53ecd9-IMG_7838.jpg (306 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Velikonoční nádivka, někdy také nazývaná jarní nádivka nebo hlavička, je tradičním pokrmem, který se připravuje především o velikonočních svátcích. Existuje mnoho variant receptů, které se liší regionálně i rodinnými tradicemi. Název hlavička pochází podle masa v nádivce, které často pocházelo z hlavy telete. Velikonoční nádivky obsahují bylinky, ale i kopřivy, které právě na jaře mají největší léčivou sílu.

Historie nádivek se začala psát v 16. století na královských stolech tudorovské Anglie, kde našli zálibu v nadívání masa a byla to jistá známka okázalého luxusu. Původní podoba nádivky snad byla bez pečiva, základ tvořilo svářené mléko s krupicí. Později se ale pečivo přeci jen dostalo do nádivek a dnes je to skvělý způsob, jak využít i starší kousky rohlíků, baget či vek, které by možná skončili v koši.

Jak si můžete nádivku připravit vy?

Suroviny

  • 2 rohlíky nebo 1 bílá bageta
  • 1/2 l mléka
  • 5 vajec
  • 300 g uzeného masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • petrželka
  • 1 lžíce sádla nebo oleje
459526b556861-maz5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Máslový velikonoční mazanec

Postup

Rohlíky nebo bagetu nakrájejte na malé kostky a zalijte mlékem, aby se dobře nasákly. Nechte chvilku stát, dokud se pečivo nezměkčí. Mezitím si nakrájejte uzené maso na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
Na pánvi rozehřejte lžíci sádla nebo oleje a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a chvíli restujte, aby se všechno krásně rozvonělo.
Do velké mísy přesuňte namočené pečivo, přidejte osmaženou cibuli s česnekem, maso, nasekanou petrželku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Vše dobře promíchejte. Pak přidejte rozšlehané žloutky a opět promíchejte, aby se všechny suroviny spojily. Nakonec jemně vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
Směs přesuňte do vymazané pekáčky nebo formy na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud nádivka nezíská zlatavou kůrku.

Velikonoční nádivku nechte chvíli vychladnout a poté podávejte. Můžete ji jíst samotnou nebo s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou například brambory, zeleninový salát nebo kyselá okurka.

4a36ec640a600-nad5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Tradiční velikonoční nádivka

Dobrou chuť přeje Elly.

Zdroj informací: Velikonoční nádivka aneb proč se nádivce říká hlavička