643e80792735cseznam.jpg
Foto: Shutterstock

Doplňování vitamínů, minerálů a stopových prvků právě na jaře Češi podceňují a na počátku jara je nakupují výrazně méně než v období podzimu a zimy. Například zájem o železo se nyní oproti zimě propadá o 60 %, i když meziroční porovnání prodejů ukazuje dlouhodobě trvalý zájem o něj od podzimu právě do jara.

Dospělý člověk potřebuje pouhé 4 gramy železa v těle, toto minimální množství je ale pro jeho fungování zásadní – nedostatek způsobuje mj. únavu svalů, ospalost, apatii a nezájem, dušnost. Při nedostatku železa se tvoří méně červeného krevního barviva a vzniká tzv. anémie – chudokrevnost. A právě na jaře si její příznaky můžeme snadno zaměnit s pocitem jarní únavy.

Základním zdroje železa je pro naše tělo maso, takže do rizikové skupiny patří vegetariáni a vegani. Anémie je také velmi častým problémem žen se silnou menstruací trvající týden i déle. „V těchto případech bychom doplňování železa určitě neměli podcenit bez ohledu na roční období,” varuje lékárnice Kamila Horníčková. Příznakem anémie jsou podle ní také časté závratě, zatmívání před očima při rychlém vstávání. 

Chudokrevní lidé trpí opakovanými infekcemi a špatným hojením ran. „Pokud má člověk již stanovenou anémii, tedy vážnější pokles červených krvinek, je vhodné, aby se zaměřil na příjem nejen železa, ale také kyseliny listové, vitamínu B a vitamínu C, které vstřebávání železa a zužitkování tělem napomáhají. A to nejen v zimních měsících, jak se mylně domníváme,“ říká lékárnice. Železo jako doplněk stravy je ideální jíst nalačno, protože může dráždit žaludek a některé potraviny zároveň vstřebávání železa snižují. Například mléko a mléčné výrobky.

643e81b445e6eblobid0.jpg
Foto: Shutterstock

Těhotné, kojící ženy a děti jsou riziková kategorie, která s nedostatkem jakýchkoli minerálů, vitamínem a stopových prvků a jejich doplňováním musí pracovat velmi uváženě. Kamila Horníčková proto doporučuje přírodní zdroje, jako například Floradix. „Suplementaci volíme uvážlivě, na základě skutečně nedostatečného vstřebávání ze stravy nebo na základě doporučení lékaře,“ upozorňuje.

V jídelníčku by v těchto měsících nemělo podle ní chybět více zelených jarních bylinek než kopřiva, špenát, červená řepa, mrkev, také kvalitní hovězí maso. Dalšími zdroji železa jsou luštěniny, quinoa, dýňová semínka, mák, brokolice, hořká čokoláda, sušené ovoce (především meruňky), ořechy, třtinová melasa, šťáva ze švestek, pšeničné klíčky, fíky, datle, mořské řasy.

Zdroj: Lékárnice Kamila Horníčková, Lékárna.cz, Brainmarket