Přesně takový, jaký peče naše čtenářka Jana s maminkou. Jde o klasický „babičkovský“ recept, z kynuté mouky. Když tento základní recept použijete s jakýmkoliv ovocem, neuděláte chybu. Třeba v létě s borůvkami...
Suroviny
na kvásek
- 250 ml mléka
- 2 lžíce cukru krupice
- 1/2 kostky droždí
na těsto
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- asi 125 ml mléka
ovoce
na drobenku
- 150 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukru krupice
Postup
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Rozmíchejte v něm cukr. Přidejte rozdrobené droždí a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Hotový je, až na povrchu budou velké bubliny.
Přidejte zbylé suroviny na těsto. Umíchejte hladké, spíš řidší, těsto.
Připravte si plech, vyložený pečícím papírem. Na něj vylijte těsto a naskládejte ovoce.
Suroviny na drobenku smíchejte a drobenkou posypejte celý koláč.
Pečte v troubě předehřáté na 175 °C, 35 - 40 minut.
Nechejte vychladnout a krájejte.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.
Třešňové hody na našem magazínu
Netradiční i tradiční třešňové džemy
Obrácený třešňový koláč s mandlemi
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
MMusim zajet na třešně
Úžasná inspirace,děkuji.
Vypadá parádně,určitě vyzkouším.
Super! Úplně slintám! Mohla bych poprosit konečně i o nějaké recepty pro diabetiky?
včera jsem dostala třešně,ráno jsme pekla dnes bublaninu, škoda,že jsem se nepodívala dříve sem,mohla jsem zkusit,ale píšu si recept