Valašská kyselice je tradiční polévka z východní Moravy, jejímž základem je kysané zelí. Další suroviny se liší podle krajových zvyklostí. Přidávají se brambory, smetana nebo mléko, klobása, hříbky či sušené švestky. Setkáme se i s variantami s uzeným masem, vejcem, mrkví, fazolemi, česnekem i paprikou.
V dřívějších dobách se tato valašská polévka z kysaného zelí snídávala, aby chlapi měli dost síly na práci v lese. Jeden talíř je tak vydatný, že stačí místo oběda. Na Slovensku se vaří obdoba kyselice, a to kapustnica. Rozdíl je patrný již na první pohled kyselice je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.
Valašská kyselice se zakysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí
Tato polévka je vhodná například na Silvestra či Nový rok, ale záleží na každém kdy na ní dostane chuť. Polévka ze zelí, brambor, klobásy, slaniny a Kysané smetany z Valašska zasytí a zároveň výborně chutná. Recept na opravdu sytou polévku, která se může podávat místo hlavního jídla.
Použité suroviny:
- 1 ks cibule
- 1 lžíce hladká mouka
- 50 ml mléky
- 100 g klobása
- 400 g kysané zelí
- 100 g slaniny
- 300 g brambor
- 200 ml zakysané smetany
- 20 g másla
Podle chuti:
- bobkový list
- sůl
- pepř
- kmín
- nové koření
Postup:
Připravíme si větší hrnec, do kterého si dáme vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody. Brambory pokrájené na kostky dáme vařit do druhého hrnce s osolenou vodou a kmínem. Do hrnce se zelím přidáme ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme je i s vodou do většího hrnce k zelí.
Poté orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V trošce mléka rozkvedláme lžíci mouky, vlijeme do hrnce a důkladně rozmícháme. Pak přidáme osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání necháme vařit asi 15minut. Nakonec odstavíme z plotýnky a dochutíme Kysanou smetanou z Valašska, případně solí a pepřem.
Můžeme podávat samostatně, ale také s chlebem.
Více na http://www.mlekarna-valmez.cz/
Nový komentář
Komentáře
Ale na Valašsku vždycky kyselica....
Určité vyzkouším🙌
Kadla — #2Souhlasím, ne kysaná, ale sladká smetana.
Tu máme moc rádi
Manžel ji miluje
Mňam!
bobani — #5S houbama je výborná.
Jinde jsem jedla dokonce se sušenými švestkami.
Cibuli dávám celou syrovou vařit se zelím a k bramborám přidávám ještě sušené houby předem namočené, aby dříve změkly .
Cibulku ne, ale zakysanku ano
jiný kraj - jiný mrav. Každý to má trošku jinak, já jsem z Vysočiny a u nás se taky dělá malinko jinak
Cibulku do kyselice rozhodně ne.... a že by se tam dávala zakysaná smetana, to slyším taky poprvé... Zásadně se tam dává smetana na šlehání, a to poctivá 33%.
O přidávání osmažené cibulky jsem nikdy neslyšela.