tresnovy.jpg (375 KB)

Přesně takový, jaký peče naše čtenářka Jana s maminkou. Jde o klasický „babičkovský“ recept, z kynuté mouky. Když tento základní recept použijete s jakýmkoliv ovocem, neuděláte chybu. Třeba v létě s borůvkami...

Suroviny

na kvásek

  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1/2 kostky droždí

na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • asi 125 ml mléka

ovoce

na drobenku

  • 150 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice

Postup

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Rozmíchejte v něm cukr. Přidejte rozdrobené droždí a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Hotový je, až na povrchu budou velké bubliny.

Přidejte zbylé suroviny na těsto. Umíchejte hladké, spíš řidší, těsto.

Připravte si plech, vyložený pečícím papírem. Na něj vylijte těsto a naskládejte ovoce.

Suroviny na drobenku smíchejte a drobenkou posypejte celý koláč.

Pečte v troubě předehřáté na 175 °C, 35 - 40 minut.

Nechejte vychladnout a krájejte.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Třešňové hody na našem magazínu

Netradiční i tradiční třešňové džemy

tresne4.jpg (92 KB)

Obrácený třešňový koláč s mandlemi

tresnovykolac2.jpg (81 KB)

Lahodný třešňový koláč

tresnovy5.jpg (73 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit