Třešňová sezona je opět nabitá. Jedna bublanina za druhou (necháváte v třešních do bublaniny pecky?), třešňová zmrzlina, crumble, třešně jen tak po velkých hrstech. Úžasné ovoce. Právě teď u nás doma testuji troubu MORA a tak peču jako o život. Všechny chleby, koláče, pizzy a jiné dobroty, které z ní zatím vyšly, jsou na jedničku s hvězdičkou. Stejně jako dnešní třešňový koláč.
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžíce rumu
- 100 g třtinového cukru
- 150 g Hery
náplň
- 200 g mletého máku
- 250 g tvarohu
- 100 ml vlažného mléka
- 3 lžíce cukru moučka
- 600 g vypeckovaných třešní
poleva
- 4 lžíce citronové šťávy
- 100 g cukru moučka
Postup
Mouku, cukr a droždí promíchejte. Přidejte rozpuštěnou Heru, smíchanou s mlékem a rumem. Ručně nebo v robotu umíchejte nelepivé těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím, co těsto kyne, vypeckujte třešně a připravte si makovou náplň. Ta je velice jednoduchá. Mák smíchejte s cukrem a zalijte vlažným mlékem. Přidejte tvaroh a umíchejte náplň.
Vykynuté těsto rozválejte na čtverec, o rozměrech asi 50 x 50 cm. Celou plochu potřete makovou náplní.
Na náplň naskládejte třešně.
Pevně zaviňte do rolády. Krájejte na plátky asi pět centimetrů silné (nebo podle výšky vaší pečící formy).
Vyšší koláčovou formu o průměru cca 30 cm vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou. Rolády z těsta skládejte do formy jednu vedle druhé.
Nechejte ještě dvacet minut kynout. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 45 minut.
Smíchejte cukr moučka a citronovou šťávu. Po upečení celý koláč přelijte citronovou polevou.
Krájejte na výseče.
Dobrou chuť přeje Elly.
Sladké letní dobroty na našem magazínu
Mascarpone dort s čerstvým ovocem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Třešně už sklidili špačci.
JJ bych si dala s tím mascarpone
dobré to asi bude, ale vypadá to hrozně
Super recept.
Velký dík redakci za úžasné recepty.

samé dobroty