Ještě pořád můžete v lese natrhat skvělý medvědí česnek. Ale spěchejte. Někde už se dal do květu, jinde pomalu začne kvést. Poslední šance, až odkvete, schová se do země a musíte čekat do příštího jara.
A to kynuté těsto s vařenými brambory! Určitě se dá využít na mnoho dalších skvělých receptů. Tak si ho nezapomeňte poznamenat.
Suroviny
těsto
- 300 g brambor
- 600 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 lžíce cukru moučka
- 50 g Hery máslová příchuť
- 1 lžička soli
náplň
- 1 – 2 hrnky nadrobno nasekaného medvědího česneku
- 150 g čedaru
- 1 šalotka
- 50 g Hery máslová příchuť
Postup
Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody. Vařte je úplně doměkka. Po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte.
Brambory nechejte trochu vychladnout a rozmixujte najemno. Vodu z brambor nechejte chvíli vychladnout, až bude teplá jen tak, jak teplé bývá mléko, když dáváte vykynout droždí. Tedy jen trochu vlažná. Dejte do ní cukr a rozdrobte droždí. Až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový.
Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor. Promíchejte a nechejte dvacet minut kynout. Poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkkou Heru. Vypracujte měkké, nelepivé těsto. Může se stát, že těsto bude trochu lepit. Potom použijte více mouky.
Nechejte kynout hodinu na teplém místě, pod utěrkou.
Ke konci kynutí si připravte náplň.
Medvědí česnek nasekejte nadrobno. Čedar nastrouhejte najemno. Šalotku nakrájejte na drobné kousky. Rozpusťte si Heru.
Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdélník o velikosti cca 35 x 45 cm. Ten potřete rozpuštěnou Herou. Posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Podélně rozpulte obdélník na dvě části. Každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu.
Z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm.
Připravenou kulatou formu vymažte kouskem Hery. Každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte. A to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty. Uzavřete těstem obě řezné strany. Vzniknou vám hezké bochánky. Ty ze všech stran potřete rozpuštěnou Herou, která vám zbyla z potírání těsta.
Skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého. Až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylou rozpuštěnou Herou.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, 25 minut.
Náš tip: Tyto slané kousky chutnají výborně samotné, ale jsou také skvělou přílohou třeba k jarní vajíčkové pomazánce s medvědím česnekem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Ještě stihnete pár pochoutek z medvědího česneku
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Akorát bych asi jako tu použila spíš sádlo s olejem a natírala sádlem. Když slané, tak ať to voní masem.
Lákavé,vyzkouším
amphora — #8určitě i s pórkem, jak píše gerda. Nebo jarní cibulkou, špenátem. Hlavně to těsto je fakt super. To vyzkoušejte. I se sladkou náplní...
možná by to šlo i se špenátem, když nebude medvědí česnek...
glady — #4 babinka — #6 u nás ještě medvědí česnek ani nekvete ;-)
glady — #4Je pravda, i u nás je už po medvědím česneku, ale prima recpty...
za mě
super recepty, jen škoda, že už je po mědvědím česneku,
ale GERDA má super nápad, když nemáme medvědí česnek, dáme tam pórek
No to je ale parádní recept!!! Ono když zrovna není medvědí česnek, tak se dá dovnitř víc sýrové náplně třeba s pórkem a taky to bude dobré. Skvělé, takové věci mám moc ráda.
nemám medvědí česnek , ani zatím netuším , kde roste
to bude dobrotka, asi brzy udělám - dokud mám medvědí česnek