Foto: Alena Kolaříková
Velikonoční nádivka, někdy také nazývaná jarní nádivka nebo hlavička, je tradičním pokrmem, který se připravuje především o velikonočních svátcích. Existuje mnoho variant receptů, které se liší regionálně i rodinnými tradicemi. Název hlavička pochází podle masa v nádivce, které často pocházelo z hlavy telete. Velikonoční nádivky obsahují bylinky, ale i kopřivy, které právě na jaře mají největší léčivou sílu.
Historie nádivek se začala psát v 16. století na královských stolech tudorovské Anglie, kde našli zálibu v nadívání masa a byla to jistá známka okázalého luxusu. Původní podoba nádivky snad byla bez pečiva, základ tvořilo svářené mléko s krupicí. Později se ale pečivo přeci jen dostalo do nádivek a dnes je to skvělý způsob, jak využít i starší kousky rohlíků, baget či vek, které by možná skončili v koši.
Jak si můžete nádivku připravit vy?
Suroviny
- 2 rohlíky nebo 1 bílá bageta
- 1/2 l mléka
- 5 vajec
- 300 g uzeného masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- majoránka
- petrželka
- 1 lžíce sádla nebo oleje
Postup
Rohlíky nebo bagetu nakrájejte na malé kostky a zalijte mlékem, aby se dobře nasákly. Nechte chvilku stát, dokud se pečivo nezměkčí. Mezitím si nakrájejte uzené maso na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
Na pánvi rozehřejte lžíci sádla nebo oleje a osmažte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a chvíli restujte, aby se všechno krásně rozvonělo.
Do velké mísy přesuňte namočené pečivo, přidejte osmaženou cibuli s česnekem, maso, nasekanou petrželku, majoránku, sůl a pepř podle chuti. Vše dobře promíchejte. Pak přidejte rozšlehané žloutky a opět promíchejte, aby se všechny suroviny spojily. Nakonec jemně vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
Směs přesuňte do vymazané pekáčky nebo formy na pečení. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud nádivka nezíská zlatavou kůrku.
Velikonoční nádivku nechte chvíli vychladnout a poté podávejte. Můžete ji jíst samotnou nebo s vašimi oblíbenými přílohami, jako jsou například brambory, zeleninový salát nebo kyselá okurka.
Dobrou chuť přeje Elly.
Zdroj informací: Velikonoční nádivka aneb proč se nádivce říká hlavička
Nový komentář
Komentáře
Mňam, děláme každý velikonoce, ještě přidáváme první jarní kopřivu
Toto jídlo u nás nikdy nikdo nepřipravoval. Žádná babička, teta ani matka nebo tchyně. V čem je tradiční a kde je tradiční. Zřejmě na území Čech.
Podle těch poměrů to je spíš nákyp z uzeného masa.
A kde jsou kopřivy? Do velikonoční nádivky mléko nedávám. Dávam tam vývar z uzeného. A pečeme v největčim pekáči. Když dělám nádivku ke kuřeti tam dávám mléko a a máslo a pórek