Na první pohled byste si řekly, že jde o obyčejnou okrasnou trávu. I přes metr vysoká tropická rostlina původem s jihovýchodní Asie tvoří mohutné trsy dlouhých, tenkých listů zelené, až zelenošedé barvy. Stačí si k nim ale přivonět. To citronové aroma si okamžitě si zamilujete! Využít ho můžete hned několika způsoby.
Citronovou trávu, která se česky správně jmenuje voňatka citronová (cymbopogon citratus), můžete objevit i pod dalšími názvy. Říká se jí citronela, vousatka citronová, nebo anglicky lemongrass. |
Voňavá léčivka

Čaj připravený z citronely vás příjemně naladí nejen svou vůní a chutí. Díky látkám, které v sobě bylinka obsahuje, působí blahodárně i na některé neduhy.
- Mozek roztočí na plné obrátky a pomáhá k lepší koncentraci. Je tedy ideálním nápojem při práci nebo studiu. Používá se také k léčbě chorob nervové soustavy.
- Díky antibakteriálním účinkům vám pomůže poprat se s nachlazením či chřipkou.
- Pomůže vám k lepšímu trávení, má blahodárný vliv na žaludek.
- Pomáhá maminkám s laktací.
- Detoxikuje játra, močový měchýř a ledviny.
- Snižuje horečku i cholesterol.
- Pomáhá při léčbě malárie.
- Zkoumají se její protirakovinné účinky.
Koření do kuchyně
- Citronová tráva je jednou ze základních bylinek asijské kuchyně. Skvěle se hodí k dochucení masa, hlavně ryb, ale polévek, rýže, nebo třeba salátů. Její výrazné citronové aroma vyšperkuje vaše kulinářské umění. Na internetu ostatně najdete celou řadu receptů. Používá se spodní část jejích stoku, která vypadá jako cibulka.
- Možná vás napadá, proč do pokrmů namísto citronové trávy rovnou nepřidat citron, který je přece jen dostupnější. Bylinka má tu výhodu, že jídlu sice dodá citronové aroma, ale neokyselí ho.
Kuchaři používají citronovou trávu dvěma způsoby. - Pokud jim jde pouze o aroma, rozmáčknou spodní část stonku a tu s pokrmem uvaří. K jídlu ale není (je tuhá), proto ji před podáváním vyjmou.
- Jestliže byste ale chtěli stonek konzumovat například v salátu, je třeba odstranit jeho tvrdou vrchní vrstvu. Dobře poživatelná je jen měkká část uprostřed – pak vypadá tak trochu jako pórek.
Jak si vypěstovat vlastní bylinku?
Citronové trávě se nejlépe daří jako přenosné rostlině. To znamená v létě venku a přes zimu v bytě při pokojové teplotě, případně při teplotě kolem 10 °C. Až pro ni budete hledat vhodné stanoviště, určitě by mělo být co nejvíce na sluníčku. To ještě umocňuje obsah vonných silic, citralů. Poroste vám ale i v bytě na světlém, slunném místě. Pokud jí dopřejete pobyt na okenním parapetu, na oplátku bude odpuzovat hmyz.
- Pravidelná zálivka by měla jít ruku v ruce s propustnou půdou, ideálně hlinito-písčitou. Rozhodně nic nezkazíte ani drenáží na dně květináče. Rostlina by totiž neměla stát ve vodě.
- Pokud ji budete hnojit, myslete na to, abyste používali pouze organické produkty. Chcete ji přece konzumovat.
- Rozmnožuje se hlavně dělením trsů, ale k dostání jsou také semínka.
Nejlépe uděláte, když si koupíte mladou rostlinku v některém ze zahradnictví nebo na farmářském trhu. Stát vás bude v řádu desítek korun. Brzy se při správné péči rozroste a vy ji budete moci dále rozsazovat a po částech konzumovat.
Čtěte také:
- Kořen, co chutná i léčí! Vypěstujte si vlastní wasabi
- Boží dřevec léčí, chutná i zdobí aneb Bylinka, co voní jako cola!
Nový komentář
Komentáře
Voní krásně.
Vloni mi krásně přezimovala, letos odchází.
a po 2 dnech když zvolníte tempo jste na tom asi takhle
https://youtu.be/YZ7vd9-wW14