kus krůtích prsou, nebo dvě stehna. Mám tak připravený základ, ze kterého připravím dva až tři obědy pro čtyřčlennou rodinu. Podle toho jakou další úpravu zvolím. V dnešním receptu tedy píšu o 1 kg krůtích prsou vcelku, ale na dnešní salát spotřebujete polovinu upečeného masa. Co s tou druhou? Nápady jsou na konci receptu...

Suroviny

  • 1 kg krůtích prsou vcelku
  • sůl
  • pepř
  • směs bylinek nebo koření podle chuti

na salát

  • ledový salát
  • baby špenát
  • cherry rajčata
  • bílé krémové balzamico
  • zastudena lisovaný řepkový olej
  • sůl a pepř

Postup

Krůtí prso vcelku omyjte, osušte a ze všech stran okořeňte. Dejte do litinového hrnce, podlijte 1 dcl vody a vložte do trouby. Tu zapněte na 100 °C a pečte celou noc. Ideálně 10 hodin.

Po této době se bude maso rozpadat, ale bude úplně šťavnaté. Vezměte si dvě vidličky a teplé maso rovnou v hrnci natrhejte na kousky. Promíchejte se šťávou. Tak bude maso ještě šťavnatější a chutnější.

Nyní máte připravený dokonalý polotovar. A pustíme se do salátu.

Ledový salát i baby špenát omyjte a osušte. Salát nakrájejte na proužky nebo jiné menší kousky. Promíchejte v míse s malými lístky špenátu.

Cherry rajčata překrojte na poloviny a vmíchejte do salátu.

trhané krůtí maso

Smíchejte oleje, krémové balzamiko, sůl a pepř. Touto zálivkou přelijte salát v míse a promíchejte. Podávejte s natrhaným krůtím masem a čerstvou bagetou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Trhané maso je úžasné! Krůtí, kuřecí, vepřové, hovězí...

kachní burger

noky s trhaným kachním masem

těstoviny s houbami

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková