DSC_1243.jpg (116 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Nezkoušejte na tenhle recept použít nějakou levnou klobásu. Kupte pořádnou, masovou, od ověřeného řezníka nebo z domácích zdrojů. Protože její kvalita je důležitá pro chuť máčky.

Dříve se do klobásové máčky často dávala voda z domácího kysaného zelí. Tím se máčka dochutila a okyselila.

Suroviny

  • 1 kg klobás
  • voda z vaření klobás
  • pokud máte, tak voda z kysaného zelí
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • ocet na dokyselení (hlavně pokud nemáte vodu ze zelí)
  • sůl

Postup

Klobásy dejte vcelku vařit do vody, dokud nezačne voda vřít. Potom stáhněte teplotu a vařte klobásy deset minut. 

Mezitím, co se vaří klobásy, dejte do hrnce rozpustit máslo, na něj vsypejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Jíšku zalijte vodou z vaření klobás. Tenhle vývar dodá máčce výbornou chuť. Klobásy nakrájejte na kolečka a vložte zpět do omáčky. Přidejte pět kuliček nového koření, dva bobkové listy a pár kuliček pepře. Když je pak nechcete z máčky lovit, zavažte je do kousku obvazu.

Přidejte trochu octa nebo vody z kysaného zelí. Provařte deset minut. Nakonec zjemněte smetanou a povařte dalších pět minut.

Podávejte s bramborem nebo knedlíky. Tedy, tady u nás se zemákama nebo knedlou :-).

Dobrou chuť přeje Elly.

Jak udělat: Domácí houskový knedlík, knedlíčky, noky

1.jpg (78 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Zadělávané kedlubny na smetaně

2.jpg (95 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Houbová omáčka se špekovým knedlíkem

3.jpg (142 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama