elizabeth.jpg (162 KB)

Foto: Elizabeth Lore

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 125 g máslové Hery
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 70 g cukru 
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky citrónové kůry  

Postup

Nejdříve si dejte do odměrky mléko a ohřejte ho, přidejte trochu cukru (cca 2 lžičky), trochu mouky a rozdrobte do mléka i kostku droždí.

Promíchejte a dejte na teplé místo, dokud nevznikne kvásek.

Mezitím dejte všechny suroviny do mísy, nakonec přidejte hotový kvásek a hákem uhnětete těsto (pokud nemáte robota, tak si pomůžete rukama). Jakmile je těsto hladké, nechejte kynout (nezapomeňte těsto přikrýt utěrkou).

Po hodině kynutí si těsto rozdělte na tři díly a vyválejte kulaté placky, které následně potřete povidly, posypete drobenkou a kraje koláčů potřete bílky, které vám zůstaly z vajec.

Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C, dokud nebudou kraje hezky zlaté.

Dobrou chuť přeje Elizabeth Lore.

Dozlatova vypečené moravské koláče s povidly

16.jpg (180 KB)

Foto: Elizabeth Lore

Švýcarský švestkový koláč Zwetschgenwähe

17.jpg (298 KB)

Foto: Šárka Škachová

Reklama