koláč s medvědím česnekem

Ještě pořád můžete v lese natrhat skvělý medvědí česnek. Ale spěchejte. Někde už se dal do květu, jinde pomalu začne kvést. Poslední šance, až odkvete, schová se do země a musíte čekat do příštího jara.

A to kynuté těsto s vařenými brambory! Určitě se dá využít na mnoho dalších skvělých receptů. Tak si ho nezapomeňte poznamenat.

Suroviny

těsto

  • 300 g brambor
  • 600 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 50 g Hery máslová příchuť
  • 1 lžička soli

náplň

  • 1 – 2 hrnky nadrobno nasekaného medvědího česneku
  • 150 g čedaru
  • 1 šalotka
  • 50 g Hery máslová příchuť

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody. Vařte je úplně doměkka. Po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte.

Brambory nechejte trochu vychladnout a rozmixujte najemno. Vodu z brambor nechejte chvíli vychladnout, až bude teplá jen tak, jak teplé bývá mléko, když dáváte vykynout droždí. Tedy jen trochu vlažná. Dejte do ní cukr a rozdrobte droždí. Až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový.

Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor. Promíchejte a nechejte dvacet minut kynout. Poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkkou Heru. Vypracujte měkké, nelepivé těsto. Může se stát, že těsto bude trochu lepit. Potom použijte více mouky.

Nechejte kynout hodinu na teplém místě, pod utěrkou.

Ke konci kynutí si připravte náplň.

medvědí česnek

Medvědí česnek nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte najemno. Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Rozpusťte si Heru.

Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdélník o velikosti cca 35 x 45 cm. Ten potřete rozpuštěnou Herou. Posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Podélně rozpulte obdélník na dvě části. Každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu.

Z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm.

koláč

Připravenou kulatou formu vymažte kouskem Hery. Každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte. A to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty. Uzavřete těstem obě řezné strany. Vzniknou vám hezké bochánky. Ty ze všech stran potřete rozpuštěnou Herou, která vám zbyla z potírání těsta.

Skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého. Až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylou rozpuštěnou Herou.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, 25 minut.

medvědí koláč

Náš tip: Tyto slané kousky chutnají výborně samotné, ale jsou také skvělou přílohou třeba k jarní vajíčkové pomazánce s medvědím česnekem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ještě stihnete pár pochoutek z medvědího česneku

bylinkové máslo z medvědího česneku

krůtí stehna s medvědím česnekem

medvědí quiche

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková