V repertoáru každé hospodyňky by mělo mít své místo i třené linecké těsto. Na co všechno že se hodí?
Třené linecké kytičky
Třené kakaové rohlíčky
Třená kolečka s marmeládou
Hera radí s přípravou třeného lineckého těsta
- Heru necháme změknout při pokojové teplotě, nebo ji můžeme mírně nahřát ve vodní lázni (ale pozor, aby se příliš nerozehřála). Takto upravená Hera se lépe tře a těsto má jemnou konzistenci.
- Heru nešleháme, ale raději ručně třeme, aby nebyla příliš zpěněná. Po upečení by bylo cukroví příliš křehké a drobivé.
- Při tření Hery s cukrem používáme raději moučkový cukr, který se lépe rozpustí a utře do hladké hmoty.
- Po chvilce tření přidáváme postupně vejce, která by měla mít rovněž pokojovou teplotu. Kdybychom je přidali studená, těsto by se mohlo srazit.
- Mouku nahřejeme na teplotu ruky a vmícháme do utřené Hery. Těsto tak rychle neztuhne a dobře se stříká cukrářským sáčkem.
- Pokud používáme do těsta kakao, mouku proséváme s kakaem dohromady, aby se jednotlivé součásti dobře promísily. Mouka se tak dobře provzdušní a při míchání do těsta netvoří hrudky.
- Těsto se zpracovává pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Stříkají se různé tvary drobného cukroví a slepují se marmeládou.
Inspirace od Hery - Třená kolečka
Dávka – cca 50 ks, 1 hrneček = 250 ml
Těsto
1½ hrnečku hladké mouky
3 polévkové lžíce moučkového cukru
200 g Hery (4 dílky na obale)
2 vejce
1 balíček vanilkového cukru
Náplň
Jahodová marmeláda
Dohotovení
V elektrické troubě pečeme při 180 ˚C. Po vychladnutí plníme marmeládou a slepujeme po dvou kouscích. Okraje koleček namáčíme do čokolády.
Převzato z internetového magazínu www.nadoma.cz
Nový komentář