Kapusta

shutterstock-559661341.jpg

Tato superpostravina nechutná každému. Ale veřte, že je to zázrak a zelenina, kterou byste si měly, podobně jako brokolice, dopřávat klidně několikrát do týdne.
Kromě vitamínu C, jenž posiluje imunitu, studie na Tuftsově univerzitě zjistila, že vitamín E,který kapusta také obsahuje, je spojen s vyšší odolností proti chřipce a sníženým rizikem výskytu infekcí horních cest dýchacích u dospělých.

Losos

shutterstock-639212026.jpg

Tato lahodná ryba je jedním z mála zdrojů potravin, který obsahuje přirozeně vysoký podíl vitamínu D3. Nejlepší způsob, jak absorbovat tuto látku, je ze slunce, ale přiměřené množství slunečního světla není v zimě vždy k dispozici. Studie Queen Mary University v Londýně ukázala, že vitamín D může chránit před infekcemi dýchacích cest a chřipkou.

Česnek

shutterstock-428894941.jpg

Jasně, vůně dechu není po česneku příliš vábivá, ale když si uvědomíte přínosy pro zdraví člověka, česnek za to rozhodně stojí. Pomáhá tělu absorbovat železo a zinek, důležité živiny pro budování imunity.

Kurkuma

shutterstock-730273927.jpg

Rok 2015 byl rokem kapusty, loňský rok rozhodně patří kurkumě! Kurkumin, aktivní složka v kurkumě, zmírňuje zánět blokováním zánětlivých cest způsobených virem chřipky. Ke zvýšení síly kurkuminu, potažmo kurkumy, se doporučuje smíchat ji s černým pepřem. Pro otrlé, ale pořádně fungující!

Reklama