Foto: Akademie kvality

Ingredience

Maso

  • 1 kg vepřové plece
  • 1 litr jablečného moštu
  • 250 ml jablečného cideru
  • 8 snítek tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 15 kuliček celého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 30 g soli
  • hladkolistá petržel na posypání

Noky

  • 1 kg brambor
  • 250–300 g krupice
  • 3 vejce
  • sůl
  • máslo

Postup

1. Jako první si uděláme marinádu, do které naložíme maso.
2. Smícháme jablečný mošt se ciderem a přimícháme sůl, pepř, nové koření, tymián a rozdrcený česnek.
3. Do hotové marinády položíme vepřovou plec a přes noc necháme marinovat v lednici.
4. Maso vyndáme z marinády a zprudka opečeme na rozpálené pánvi z každé strany.
5. Opečené maso dáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou, přiklopíme a pečeme v troubě na 140 °C 4–5 hodin. Během pečení maso občas otočíme.
6. Po upečení maso vytáhneme z marinády a pomocí vidličky natrháme.
7. Marinádu přecedíme do kastrůlku a svaříme na půlku. Svařenou marinádu vmícháme do natrhaného masa.
8. Uvaříme celé brambory včetně slupky v osolené vodě.
9. Když jsou hotové, vodu slijeme a ještě teplé oloupeme. Oloupané brambory najemno nastrouháme nebo najemno rozmělníme pomocí pasírovače.
10. Brambory dáme do mísy, přimícháme vajíčka, poloviční množství krupice a spojíme do jednotného těsta. Podle potřeb přidáváme krupici, ale výsledné těsto by mělo být kompaktní a lepivé.
11. Noky tvarujeme pomocí lžíce a vaříme v osolené vodě.
12. Až noky vyplavou, vytáhneme je a dokřupava opečeme na pánvi s troškou másla.
13. Hotové noky smícháme s trhaným masem a posypeme čerstvou petrželí.

Tip:

Jak skladovat mošty? Pomohou pokyny uvedené na obalu. V zásadě platí dát je po otevření do lednice a co nejdříve vypít. Dále je nevystavovat slunci a vysokým teplotám. Nicméně pravdou je, že jejich trvanlivost dokážou prodloužit některé obaly a způsoby ošetření (např. pasterace).

Reklama